Primăria Municipiului Bucureşti revine cu o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 555 milioane lei la Bursa de Valori

G.D.
Piaţa de Capital / 29 aprilie 2022

Primăria Municipiului Bucureşti revine cu o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 555 milioane lei la Bursa de Valori

Obligaţiunile emise de Municipiul Bucureşti prin Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) intră astăzi la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform unui comunicat remis redacţiei. PMB revine la bursă cu o nouă emisiune de obligaţiuni municipale, a 6-a emisiune începând cu anul 2015.

Potrivit sursei citate, în luna aprilie 2022, Municipiul Bucureşti a finalizat cu succes plasamentul privat al emisiunii de obligaţiuni municipale în valoare nominală totală de 555 milioane RON, menit a refinanţa emisiunea de obligaţiuni a Municipiului Bucureşti din anul 2015, având scadenţa în data de 4 mai 2022. În cadrul plasamentului privat, PMB a emis un număr de 55.500 de obligaţiuni nominative, neconvertibile, negarantate, denominate în RON cu o valoare nominală unitară de 10.000 RON şi cu o rată anuală a dobânzii de 7.33% pe an. Obligaţiunile vor ajunge la scadenţă la data de 19 aprilie 2032.

"Mulţumesc investitorilor pentru încrederea acordată Primăriei Municipiului Bucureşti, precum şi partenerilor noştri care au facilitat această tranzacţie, în condiţii foarte bune. A fost un efort al colegilor din Primăria Capitalei, şi rezultatul a fost pe măsură, refinanţarea la un cost foarte bun a întregii emisiuni de obligaţiuni a PMB. Ne arătăm deschiderea în diversificarea instrumentelor financiare pentru categorii variate de investitori interesaţi de pe platforma BVB. O mai bună diversificare a surselor de finanţare va garanta dezvoltarea de proiecte sustenabile pentru Bucureşti", a declarat Nicuşor Dan, Pimarul General al Municipiului Bucureşti.

"Bursa de Valori Bucureşti îşi reafirmă rolul esenţial de finanţare a dezvoltării României, iar obligaţiunile municipale reprezintă o modalitate eficientă pentru primării de a realiza proiecte de investiţii cu resurse financiare de la investitorii din piaţa de capital. Ne bucură faptul că Primăria Municipiului Bucureşti revine la bursă pentru a-şi continua planurile de dezvoltare şi îi asigurăm că au în Bursa de Valori Bucureşti un partener de încredere pentru finanţarea proiectelor semnificative şi pe viitor", a declarat Radu Hanga, Preşedinte Bursa de Valori Bucureşti.

"Investiţiile durabile şi sustenabile pot fi realizate de primăriile din România printr-un mix de finanţare care să permită punerea în practică a proiectelor complexe. Finanţarea prin Bursa de Valori Bucureşti este în mod sigur o variantă viabilă pentru instituţiile locale de a obţine acces rapid şi eficient la capitalul de care au nevoie pentru a-şi pune în aplicare planurile de dezvoltare. Bursa de Valori Bucureşti a simplificat recent procesul de întocmire a documentaţiei de admitere la tranzacţionare pe piaţa reglementată a obligaţiunilor municipale în conformitate cu legislaţia europeană. Felicităm Primăria Municipiului Bucureşti pentru succesul obţinut cu această emisiune şi încurajăm autorităţile locale să folosească instrumentele puse la dispoziţie de piaţa de capital", a declarat Adrian Tănase, Director General Bursa de Valori Bucureşti.

Consorţiul de intermediere pentru emisiunea obligaţiunilor şi realizarea plasamentului privat a fost format din BRD- Groupe Societe Generale S.A. şi Raiffeisen Bank S.A. Romania.

"Ne face o deosebită plăcere să fim din nou alături de echipa Municipiului Bucureşti într-o tranzacţie de refinanţare prin piaţa de capital din România, respectiv derularea şi finalizarea cu succes a unei noi emisiuni de obligaţiuni municipale, listate la Bursa de Valori Bucureşti. Aceasta demonstrează din nou că piaţa de capital este un canal eficient atât pentru finanţarea companiilor, cât şi a autorităţilor publice locale, oferind în acelaşi timp instrumente cu venit fix de calitatea şi la nivelul de lichiditate de care investitorii instituţionali din România au nevoie pentru a putea să-şi implementeze strategiile lor de management de portofoliu, finanţând în primul rând emitenţi locali", a declarat Irina Neacşu, Directorul Executiv al Direcţiei Corporate Finance din cadrul BRD - Groupe Societe Generale S.A.

"Ne bucurăm de succesul acestui proiect atât ca membru al Asocierii care a gestionat acest mandat dar şi ca bucureşteni. Pentru noi, locuitorii Bucureştiului, reuşita refinanţării obligaţiunilor ce ajung la maturitate în data de 4 mai înseamnă că oraşul nostru va avea la dispoziţie mai mulţi bani pentru implementarea unor proiecte imperios necesare. Dacă privim din perspectiva intermediarilor, rezultatul acestui plasament atestă credibilitatea pe care a căpătat-o Municipiul Bucureşti ca emitent recurent de obligaţiuni şi dovedeşte încă o dată capabilitatea pieţei locale de capital de a constitui o sursă de finanţare durabilă", a declarat Iuliana Muşat, Senior Director în cadrul departamentului de Investment Banking al Raiffeisen Bank.

Municipiul Bucureşti a beneficiat de consultanţa juridică oferită de echipa de pieţe de capital a Bondoc şi Asociaţii SCA coordonată de avocatul asociat Simona Petrişor, cu sprijinul avocatului asociat, Diana Ispas. Asocierea a fost consiliată de echipa de pieţe de capital a biroului din Bucureşti din cadrul casei de avocatură internaţionale Dentons, coordonate de partenerul Loredana Chiţu.

"Suntem bucuroşi că am putut contribui la reuşita acestei emisiuni de obligaţiuni, cu atât mai importantă în actualul context geopolitic ce afectează pieţele financiare.Tranzacţia setează un nou precedent fiind prima emisiune de obligaţiuni municipale care a beneficiat de un cadrul legal european mult mai flexibil şi adaptat emisiunilor de obligaţiuni ale autorităţilor publice, un exemplu care sperăm să inspire şi alte municipalităţi din România să aibă încredere în piaţa locală de capital, utilizând emisiuni tradiţionale şi, de ce nu, verzi sau cu componenta de sustenabilitate", a spus Diana Ispas avocat asociat în cadrul Bondoc şi Asociaţii SCA.

"Colaborez de mulţi ani cu echipele de investment banking ale acestor două bănci de renume. A fost, ca de obicei, o plăcere să acţionăm ca avocaţi ai intermediarilor, şi o onoare să ajutăm astfel la emisiunea de obligaţiuni de către cea mai importantă municipalitate din România", a declarat Loredana Chiţu, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Gender equality"..11 pupeze la 4 trantori:-)...O sa aveti apa calda si caldura la calendele grecesti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb