Rata şomajului îşi va atinge vârful în prima jumătate a anului 2010, situân-du-se în jurul pragului de 10%, însă vor exista zone nerestructurate ale segmentelor de activitate în care reintegrarea va fi dificilă, a declarat ieri economistul Băncii Mondiale, Cătălin Păuna.
"Cred că şomajului în România va atinge cel mai inalt nivel in primul sau al doilea trimestru din 2010, dar cel mai probabil nu va depăşi pragul de 10%", a declarat Cătălin Păuna.
Printre cei mai afectaţi se vor număra şi absolvenţii, care îşi vor găsi cu greu un loc de muncă în următorii ani. Şi persoanele care au rămas fără un loc de muncă din zonele nerestructurate vor întămpina dificultăţi la angajare în sectoarele mai dezvoltate.
"Şomajul în rândul tinerilor era mare şi înainte de criză, circa 20% dintre ei nu îşi găseau locuri de muncă. Va exista o anumită rigiditate a pieţei muncii pe zone nerestructurate, persoanele respective nu vor avea calificările specifice necesare pentru alte domenii. Există un nivel ridicat al şomajului pe termen lung, în care sunt aproximativ 50% dintre şomeri", a adăugat Păuna, care crede că în continuare companiile vor fi reţinute în a face angajări.
Şi Mişu Negriţoiu, directorul general a ING Bank România, ne-a spus că estimează o rată a şomajului de circa 10,5% în 2010, fiind de părere că restructurările şi falimentele vor continua şi anul viitor.
Rata şomajului înregistrat în luna octombrie a urcat la 7,1%, faţă de 6,9% în luna septembrie 2009, potrivit Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Astfel, numărul total de şomeri a crescut în octombrie cu 28.799 faţă de luna precedentă, până la 653.939, nivel maxim al ultimilor cinci ani şi şase luni.