• Moneda naţională, în uşoară revenire faţă de euro, la finalul săptămânii trecute
• Joan Hoey, EIU: Leul a fost mai puţin afectat decât monedele din regiune
Prima de asigurare împotriva riscului de faliment al ţării noastre, exprimată în cotaţiile CDS (n.r. credit default swap) a crescut, în ultimele două săptămâni, la 423 de puncte de bază, de la 336 puncte de bază, valoarea înregistrată pe 7 mai, pe fondul problemelor din Zona Euro şi a situaţiei politice instabile din Grecia.
Acest lucru înseamnă că investitorii care vor să asigure, în caz de faliment al ţării, 10 milioane de euro investiţi în titluri de stat în euro pe România trebuie să plătească, acum, 423.000 de euro, faţă de 336.000 de euro în urmă cu două săptămâni.
Nici celelalte ţări din regiune nu au făcut excepţie de la creşterea primei de risc. CDS-urile Poloniei au crescut, în ultimele două săptămâni, de la 202 la 255 puncte de bază. De asemenea, prima de risc a Ungariei a urcat, în perioada analizată, de la 497 la 579 puncte de bază.
Deşi pe pieţele externe suntem percepuţi de către investitori ca fiind mai riscanţi, decât în urmă cu două săptămâni, leul şi-a temperat, vineri, deprecierea faţă de euro, după ce a înregistrat minime istorice consecutive.
Moneda naţională a avansat uşor, vineri, în raport cu euro, pentru a doua şedinţă la rând. Banca Naţională a României a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,4421 lei/euro, în scădere cu 0,14 bani faţă de şedinţa anterioară.
Leul a atins, săptămâna trecută, trei minime istorice consecutiv, ajungând pe 16 mai la 4,4463 lei/euro. De la această dată, moneda naţională a început să se aprecieze modest în raport cu euro.
Joan Hoey, analist senior în cadrul "The Economist Intelligence Unit", ne-a declarat că evoluţiile recente ale cursului de schimb euro/leu arată în principal o schimbare a apetitului de risc al investitorilor, ca urmare a adâncirii crizei greceşti şi a celei din Zona Euro.
Analistul a adăugat că rata de schimb euro/leu a fost influenţată, momentan, de evoluţiile politice interne, potrivit domniei sale.
Joan Hoey ne-a precizat: "Leul a fost mai puţin afectat de volatilitatea recentă a cursului de schimb decât monedele din regiune, de exemplu, zlotul polonez. Comparativ cu decembrie 2011, leul s-a depreciat moderat, cu 2,9% faţă de euro şi cu 3% faţă de dolar, comparativ cu 6-7%, cât a fost deprecierea zlotului faţă de euro.
Fluctuaţiile zilnice ale leului au fost, în medie, de 0,3%, în timp ce fluctuaţiile zilnice ale zlotului polonez sau ale coroanei ceheşti au fost duble".
Având în vedere evoluţiile din zona euro, este de aşteptat să continue volatilitatea cursului de schimb, dar Banca Centrală va reacţiona în cazul unei fluctuaţii excesive, este de părere domnia sa.
Dolarul american a câştigat teren, vineri, faţă de leu, referinţa BNR ajungând la 3,4981 lei/dolar, în urcare cu 0,31 bani faţă de şedinţa precedentă. În schimb, francul elveţian a fost cotat, vineri, la 3,6997 lei/franc, în uşoară scădere de la 3,6998 lei/franc, valoare înregistrată în şedinţa anterioară.