Programul "Prima Casă", extrem de mediatizat în ultima perioadă, este o unealtă electorală în opinia domnului Varujan Vosganian, fost ministru de Finanţe. "M-am săturat de toată harababura asta cu programul
"Aş vrea ca acest guvern să vorbească măcar o singură dată la timpul prezent, dar ei nu ştiu decât să vorbească la trecut, defăimând guvernul liberal, şi la viitor, făcând numai promisiuni electorale", ne-a spus fostul ministru de Finanţe.
Sebastian Vlădescu, fost ministru de Finanţe, susţine că acest program reprezintă "o simplificare a efortului pe care oamenii ar trebui să îl facă pentru a-şi achiziţiona prima casă", dar subliniază că aceştia trebuie să înregistreze "un nivel rezonabil al veniturilor".
Domnul Vlădescu mai consideră că programul trebuie să se axeze pe imobilele construite acum pentru ca, în acest fel, să conducă la "relansarea pieţei construcţiilor şi, indirect, a pieţelor conexe acestui sector".
"Este ceva mai bun decât nimic", ne-a spus domnul Vlădescu, adăugând că trebuie să interpretăm acest lucru în sens pozitiv.
• Cererea nu va fi de partea Guvernului şi nici a băncilor, susţin analiştii
Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, caracterizează programul "Prima Casă" ca "un joc de imagine pentru Guvern, dificil de pus în practică şi fără mari efecte". Totuşi, acest program ar putea fi şi consecinţa unei dorinţe de a ajuta anumiţi întreprinzători din construcţii.
Această dorinţă a fost confirmată chiar de ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, care a declarat: "Este un interes şi din partea Guvernului pentru a mobiliza aceste resurse şi a relansa piaţa imobiliară şi piaţa construcţiilor".
Laurian Lungu, managing partner în cadrul Macroanalitica, este de părere că "Prima Casă" vrea să impulsioneze sectorul construcţiilor din ţara noastră, contribuind, astfel, la relansarea economiei, însă cererea nu va fi cea aşteptată.
"Nu poţi să impulsionezi sectorul construcţiilor la noi în ţară acum când el se restrânge pe plan global", ne-a spus Laurian Lungu, adăugând că "la noi ponderea construcţiilor era de circa 11% din Produsul Intern Brut, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană era de 5-6%".
Mai drastic, economistul Daniel Ionescu susţine că "Prima Casă este un program născut mort dacă beneficiarii de drept ai acestuia nu sunt protejaţi în mod real".
"Beneficiarii programului trebuie să beneficieze de nişte facilităţi mai mari din partea Guvernului pentru că facilităţile oferite dezvoltatorilor imobiliari şi sectorului bancar sunt clare şi semnificativ mai ridicate", ne-a declarat domnul Ionescu.
Pentru a putea avea şanse ca să acceseze un credit pentru "Prima Casa", "solicitanţii trebuie să încaseze un venit cel puţin peste venitul mediu din economie", apreciază Daniel Ionescu.
Mai optimist, consultantul financiar Bogdan Baltazar consideră că o să existe cerere pentru acest program. "Este un program pentru tinerii care la nivel de familie trebuie să deţină venituri de cel puţin 1000 de euro pe lună", ne-a spus domnia sa adăugând că în mod sigur cererea o să fie solvabilă.
• Programul "Prima Casă" - operaţional începând cu 20 iunie
Premierul Emil Boc susţine că Guvernul a completat cadrul normativ cu privire la programul "Prima Casă", procedurile privind acest program fiind urgentate şi simplificate. "Practic, în 15 zile de acum înainte, programul Prima Casă va fi operaţional, mai exact în jurul datei de 20 iunie putem spune că acest program se află la dispoziţia cetăţenilor" a declarat Emil Boc.
Beneficiarii acestui program, persoanele care nu au o casă în proprietate şi care nu au un credit ipotecar în derulare, vor putea solicita o garanţie guvernamentală în limita sumei de 60.000 de euro în vederea achiziţionării primei locuinţe.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a explicat că, printr-o ordonanţa de urgenţă aprobată pe 3 iunie 2009, Ministerul Finanţelor este autorizat să mandateze Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă astfel de credite, iar contractele prin care Fondul acordă garanţiile menţionate constituie titluri executorii.
"Guvernul nu trebuie să atragă din piaţă bani, ci pur şi simplu garantează băncilor, în caz de "default", executarea garanţiilor. Prin această măsură mobilizăm, de fapt, capitalul de care dispun băncile" a declarat Gheorghe Pogea.
Peste 20 de bănci au prezentat oferte complete pentru a participa la acest program, menţionând nivelul dobânzilor şi al comisioanelor pe care doresc să le practice.
Ministrul Finanţelor Publice a completat: "Săptămâna viitoare vom avea definitivate criteriile de eligibilitate pentru bănci, care sunt împărţite în două categorii. Primul se referă la prezenţa teritorială reprezentativă, avansul minim de 5% şi comision 0 pentru rambursarea anticipată a creditului, iar al doilea se referă la costurile creditului în ofertele prezentate de bănci".
Pogea a adăugat că locuinţele care pot fi achiziţionate prin "Prima Casă" sunt cele deja disponibile, din fondul locativ, cele nou construite, sau cele care vor fi gata în perioada de derulare a programului.
Varujan Vosganian: "Este doar o modalitate ca să dea o promisiune oamenilor în perioadă de campanie electorală".
Sebastian Vlădescu: "Este ceva mai bun decât nimic".
Dragoş Cabat: "Un joc de imagine pentru Guvern, dificil de pus în practică şi fără mari efecte".
Gheorghe Pogea: "Este un interes şi din partea Guvernului pentru a mobiliza aceste resurse şi a relansa piaţa imobiliară şi piaţa construcţiilor".
Laurian Lungu: "Nu poţi să impulsionezi sectorul construcţiilor la noi în ţară acum când el se restrânge pe plan global".
Daniel Ionescu: "Un program născut mort dacă beneficiarii de drept ai acestuia nu sunt protejaţi în mod real".
Bogdan Baltazar: "Este un program pentru tinerii care la nivel de familie trebuie să deţină venituri de cel puţin 1000 de euro pe lună".
1. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 05.06.2009, 19:33)
dlor ziaristi sinteti un ziar respectabil de ce treceti sub tacere ce se intimpla la SIDEX galati unde a inceput miercuri inchiderea cocseriei faraanuntarea institutiilor statului si unde se pune problema returnarii de catre indieni aajutorului de 1, 4 miliarde de doleri primiti de indieni si inchiderea combintatului? deputatul pdl mircea toader a spus ca acest combinat se va intoarce la stat am dori sa tratati si acest subiect
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ptmarius în data de 06.06.2009, 11:29)
ai dreptate domnule marius subiectul e fierbinte pt ca ce fac acesti indieni lagalati este incredibil dar pacat ca ziarele centrale nu sint interesatede subiect am citit in ziarele locale di galati ce au spus basescu vineri la brailasi anume ca in romania nu se va mai produce otel ceea ce inseamna ca sidexul este condamnat va fi dezastru dar ziarele centrale trateaza cu indiferenta acest subiect
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Redactia în data de 07.06.2009, 00:26)
Va multumim pentru sesizare. O sa tratam acest subiect intr-un timp cat se poate de scurt.
2. sidex
(mesaj trimis de un roman în data de 08.06.2009, 14:08)
oare de ce romanasii nostri din galati nu cauta raul la radacina si sa se intrebe cine a vandut SIDEX indienilor (nastase cu iliescu =psd)si macar acum la alegeri sa-i fi sanctionat .galatenii dorm precum 80%din natia noastra,probabil ne meritam soarta DESTEAPTA-TE ROMANE!si nu mai plange doar pe la colturi