După mai bine de un an în care, din diferite motive, nu s-au putut preleva organe, echipale medicală de la Buzău a intrat din nou în sala de operaţie pentru un transplant. Anunţul a fost făcut chiar de Biroul de Presă al Spitalului Judeţean Buzău printr-un comunicat de presă.
"Astăzi, 31.03.2022, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a avut loc o prelevare de organe la o pacientă în vârstă de 62 de ani, care s-a prezentat în stare gravă, în comă, în data de 22.03.2022, la U.P.U.-SMURD. În urma investigaţiilor - analize medicale, CT cerebral, care a evidenţiat o hemoragie masivă emisferă stângă - pacienta a fost declarată în moarte cerebrală. Ulterior, pacienta a fost internată în secţia A.T.I., având o evoluţie nefavorabilă. Având în vedere diagnosticul, s-a luat legătura cu familia, în vederea obţinerii acordului de prelevare de organe şi ţesuturi", se arată în comunicatul de presă.
Evenimentul de astăzi este primul din acest an şi vine după o pauză de mai bine de un an de zile de la ultima prelevare de organe de la Buzău.
"Familia şi-a exprimat acordul iar astăzi, două echipe medicale de la Institutul Clinic Fundeni, Bucureşti, şi Spitalul Colentina, Bucureşti, au sosit la Buzău pentru prelevarea de organe. Echipa medicală formată din dr. Victor Ioniţă, medic primar A.T.I. şi (KDP) în cadrul programului de transplant, dr. Adrian Zoican, medic primar specialitate de urgenţă şi coordonator al programului de transplant (CDT), dr. Ghenadie Porumbac, medic specialist A.T.I. - Spitalul Clinic Fundeni, Bucureşti, şi dr. Andrei Nica, responsabil banca de ţesut - Spitalul Colentina, Bucureşti, au realizat prelevarea de organe acestei paciente", a spus Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Buzău.
S-au prelevat ficat, rinichi, os, cornee. Toate organele au fost alocate centrelor din Bucureşti.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău mulţumeşte familiei că a conştientizat nevoia de a salva alte vieţi prin acordul pe care l-a dat în vederea prelevării de organe. Managerul spitalului, mulţumeşte echipelor medicale pluridisciplinare implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă.