PRIM-VICEPREŞEDINTELE PD-L, THEODOR STOLOJAN: "Acordul cu FMI este cerut de Comisia Europeană. Bruxelles-ul nu mai are încredere în politicile noastre economice"

(N.I.)
Ziarul BURSA #Politică / 12 martie 2009

Stolojan: România are nevoie de finanţare externă. Problema este de unde o luăm. De pe piaţa externă de capital nu o putem lua. Rămâne Comisia Europeană, iar aceasta nu ne va da nimic fără un acord cu FMI.

Stolojan: România are nevoie de finanţare externă. Problema este de unde o luăm. De pe piaţa externă de capital nu o putem lua. Rămâne Comisia Europeană, iar aceasta nu ne va da nimic fără un acord cu FMI.

Prim-vicepreşedintele PD-L, Theodor Stolojan, a anunţat că acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este cerut de Comisia Europeană din cauză că politicile economice implementate în România, în ultimii ani, nu mai inspiră încrederea oficialilor europeni.

Liderul PD-L a explicat: "România are nevoie de finanţare externă. Problema este de unde o luăm. De pe piaţa externă de capital nu o putem lua. Rămâne Comisia Europeană, iar aceasta nu ne va da nimic fără un acord cu FMI. Acest lucru se datorează faptului că România nu mai inspiră încredere datorită politicilor economice din ultimii ani care au dus, printre altele, şi la un deficit bugetar de peste 5%".

Potrivit Newsin, Stolojan a arătat că un acord cu Fondul este necesar îndeosebi sectorului privat care trebuie să-şi achite datoriile şi importurile efectuate.

Liderul PD-L a explicat: "Cei din sectorul privat trebuie să aibă acces la valută mai ieftină. Dacă nu există valută pe piaţa internă, vor trebui să o cumpere mai scump, cu cinci sau şase lei în loc de patru. Iar companiile private au nevoie de valută pentru a-şi plăti importurile. Asta este problema. Este vorba de un deficit mare în sectorul privat, dacă nu ai valută care să intre în România".

Theodor Stolojan a evitat să estimeze cum ar putea influenţa acordul cu FMI măsurile economice ale Guvernului, dar a spus că acordul va fi încheiat în funcţie şi de previziunile Fondului pentru Româ­nia.

Prim-vicepreşedintele PD-L a declarat: "Vor fi condiţii legate de politicile macroeconomice şi de previziunile pe care le avem. Noi am estimat în acest an o creştere economică de 2,5%. Dacă FMI previzionează doar 1%, trebuie să cădem de acord pe creşterea pe care o avem, pe veniturile la buget, să căutăm noi modalităţi de scădere a cheltuielilor. Apoi trebuie să cădem de acord şi asupra reformelor care se impun", a susţinut pedelistul.

Întrebat cum comentează declaraţiile preşedintelui PSD, Mircea Geoană, referitoare la acordul cu FMI, Stolojan a afirmat: "Cred că PSD doreşte să avem un mandat clar de negociere cu FMI şi toată lumea este de acord cu acest lucru".

Stolojan a precizat că nu s-a stabilit în coaliţie o nouă întâlnire, în această săptămână, pe tema FMI, dar nici nu a exclus această variantă.

Amintim că liderul PSD, Mircea Geoană a declarat că va cere primului-ministru şi partenerilor de coaliţie o întâlnire a coaliţiei dedicată acestui subiect.

Întrebat dacă PDL s-a purtat incorect faţă de PSD, preşedintele social-democrat a declarat: "Este mai degrabă un mod de funcţionare netransparentă a instituţiilor. Nu vreau să fac o culpă. Dar, recunosc, este o notă proastă pentru cei care intenţionează să împingă România într-un acord cu FMI ca această dezbatere să nu fi avut loc mai din timp, cu cifre pe ma­să, cu concluzii pe masă, cu o dezbatere publică sănătoasă".

Pe de altă parte, preşedintele PSD a mai precizat că a vorbit cu premierul Boc, dar a refuzat să spună ce explicaţii i s-au dat. Mircea Geoană a declarat: "Am discutat cu domnia sa, vom avea şi mâine (n.r. astăzi) un contact preliminar, dar aceas­tă temă va fi dezbătută într-o şedinţă a coaliţiei care va fi programată cel târziu joi. Cred că tema este mult prea serioasă pentru a rămâne sub apanajul a 2-3 miniştri sau doi-trei înalţi funcţionari de la Ministerul de Finanţe sau BNR. Este obligatoriu ca la nivelul Guvernului şi al coaliţiei să existe o dezbatere şi o informare reciprocă mai bună".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb