PREVIZIUNI ALE AUTORITĂŢILOR DE LA BRUXELLES Economia zonei euro va creşte accelerat în trimestrul al doilea

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 ianuarie 2006

Creşterea economiilor celor 12 state care împart moneda unică europeană (euro) va accelera, probabil, în trimestrul al doilea din acest an, cînd va înregistra cel mai rapid ritm din ultimii doi ani, susţine Comisia Europeană. Autorităţile de la Bruxelles preconizează că economia de 9.000 de miliarde a zonei euro a crescut cu aproximativ 0,6% în ultimul trimestru din 2005, la fel şi în primul trimes-tru din 2006, iar în următoarele trei luni din anul în curs va consemna o expansiune de 0,7%. Acest ritm ar fi cel mai solid înregistrat după primul trimestru din 2004. "Acum, încrederea în economia europeană este mult mai mare", apreciază Ed Teather, senior economist la banca elveţiană UBS AG, sucursala din Londra. Acesta menţionează: "Observăm creş-terea exporturilor de ceva vreme, însă nu putem trece cu vederea şi consolidarea cererii interne, previziunile economice fiind din ce în ce mai promiţă-toare".

Economia europeană a cres-cut cu 0,6% în trimestrul al treilea din 2005, potrivit anunţului făcut săptămîna trecută de Biroul de Statistică al UE (Eurostat), care confirmă estimările în acest sens. Exporturile au sporit cu 3,3% în perioada analizată, investiţiile - cu 1,3%, iar cheltuielile de consum - cu 0,3%.

Specialiştii sînt de părere că există tot mai multe semnale de redresare economică, ceea ce ar putea să determine Banca Centrală Europeană (BCE) să-şi majoreze dobînda de referinţă. Astfel, în luna noiembrie 2005, şomajul din regiunea euro s-a menţinut la nivelul maxim al ultimilor trei ani, iar indicele privind încrederea ivestitorilor germani a atins, în ianuarie 2006, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. În aceste condiţii, piaţa consideră că BCE nu-şi va mai menţine, în următoarele luni, dobînda actuală, de 2,25%, urmînd să o majoreze. După ce a recurs la o majorare de 0,25% la finele anului trecut, consiliul de conducere al BCE a decis, în şedinţa de săptămîna trecută, să nu facă nici o modificare în acest sens.

BCE şi-a majorat dobînda în decembrie 2005 pentru prima oară în ultimii cinci ani. Pînă la momentul respectiv, dobînda a fost menţinută la nivelul minim al ultimelor şase decenii (2%). Analiştii cred că BCE şi-ar putea creşte dobînda la 2,75% pînă în luna iunie.

Chiar preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a sugerat, după reuniunea de săptămîna trecută, că instituţia se pregăteşte să accelereze măsurile de majorare a dobînzii. Totuşi, perspectivele majorării dobînzilor nu sînt pe placul multor politicieni din regiune, care consideră că economia euro are, în continuare, nevoie de sprijin din partea Băncii Centrale. Creşterea economiei europene nu va reuşi să ajungă, nici în 2006, expansiunea economiei SUA, situaţie care se menţine de cinci ani, avertizează Comisia Europeană.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb