Economia globală se îndreaptă, în 2017, spre cea mai ridicată creştere din ultimii şase ani, de 3,5%, susţinută de comerţ, care ajută la compensarea perspectivei mai slabe din Statele Unite, potrivit estimărilor publicate ieri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite Reuters.
OCDE anticipează pentru acest an o creştere a economiei mondiale de 3,5%, ritm revizuit în urcare cu 0,2 puncte procentuale, urmată de un avans de 3,6% în 2018, potrivit previunilor actualizate ale organizaţiei, informează News.ro.
Avansul de 3,5% prognozat pentru 2017 ar fi cea mai bună performanţă a economiei mondiale după 2011.
În pofida perspectivelor mai bune, creşterea economică din acest an este, în mod dezamăgitor, cu mult sub performanţele consemnate înainte de criza financiară din 2008-2009, a declarat secretarul general al OCDE, Angel Gurria.
"Totul este relativ. Ce nu aş vrea să facem este să sărbătorim faptul că trecem de la foarte prost la mediocru", a afirmat Gurria, într-un interviu. El a mai spus că îmbunătăţirea va fi insuficientă pentru satisfacerea aşteptărilor oamenilor pentru standarde mai bune de viaţă şi reducerea inechităţilor tot mai mari.
Îmbunătăţirea estimărilor mondiale a avut loc chiar dacă OCDE a redus previziunea pentru economia Statelor Unite, chiar dacă deprecierea dolarului favorizează exporturile, iar reducerile de taxe susţin cheltuielile populaţiei şi investiţiile companiilor.
OCDE anticipează o creştere de 2,1% a economiei americane în acest an şi de 2,4% anul viitor, faţă de avansurile de 2,4%, respectiv 2,8% prognozate în martie.
Revizuirea în sens negativ a fost determinată de întârzierea planurilor preşedintelui Trump de reducere a taxelor şi de creştere a cheltuielilor în infrastructură, a arătat economistul şef al OCDE, Catherine Mann.
Perspectiva mai slabă a economiei SUA este compensată de îmbunătăţirea celor din zona euro, Japonia şi China.
Susţinută de Germania, economia zonei euro va creşte cu 1,8% în 2017 şi 2018, potrivit OCDE, care a îmbunătăţit prognozele cu 0,2 puncte procentuale.
Pentru Japonia, estimările au fost majorate la 1,4%, respectiv 1%, de la 1,2% şi 0,8%.
În cazul Chinei, previziunile economice au fost îmbunătăţite uşor, la o creştere a PIB 6,6% în acest an şi 6,4% în 2018, susţinută de măsuri de stimulare.