Prima de risc a ţării noastre aproape s-a dublat

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 octombrie 2011

CDS-urile ţării noastre cu maturitate la cinci ani (n.r Credit Default Swap) aproape s-au dublat, în trimestrul al treilea, ajungând la 420 de puncte de bază, potrivit unui raport publicat ieri de "CMA Data Vision".

CDS-urile, care măsoară costul asigurării datoriilor statului, s-au situat, în trimestrul al doilea, la 245 puncte de bază. Ţara noastră s-a menţinut pe locul 17 în clasamentul mondial al celor mai riscante ţări, realizat de CMA Data Vision.

Probabilitatea cumulativă de default (exprimată prin indicatorul CPD - Cumulative Probability of Default), în cazul ţării noastre, a cres-cut, în trimestrul al treilea, la 26,2%, de la 16,2%, în trimestrul anterior.

Pe primul loc, în clasamentul celor mai riscante ţări, s-a situat Grecia, CDS-urile ajungând, în trimes-trul al treilea, la 5.156 de puncte de bază. Probabilitatea cumulativă de default a Greciei a ajuns la 90,6%. Portugalia a ocupat locul al doilea, cu un nivel al CDS-urilor de 1.165 de puncte de bază şi o probabilitatea cumulativă de default de 61,3%.

"Europa de Vest continuă să se confrunte cu un an dificil, deoarece criza datoriilor continuă să se aprofundeze. Discuţia despre planurile de salvare ale Greciei, retrogradările din Italia şi Spania şi preocupările din SUA, privind modul în care criza este gestionată, au contribuit puţin la îmbunătăţirea sentimentului de piaţă faţă de datoriile europene, moneda euro confruntându-se, de asemenea, cu presiuni la vânzare", se arată în raport.

Printre ţările mai riscante decât România se numără Italia (CDS - 453 puncte de bază), Ungaria (CDS - 501 puncte de bază) şi Spania (CDS - 372 puncte de bază).

"Italia şi Ungaria au intrat în top 10 al celor mai riscante ţări, deoarece costul asigurării datoriilor a crescut în mod semnificativ pe toate pieţele globale de împrumuturi", potrivit raportului "CMA Data Vision".

În document se mai arată că "pentru prima dată de la sfârşitul trimes-trului doi din 2010 există o schimbare în topul primelor trei ţări, cel mai puţin riscante".

Astfel, Norvegia a rămas cel mai puţin riscantă ţară (CDS - 50 puncte de bază), în timp ce Statele Unite ale Americii (SUA) au urcat de pe locul al şaptelea pe locul doilea, având un nivel al CDS-urilor de 52 de puncte de bază. Pe locul al treilea s-a situat Suedia, cu CDS-uri de 59 puncte de bază.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb