Prima finanţare blue susţinută de IFC sprijină folosirea sustenabilă a apei în ţara noastră

G.D.
Bănci-Asigurări / 27 iunie 2022

Prima finanţare blue susţinută de IFC sprijină folosirea sustenabilă a apei în ţara noastră

Prima finanţare din Europa Centrală şi de Est pentru împrumuturi blue va sprijini proiectele de economie blue din ţara noastră, conform unui comunicat remis redacţiei. Împrumutul de 100 de milioane de euro a fost acordat de IFC Băncii Transilvania.

Potrivit sursei citate, România trebuie să investească aproximativ 15 miliarde de euro până în 2027 pentru a se conforma tuturor cerinţelor Uniunii Europene referitoare la sectorul apei şi al apelor uzate, din care cel puţin 3 miliarde de euro ar putea fi furnizate de finanţatori din sectorul privat. Sprijinul acordat de IFC va ajuta Banca Transilvania să lanseze un produs de finanţare blue pentru împrumuturi destinate microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii, în linie cu abordarea IFC privind finanţările blue.

Economia blue se referă la folosirea durabilă a resurselor oceanice şi maritime pentru creştere economică, îmbunătăţirea mijloacelor de trai şi a locurilor de muncă, menţinând în acelaşi timp sănătatea ecosistemelor şi a resurselor de apă. Fondurile din investiţia IFC vor fi folosite pentru a finanţa proiecte specifice în România, inclusiv în domeniul producţiei durabile, turismului, pescuitului, irigaţiilor agricole etc., cu contribuţie la sustenabilitatea resurselor de apă.

"Suntem încântaţi să fim, prin parteneriatul nostru cu IFC, un pionier în România şi în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte proiectele de economie albastră. Acesta este un nou domeniu de interes pentru noi, care completează portofoliul BT de finanţări de impact şi sprijină alinierea României la cerinţele şi standardele UE de gestionare a apei, precum şi creşterea eficienţei utilizării apei în toate sectoarele. România are norocul să aibă resurse mari de apă şi să fie un nod de transport maritim. Trebuie să avem mai multă grijă de ceea ce avem, astfel încât generaţiile viitoare să nu sufere din cauza noastră. Mulţumim IFC pentru acest nou parteneriat, care continuă ceea ce am construit deja împreună", declară Ӧmer Tetik, CEO Banca Transilvania.

Acest proiect de finanţare blue va contribui la creşterea accesului la apă în România, având în vedere vulnerabilitatea ridicată a ţării la secetă, la îmbunătăţirea practicilor de gestionare a apei, respectiv la tratarea apelor uzate. Împrumutul va respecta, de asemenea, Directiva privind rezoluţia şi redresarea băncilor (BRRD) a Uniunii Europene şi va contribui la atingerea obiectivelor de reglementare MREL (cerinţa minimă de fonduri proprii) ale BT. Conceptul de MREL a fost introdus pentru a spori rezilienţa băncilor şi pentru a se asigura că băncile dispun de o capacitate suficientă de absorbţie a pierderilor şi de recapitalizare în cazul unui bail-in, subliniază sursa citată.

Începând cu 2004, parteneriatul dintre IFC şi Banca Transilvania a însemnat 13 proiecte de investiţii şi 3 proiecte de consultanţă. În cadrul proiectului actual, IFC va susţine banca să înţeleagă oportunităţile de finanţare albastră, să identifice proiecte albastre şi să o ajute să dezvolte o strategie şi un cadru de finanţare blue.

"Împrumuturile blue oferă oportunităţi extraordinare de consolidare a economiei şi de asigurare a sănătăţii ecosistemelor acvatice şi marine din România", afirmă Ary Naïm, manager regional al IFC pentru Europa Centrală şi de Sud-Est. "Suntem optimişti că investiţia IFC va incita interesul pentru finanţarea albastră şi va atrage şi alte bănci să se aventureze în acest spaţiu, sporind rezilienţa sistemului bancar românesc şi aprofundând pieţele de capital ale ţării", a continuat acesta.

IFC are în palmares piaţa obligaţiunilor verzi şi este lider în ceea ce priveşte lansarea şi extinderea finanţării albastre în alte regiuni. În prezent, 400 de milioane de dolari sunt angajaţi pentru finanţarea albastră la nivel mondial. Se preconizează că economia oceanică se va dubla până la 3 trilioane de dolari până în 2030, cu 40 de milioane de angajaţi, comparativ cu 2010. Soluţiile de finanţare inovatoare sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea conservării oceanelor şi a zonelor de coastă, dar şi pentru creşterea resurselor de apă curată, iar astfel de finanţări au un potenţial uriaş pentru a contribui la realizarea acestor obiective, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb