Prima emisiune de titluri de stat Fidelis din 2024 a debutat la BVB

A.F.
Piaţa de Capital / 8 martie

Prima emisiune de titluri de stat Fidelis din 2024 a debutat la BVB

Ministerul Finantelor (MF) a atras 843,9 milioane lei si, respectiv, 190,5 milioane euro (valori însumând aproape 1,8 miliarde lei - 360,3 milioane euro), prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform unui comunicat remis redacţiei.

"Sunt mai multe aspecte pozitive pe care le-am remarcat recurent la finalul ultimelor ediţii Fidelis. În primul rând, este evident că a crescut în rândul românilor gradul de conştientizare cu privire la avantajele investirii economiilor. Pe de altă parte, mă bucur că se menţine încrederea investitorilor faţă de capacitatea noastră de a oferi instrumente avantajoase, dar şi că reuşim să avem un rol marcant în dezvoltarea pieţei locale de capital. Poate cel mai important însă, spiritul solidar al comunităţii de donatori-investitori s-a consacrat. Chiar dacă am redus perioada de subscriere cu o săptămână, tot au depăşit numărul tuturor ediţiilor: 1.405 au donat sânge şi au salvat peste 4200 vieţi, plecând şi cu cea mai bună ofertă a emisiunii", a declarat Marcel Boloş, Ministrul Finanţelor.

"Statul este un partener important al pieţei de capital, atât prin susţinerea pe care o oferă, prin instituţiile sale, în demersurile pe care le întreprindem pentru accelerarea dezvoltării pieţei, cât şi prin această consecvenţă în derularea ofertelor de vânzare de titluri de stat Fidelis de către Ministerul Finanţelor. Aceste titluri de stat au, pe de o parte, o componentă de diversificare a surselor de finanţare de către Trezorerie, iar, pe de altă parte, sunt un instrument de educaţie financiară pentru foarte mulţi români care prin investiţia în Fidelis fac un prim pas în lumea investiţiilor. Aceste aspecte au cântărit mult în decizia noastră de a premia Ministerul Finanţelor pentru această consecvenţă în emisiunile de titluri de stat Fidelis", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al BVB.

"Felicităm Ministerul Finanţelor, consorţiul de intermediere şi partenerul lor media RockFM pentru succesul unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis şi pentru această simbioză a tranşei dedicată donatorilor, între componenta socială şi cea investiţională. Oferta de instrumente financiare disponibile pentru investiţii la BVB creşte cu fiecare nouă listare, de acţiuni sau obligaţiuni, iar în ultimii ani aceasta s-a diversificat mult, prin cele peste 190 de listări, inclusiv prin obligaţiunile municipale care încep să fie emise de autorităţile locale. Gama de instrumente financiare se va extinde şi mai mult odată cu operaţionalizarea CCP.RO Bucharest şi relansarea pieţei derivatelor, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat cererea de autorizare", a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD - Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin 11 participanţi eligibili.

"Avem oportunitatea de a evidenţia contribuţia noastră, ca partener în acest program, la educaţia financiară şi cultura sănătoasă de economisire şi investire, care a ajuns să caracterizeze clienţii de retail în ultimii ani, odată cu lansarea proiectului de emisiuni pentru populaţie Fidelis prin BVB. O nouă ofertă de succes demonstrează atractivitatea produselor în condiţiile actuale de piaţă şi recurenţa cu care investitorii revin către emisiunile de titluri de stat, odată cu acumularea de disponibil sau cu maturarea ediţiilor anterioare", a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

"Emisiunile de titluri de stat în cadrul programului Fidelis continuă să fie recepţionate pozitiv de către investitorii de retail atraşi de oportunităţile de economisire în lei şi în valută şi de diversificare a portofoliilor. Cererea importantă şi stabilă pentru acest instrument financiar susţine, astfel, cu succes demersul strategic al Ministerului de Finante de a se finanţa prin Bursa de Valori Bucuresti", a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investiţii şi Pieţe de Capital din cadrul Alpha Bank România.

"Emisiunile sistematice de titluri de stat Fidelis au reuşit să consolideze un instrument financiar ce a devenit indispensabil pentru investitorii de retail în optimizarea deciziilor lor de management de portofoliu. În plus, titlurile Fidelis se constituie într-un benchmark îndelung aşteptat pentru raportarea câştigurilor investiţiilor în obligaţiuni corporative şi acţiuni la o rată fără risc efectiv accesibilă pentru micii investitori care îşi administrează propriile portofolii de valori mobiliare. Pe de altă parte, nu trebuie neglijat nici efectul de pivot al titlurilor Fidelis pentru cei care investesc pentru prima dată în valori mobiliare şi care, ulterior, pot sa facă pasul către investiţiile în obligaţiuni şi acţiuni listate la BVB, aceasta reprezentând cea mai sustenabilă manieră de construcţie a unui segment de retail puternic pentru instrumente financiare specifice pieţei de capital", a afirmat Irina Neacşu, Director Executiv Corporate Finance BRD - Groupe Societe Generale.

"Prioritizăm sănătatea financiară şi ne bucurăm să fim parteneri pentru Ministerul Finanţelor, care prin derularea emisiunilor Fidelis încurajează un comportament financiar responsabil şi facilitează accesul tuturor românilor la instrumente financiare investiţionale. Pentru BCR, prosperitatea se construieşte prin educaţie financiară şi prin susţinerea pieţei de capital, iar rolul nostru comun este să dezvoltăm cultura economisirii şi investiţiilor, astfel încât fiecare român să aibă posibilitatea să facă alegeri financiare inteligente pentru viitorul său", a declarat Andrei Ionuţ Popescu, Director Executiv Pieţe Financiare BCR.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 21 februarie - 1 martie, românii au plasat aproape 14.000 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro.

Veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital nu sunt impozabile.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Informaţii utile despre titlurile de stat FIDELIS - întrebări şi răspunsuri

Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în ofertă?

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidenţele Depozitarului Central în numele deţinătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiţii financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti, titlurile de stat sunt în contul de tranzacţionare al deţinătorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deţinătorii le pot vinde sau pot să cumpere şi altele în orice şedinţă de tranzacţionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizaţi (bancă sau societate de brokeraj) să tranzacţioneze la BVB.

Dacă deţinătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceştia au două opţiuni:

Vor primi dobânda anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o bancă sau societate de brokeraj, fără a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare.

Pot deschide un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiţii financiare şi pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacţionare. În acest caz deţinătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiţii în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacţiile la BVB au loc între cumpărători şi vânzători prin intermediul platformei de tranzacţionare. Pentru a putea cumpăra sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacţionare la o bancă sau societate de brokeraj. Lista intermediarilor autorizaţi să tranzacţioneze la BVB este disponibilă AICI.

Unde pot vedea preţul curent al titlurilor?

Preţul poate fi verificat în orice moment pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, www.bvb.ro, introducând simbolurile de mai jos în căsuţa de [ Căutare ] de pe pagina principală:

R2503B - pentru titlurile de stat pentru donatori, în lei şi cu maturitate de 1 an

R2503A - pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 1 an

R2703A - pentru titlurile de stat în lei cu maturitate de 3 ani.

R2503AE - pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 1 an

R2903AE - pentru titlurile de stat în euro cu maturitate de 5 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb