Nicio bulă a creditării, cu atât mai mult una a creditării imobiliare, nu îşi permite să facă o pauză sau se privească în jos către baza economică absolut necesară susţinerii sale, mai ales când baza este lăsată mult în urmă.
Orice privire în acea direcţie, chiar şi neatentă, se poate dovedi fatală.
Se pare că piaţa creditului pentru locuinţe în lei din ţara noastră a ajuns aproape de pauză, pe fondul plafonării soldului la circa 89 de miliarde de lei, în condiţiile în care ianuarie 2023 a fost prima lună din ultimii 11 ani în care s-a înregistrat o contracţie faţă de luna precedentă.
Declinul a fost de 0,3%, după două creşteri consecutive de 0,2% (vezi graficul 1), iar creşterea anuală s-a temperat până la 7,6%, cea mai mică din august 2012, de la 8,9%.
Scăderea lunară anterioară s-a înregistrat în februarie 2012 şi a fost de 0,1%. Creditul total pentru locuinţe, care include şi finanţările în alte valute, şi-a temperat creşterea anuală până la 4,4% în ianuarie 2023, de la 5,4% în luna precedentă, pe fondul unei scăderi lunare de 0,5%.
Va fi această scădere doar semnalul unei pauze scurte, care va fi urmată de revenirea exuberanţei, sau potenţialii debitori vor privi în jos şi în jurul lor pentru a-şi evalua "norocul" pentru o perioadă de rambursare care se întinde pe tot mai mulţi zeci de ani?
Pe fondul prelungirii nepermise şi iresponsabile a programului Prima Casă, creditul pentru locuinţe în lei a crescut de aproape 40 de ori din august 2013, când s-a trecut la acordarea creditelor Prima Casă doar în lei, până în ianuarie 2023 (vezi graficul 2).
Din ianuarie 2018 până în iulie 2022, creditul ipotecar în lei a înregistrat o creştere lunară medie de 1,5%, iar în lunile care au urmat până la sfârşitul anului 2022, creşterea lunară medie a scăzut până la 0,3%.
În primele 12 luni de la acordarea creditelor Prima Casă exclusiv în lei, rata lunară medie de creştere a fost de 9,6%, iar din august 2014 până la sfârşitul anului 2017 creşterea medie lunară a fost de 4,5%.
Astfel de creşteri, mai ales de-a lungul unei perioade semnificative, pot fi considerate sustenabile, lipsite de probleme şi ignorate numai de către "specialiştii" care susţin că o rată a inflaţiei de 2% este echivalentă cu stabilitatea preţurilor şi care vor susţine, în curând, conform noii "mode" internaţionale, că atenţia trebuie îndreptată către stabilitatea inflaţiei, nu a preturilor.
Acum ar trebui să credem că este posibilă depăşirea "pauzei" de la nivelul creditării imobiliare în lei, chiar dacă dobânzile etalon au crescut. Poate va avea loc un miracol.
Dar mai sunt posibile miracolele atunci când dobânzile cresc exploziv, cum este cazul ratelor IRCC şi ROBOR la 3 luni?
În primul caz, media trimestrială a atins un minim de 1,08% în T2 2021, iar ROBOR la 3 luni era de 1,5% la sfârşitul trimestrului, un nivel de peste două ori mai mare decât minimul istoric de 0,68%, atins în octombrie 2016.
La sfârşitul anului trecut, nivelul IRCC era de 5,98%, de peste 5,5 ori mai mare decât minimul din 2021, în timp ce ROBOR la 3 luni înregistra o creştere de circa 5 ori în acelaşi interval, până la 7,57% (vezi graficul 3).
Iar perspectivele dobânzilor tocmai s-au "îmbunătăţit", în condiţiile în care inflaţia urmărită de Federal Reserve înregistrează creşteri lunare peste aşteptări şi se pare că se va ajunge, din nou, şi la accelerarea creşterii anuale a preturilor.
Astfel se va prelungi şi perioada de majorare a dobânzilor în zona euro. În aceste condiţii, randamentul obligaţiunilor de 2 ani ale Germaniei a revenit recent peste pragul de 3%, pentru prima dată de la criza financiară din 2008, după cum scrie Bloomberg.
Efectele se vor simţi şi asupra dobânzilor de la noi, indiferent de deciziile BNR privind dobânda de referinţa.
Se pare că acum este nevoie, mai mult ca niciodată, de patriotismul bugetarilor care primesc câte două pensii, plus una specială, pe lângă cel puţin două salarii şi nenumărate sporuri.
Ei trebuie să participe direct la susţinerea pieţei imobiliare, singura care a menţinut iluzii prosperităţii din România în toţi aceşti ani.
Ei trebuie să cumpere tot fondul imobiliar şi să-l închirieze celor nevoiaşi, a căror chirie va fi plătită de stat, dar numai pe baza unui card de bună purtare care să le permită supravieţuirea.
Viitorul este tot mai luminos. Şi democratic. Dar mai ales luminos.
1. fără titlu
(mesaj trimis de adrian în data de 01.03.2023, 07:18)
in tara -azil doar bugetarii mai pot lua, pt ca ei mai sint, si ei au cam luat ...deci nu prea mai are cine.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 09:53)
Bun comentariu, oficial avem media de vârstă 42+, dar raportată la populația rezidenta, nu după domiciliu, suntem cea mai bătrână țară din lume.
Despre ce vorbim.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 09:58)
Depășim liniștit Japonia sau Italia și nu e vb doar de sate.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 11:42)
Tinerii pleaca. Numai la mine in familie, am 2 verisori tineri in Canada, nepotii in varsta de 18,si respectiv 16 ani in Anglia, fratele de 32 ani cu sotia si copilul de 4 ani plecati in Franta. Nu cred ca doar familia mea e asa.
Apropo stiti cine cumpara bondurile Italiei si Japoniei? Nimeni. Nimeni in afara de ECB si respectiv Banca Nat. a Japoniei.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 14:18)
Mai e și calitatea celor care pleacă.
Din clasa mea de gimnaziu, cei mai buni îs unul în Germania, altul în Irlanda...etc.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 07:21)
In US creditarea pt locuinte a scazut cu 45% an/an. Dar totusi vanzarile de case au crescut cu 8% an/an. Inseamna ca cel putin jumatate s-au cumparat cash.
Preturile au scazut putin, dar probabil nu vor fi mari scaderi, din cauza inflatiei.
Lucrurile nu arata bine si totul e vina bancilor centrale. Inainte de inflatie s-au facut investitii riscante din cauza banilor ieftini si dobanzi zero, in cautarea unui castig oriunde in afara de obligatiuni de stat sau depozite la banci unde era sub zero, acum iar se fac investitii riscante din cauza inflatiei.(inclusiv obligatiunile le consider riscante in acest moment: numai in ianuarie Romania a platit 3 miliarde lei dobanzi, si continua cursa indatorarii la dobanzi mari). Actiunile sunt scumpe, imobiliarele scumpe. Dar cu dobanzi real negative bula va continua. Pt ca unde sa pui banii?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de antonim în data de 01.03.2023, 08:02)
Prețurile imobiliarelor scad în US de câteva luni. Prostiile astea cu protejarea de inflație sunt pentru Goofy.
Unde să pui banii când nu-i ai și ești lemn, dar spui prostii pe net?
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 08:14)
yoy are lag la mom!!!
vanzarile sunt in crash mod!
sa nu ne bucuram tare de asta caci duce la scumpire trai si ridc de pierderi locuinte!
creditul “ieftin” tine mancarea si utilitatile ieftine in raport cu impulsul somajului ce porneste din adancitura spre revenire.
chiriile / costurile se vor baloniza violent in piata daca se inchde crefitarea; cei sarsci vor deveni si mai saraci iar cei cu banii la saltea se vor uita cum au crescut preturile la trai.
O comparatie buna este exemplul Italiei cum a platit distractia de creditare din trecut!
Govul ridica costurile ca sa plateasca trecutul distractiv!
multi oameni nu isi vor mai permite masini si reparatiile averente; multi deja nu isi permit chiriile balon speculative din piata - iar asta se va acutiza.
este interesant cum pe bulevarde principale e coada la patiserii si prajituri cand in realitate este mai ieftin sa le faci in casa - semnal de comoditate in piata; semnal de intrare bani in piata; efect de avutie ce va forta in fata gospodinele sa invete de pus la borcane, facut in casa etc, refus cheltuieli inutile… acest soc loveste dupa 2026-2028 caci ii trebuie in medie 4-5 ani inflatiei ca sa distruga puterea veniturilor si simultan restrangere acces la creditare.
s c cret
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 08:24)
dupa fiecare ciclu de inflatie a urmat deflatia.
in deflatie cei cu leviere multiple si fara busser de cash sunt maturati.
deflatia la active se declanseaza doar dupa ce comoditatile de consum termina ascensiunea nominala spre alt platou.
s c cret
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de dan în data de 01.03.2023, 08:27)
Si cat mai dureaza pana intervine deflatia? Ca guvernele/bancile s-au resemnat cu inflatie in scadere pe urmatorii ani. Daca mai sunt 3-4 ani de inflatie si apoi deflatie, din rau o dam in mai rau. Cum ne protejam economiile pe aceste cicluri financiare?
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 09:40)
inflatia si deflatia sunt intersectabile cu alte clase de bunuri si nevoi pe trend!
politicile gov de taxare sectoare anume economice te anunta din timp inflatia si deflatia de randamente!
poti sa ai inflatie ulei si stagnare chirie; pe urma acceleratie chirie si prabusire pret ulei; poti sa ai acceleratie pret lemn si fier si ieftin credit; poti sa ai acump credit si ieftin fier si lemn si scump mana de lucru; poti sa ai si pe toate ieftine (deflatia totala ; resetul) si poti sa le ai pe toate scumpe (inflatia totala ce anunta crashul in fata - nu ne aflam inca acolo).
Deflatia totala se declanseaza doar dupa terminarea de distru/ putere de cumparare a veniturilor generate din Munca! - la ordin de politici de taxare gov!
s c cret
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de antonim în data de 01.03.2023, 10:51)
Italia este cel mai izolat exemplu, piata chiriilor e la nivel fantasmagoric din cauza schemei AirBNR, țară turistică, la care se adaugă sistemul de închiriere tip ceapeu, 10 melteni români în cameră.
În rest chiriile sunt corelate cu veniturile zonei. N-au de ce să crească. :)
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 11:21)
chiriile sunt corelate cu veniturile zonei cand este sparta /desumflata bula trecuta de creditare!
Chiriile se acutizeaza cu fiecare noua balonizare de credit si plecare a somajului din maxime spre minime + intrarile si iesirile de capital strain in piata respectiva.
Poti sa ai iar balonizare de chirii daca ai expozie de "nasteri copii", de migrare in reginue, de aparitie tineri ce isi cauta de munca si sa ai intarziere livrare locuinte in piata din cauza costurilor ridicate cu munca+taxele+imozitele+creditu l+etc = acesta este varful crizei = de aici se declanseaza iar deflatia (nu ne aflam inca aici acum).
s c cret
3. postare rara - sursa de meditatie
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 01.03.2023, 07:53)
baietii lu taticu bancheru'
o intrebare la care va las sa meditati:
CUNOASTETI DIFERENTA INTRE "BAIL-IN" SI "BAILOUT" ?
p.s. vedeti sa nu aflati pe viu diferenta in urmatorii ani. . . detinatorilor (fara sa vreti) de actiuni la institutii financiare.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Soho în data de 01.03.2023, 09:26)
Salut Vali
Am făcut o greșeală mare pe dolar. Am pierdut cam 12000 lei pentru că nu i-am vândut în septembrie când erau pe la 5,1 lei! De atunci au tot scăzut! Ce trebuie făcut ( recunosc a fost vina mea ,tu ai atras atenția că situația se va inversa)?
Mulțumesc anticipat!
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 09:44)
vezi pe net cuclul lung la dolar!
nu te mai calici!
e un ciclu atat de lung si lent ca nu iti trebuie grafice.
si pentru aia care tot speculeaza final aur in pret dolar le recomand ciclul lung al aurului in dolari si infersa relatiei a pret case in grame aur! asta ca sa stie daca sa stea in credit si sa iasa pe aur sau daca sa stea in aur si sa iasa pe credit sau dolari! vb de cicluri lungi nu speculatii scurte; doar asa iti protejezi si inmultesti averea.
s c cret
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de antonim în data de 01.03.2023, 10:56)
Goofy a cumpărat dolari pe maxime și a devenit investitor pe termen lung. E singura lui opțiune, dacă nu vinde dolarii evită să marcheze pierderea.
Același lucru se întâmplă și pe aur. Aurul este bani! :) Cine a cumpărat aur în 2011, are cam aceeași valoare în dolari, după 12 ani de inflație, la care se adaugă comisioane de tranzacționare și depozitare aur.
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 11:43)
o "problema" sesizata in Romania la LEI:
daca doarul se duce in ciclul de "Crash" in fata atunci trage in ciclu de crash si alte valute!
pe termen scurt este posibil, in fata, ca dolarul crash sa panicheze pret aur in dolari, pe urma banca centrala sa faca vanzare aur in bula dolari ca sa isi marcheze profitul (momentan banca centrala este pe pierdere) si de aici se va declanza alt ciclul lunde de desumflare pret aur in dolar.
cand se va declansa pret aur in dolari inseamna ca se spala in siste balonul de credit trecut, daca se spala creditul gov din trecut asta va intari iar pretul locuintelor pe mp in grame aur = asta e mereu semnal ca sistem financiar este curat si are putere in fata de o noua creditare pentru cetateni).
Acest fenomen a mai fost repetat in anii 80 si 30; deci urmeaza sa se mai repete in fata; asta va duce la intarire nominala a dolarului in raport cu alte valute ex lei; cand in minime deflatie cotatie aur in dolari a insemnat pentru romania dolari tari in lei!
Deci leii nostri in deflatie a trebuit sa plateasca cu mai multe zerouri 1 dolar!
In timp ce dolarii lor intariti de aur au putut sa ne cumpere ieftin activele din ro!
Fenomen Repetat in ani 32-45-47! si 85 spre 99!
Un alt fenomen interesant este: puterea de cumparare a veniturilor interne in raport cu cantitatea de bunuri pe care o pot cumpara pe un salariu minim net; se vede foarte interesant ciclitatea puterii de cumparare mai multe bunuri si mai putine bunuri pe trend; se vede si deflatia si inflatia bunurilor in grame aur si zerouri adaugate in cozi.
Eu vad dupa 2028 un trend secular de desinflatie /deflatie pentru Romania!
Spre sa fie de tip productiva ca in anii 32 spre 47 si 82 spre 95 ... ca forma de plata distractie.
Trebdul de deflatie prin productivitate se va declansa cel tarziu dupa 2032-2034!
Pana atunci romania mai are parte de inflatie prin capital extern intrat in piata!
Deja ne bucuram ca salarii etc in dolari / euro si avem real painea ca medie de 800%-1000% mai scumpa ca in 92. deci pe atunci 80-90 dolari salariu media... imi aminteste tot de perioada din 38 spre 40 si cv (daca cautti istoria preturilor si salariilor de atunci) tot cu venituri deflate in dolari si cu deflatie prin piata.
Ca in anii 1918 leul sa se tina tare, ca in anii 1925-1929 leul/creditul sau scoata antreprenori la foc automat in piata; iar ca dupa 34 spre 20 si cv sa ii ingenuncheze ca pondere in piata si in tarziul 45-47 comunistii sa ii alunge de tot pe "boieri". De aici alt impuls de "crestere".
La noi bine ca a fost "negociata" deflatia din 90 si alipirea la alt credit /inflatie ce a dus iar la aparitia in piata de antreprenori si boieri; sa vedem cat vor rezista micii boieri /antreprenori pana ii va matura iar piata ca in fenomenul italia/cipru/grecia.
s c cret
3.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 02.03.2023, 00:06)
buna Soho,
imi pare rau sa aud asa ceva.
din cele scrise de tine inteleg ca regreti ca nu ai vandut pe varf.
conteaza la ce cost ai luat dolarii - la cat usd/ron? daca calculezi fata de costul de oportunitate ratat de la 5.1 nu e durere mare (nu la fel de mare pe cat ar fi fost daca ai fi cumparat dolarii fix pe varf, la 5.1)
mai apoi :
orice secventa corectiva are 2 rezistente relevante (in opinia mea) pe usd/ron : 4.82 si apoi 4.94 usd/ron.
una dintre cele doua rezistente va fi atinsa in a doua jumatate a lunii mai 2023 sau in iunie 2023.
ca sa intelegi logica din spatele celor spuse: usd/ron va atinge cea mai mare "inaltime" de pret (depreciere a ron in fata usd) in momentul cand pietele de actiuni (de exemplu) vor fi atins minimul de pret (finalul pietei bear).
eu mizez pe mai/iunie 2023 - pentru final val 3 al pietei bear si pe perioada sept-dec 2023 pt finalul integral al pietei bear. Atentie! Finalul pietei bear poate aparea si in iunie 2023 daca valurile 4 si 5 se desfasoara extrem de rapid (desi ma indoiesc... vad in fata o vara 2023 a unui val 4 corectiv extrem de plictisitor - un adevarat tocator de capital pentru speculatori...eu personal urasc valurile 4 cu a-b-c -urile lor infinite si subdivizandu-se....bleah!)
mai apoi ... acum nu mai am curaj sa recomand ceva altora (strict pe forex).
dar eu cu banii mei sunt in ron (con vertiti din euro) cam de pe la 4.95-4.96 eur/ron sau 4.89-4.95 usd/ron. Erau euro luati in aria 4.45-4.485 eur/ron (cost achizitie).
A fost un business bun dar care a durat FOARTE MULT pentru gusturile mele. Mi-e si frica sa fac o analiza a costului de oportunitate... daca as fi luat mai multi bani din dobanzile pe leu .... nu cred ca mi-ar placea sa descopar asta in urma analizei.
Succes.
p.s. tuturor de aici : va recomand achizitii de actiuni la finalul pietei bear din burse... fie iunie 2023(focus mare pe iunie 2023), fie perioada sept-dec 2023 (focus mare pe nov 2023 - inainte de raliul de Craciun)
p.p.s. Soho, tine minte o chestie: usd e moneda de fuga in caz de risk off in piete. Deci : dolarul se apreciaza DOAR atunci cand pietele de actiuni pica in cap. Si viceversa. Gandeste totul in sentiment pro- sau anti-risk. E anti-risk sentimentul? Pica burse si se apreciaza usd. E pro-risk sentimentul? Viceversa.
Sunt mai multe variabile in actiune, dar asta e coloana vertebrala a oricarei analize: cum evolueaza usd? cum e sentimentul in piete? cum e profilul de analiza tehnica a pietelor pe grafice? etc.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 08:39)
in inflatie bancile genereaza venituri multiple la activele tinute / creditate cu levier.
inflatia explodeaza profitabilitatea pentru unii in timp ce o matura pe a altora.
in deflatie bancile sunt motivate sa dea credite la dobanzi real pozitive si active stagnate / deflate - banca castiga din flux; bancile nu vor sa dea credit cand activele dau semnal de scadere! nu le place acest ciclu si se vor muta pe alte sectoare speculative pt creditare generatoare si de flux si de apreciere.
daca politica gov se schimba la semnalul demografic al zonei si investitorii isi schimba aversiunea la risc fiind primii ce fug cu capitalul din piata sau il ascund (ex Italia Grecia Cipru; O sa urmeze in fatadiferentiat Bulgaria, Romania, Moldova, Slovacia si altele).
Pentru ca Malluri, discotrci, Lideluri, etc.. nu se pot construii la infinit!!!
Piata se va satura; veniturile francizorilor se vor inversa; veniturile agentiilor imo se vor prabusii; veniturile statului din impozite si etc se vor prabusi; veniturile din vanzari terenuri se vor prabusi; consumul in regiuni se va prabusi; activele imobiliare livrate noi in pret de bula or intra in depreciere reala / degradare treptata - semn ca regiunea este depresiva dar depresiva real daca si creditarea este inchisa acolo; daca e depresiva cu acces la credit atunci se anunta in fata revenire regiune la potentila.
ps: inca avem randamente in piata reala!
Nu va panicati jucati!
Chiar daca miile de macarale la orizont anunta in fata fomita! Chiar daca biserica de langa Mariot construita lla foc automat arata expansiune credit ea anunta si cozile depresive in fata la “mantuirea / necazul neamului”.
s c cret
5. Vivat CHF !
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 09:52)
Recesiunea a aterizat in Romania odata cu Sarbatorile! Cifrele vanzarilor ajustate cu inflatia de 15% sunt negative YoY. Am fugit cu banii la Exchange cumparand CHF, singurul activ care se descurca minunat pe furtuna declansata de Fed & co. A, am uitat, continui sa cumpar SNP cu leii ramasi.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 12:16)
De ce nu faci un credit imobiliar in CHF daca se descurca asa minunat:-)?
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 12:19)
ca sa faci long short the CHF trebuie sa il faci la ei in tara!
ca sa faci long short the lei il faci la noi!
oricum a aduse destul profit!
sa vedem cand anuce si cv pierdere sau stagnare!
Short the Lei prin credit si nu va mai "Vaicariti".
s c cret
5.3. ?? (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 17:38)
Pt ca am casa și oricum nimeni nu mai creditează PF în chf, mai studiaza...
5.4. credit chf? (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 17:50)
CHF creste vs eur/usd/ron/etc in recesiuni/deflatii/depresiuni, sunteți bancher de dați sfaturi pe invers? Ca-n 2007/8...
5.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 20:03)
nu si i crashul din 90!
chf ul in teasta cazut!
ai grija la balansari si schimburi de capital aflat in deplasare /fuga din piata in piata!
vezi ca elvetia este super super superrrrrr balonata /speculata la capitolul credit!
avem cunostinte pe acolo ce gestioneaza fonduri de "investitii" cv mai speculative; elvetia s-a cam deplasat de investitiile SIGURE ci a inclinat mult de tot spre speculativ; sa nu ne mire daca dupa 2026-2028 ceva banci vor tremura pe acolo.
s c cret
5.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 20:07)
si uitam; in 90 chf lei si altele in cap cazute si singura in "crestere" / mai putin cazute dolar si euro!
s c cret
6. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 01.03.2023, 12:31)
Urmeaza o "crestere negativa".
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 15:18)
În 1991 Romania avea maximum populatiei 23,2 mil loc.
Azi îs cam 18-19 in tara, (21,9 de toți, cu domiciliu.)
S-au construit 1 mil de locuințe de atunci încoace .
În alte țări, unde discuția despre imobiliare are sens, populația a evoluat cu +20, 30 la sută.
Ex
Irlanda de la 3,5 mil la 5 mil.
Olanda a crescut de la sub 15 mil la 17,5 mil
Australia de la 16,5 mil la peste 26 mil.
Canada de la 27 la peste 37 mil.
Franța de la 56 la 66 mil.
UK de la 57 la 67 mil.
Spania de la 39 la 47,5 mil.
Țările scandinave la fel.
Aceste țări nu au exploatat in aceasta perioada pe nimeni.
Orice discuție despre imobiliarele de la noi va lumea civilizată e ridicolă.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.03.2023, 15:30)
livrarea de licuinte noi se face si in populatie stagnata sau descrestere; stocurile vechi trebui inlocuite; plus ca cele vechi nu tin pasul cu nevoile prezente.
faci locuinte noi minus cele scoase din uz = net plus pondere cerere solvabila pe regiune / creditare acordata pentru locuit nu speculat.
s c cret