Dolarul s-a înscris pe un curs descendent ieri, după ce guvernul SUA a depus, la Organizaţia Mondială a Comerţului, două plângeri împotriva Chinei, din cauza piratării filmelor, a producţiilor muzicale, cărţilor şi programelor de calculator. În aceste condiţii, s-au amplificat temerile privind escaladarea disputei comerciale dintre cele două părţi.
Dolarul a fost cotat la 1,3434 unităţi/euro, de la 1,3360 unităţi/euro la finele zilei anterioare. Aceasta este cea mai redusă cotaţie atinsă de dolar după luna martie 2005.
Analiştii sunt de părere că moneda SUA se va deprecia până la 1,36 unităţi/euro luna aceasta. Autorităţile de la Beijing şi-au exprimat insatisfacţia în legătură cu plângerile depuse de americani, iar pe piaţă au apărut temeri că oficialii chinezi nu vor întârzia să răspundă iniţiativei SUA.
Cotaţia ţiţeiului
creşte din nou
Preţul petrolului brut a crescut ieri, din nou, după ce, luni, înregistrase nivelul minim al ultimelor 12 zile, pe piaţa din New York. Creşterea de ieri are la bază declaraţia Iranului privind lansarea programului de îmbogăţire a uraniului la scară industrială, sfidând astfel Naţiunile Unite.
Iranul, al doilea furnizor de ţiţei din Orientul Mijlociu, vrea să instaleze 50.000 de centrifugi pentru îmbogăţirea uraniului, ca parte a programului său nuclear, a anunţat Gholam Reza, şeful Organizaţiei Energiei Atomice din ţară.
Preţul ţiţeiului brut cu livrare în luna mai a urcat cu 48 de cenţi sau 0,8%, la 61,99 dolari/ baril în şedinţa electronică "after-hours" de la New York Mercantile Exchange. La ICE Futures din Londra, preţul petrolului a crescut cu 16 cenţi, la 66,75 dolari barilul.