PRIMARII FAC SCANDAL, GUVERNUL PROMITE: Jumătate din bugetul de stat, alocat autorităţilor locale

Marinescu George
Ziarul BURSA #Politică / 31 ianuarie 2019

Jumătate din bugetul de stat, alocat autorităţilor locale

Aproape jumătate din bugetul de stat pentru anul în curs ar urma să fie alocată administraţiilor publice locale şi judeţene în proiectul de buget pentru 2019, în urma negocierilor pe care reprezentanţii Asociaţiei Municipiilor din România le-au avut cu premierul Viorica Dăncilă şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice. Anunţul privind fondurile alocate primăriilor a fost făcut de Liviu Dragnea, preşedintele PSD, pe pagina sa oficială de Face­book, chiar în momentul în care dele­gaţia AMR alcătuită din Gabriela Firea, Robert Negoiţă, Gheorghe Falcă, Emil Boc şi Adrian Dobre se afla în Palatul Victoria.

Liviu Dragnea a menţionat: "Comunităţile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 miliarde lei). Aleşii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit şi vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun judeţ nu va avea mai puţin de 400 lei/locuitor, faţă de doar 250 anterior, şi nicio primărie nu va avea mai puţin de 1.200 lei/locuitor faţă de doar 750 lei înainte. Primăriile vor opri direct 60% din încasări, aşa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la judeţ, din care 20% se vor întoarce la aceleaşi primării pentru echilibrare. Si bucureştenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanţelor, aleşii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea şi cuţitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili faţă de cetăţeni: mai multă chibzuinţă la cheltuielile curente şi mai mulţi bani pentru investiţiile aşteptate de comunitate".

După întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă, membrii delegaţiei Asociaţiei Municipiilor din România, au spus că procentele anunţate de Liviu Dragnea nu sunt cele dorite de ei.

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, a declarat: "Cifra pe care a scris-o Liviu Dragnea şi pe care ne-a zis-o şi reprezentantul Guvernului am refuzat-o. Până la urmă am primit 60%, dar ni s-au transferat cheltuielile sociale".

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei a precizat: "67% a fost propunerea AMR, nu 60%. Nu am văzut nicio referire în postare că primăria Capitalei pierde 80 milioane de euro în acest buget (..) Ne va fi foarte greu să plătim creanţa Elcen ca să nu mai fie probleme cu apa caldă în Bucureşti. Aici este lovitura, la termoficare".

La rândul său, Robert Negoiţă, preşedintele AMR şi primarul Sectorului 3 Bucureşti, a spus: "E adevarat ce spune doamna primar general: s-a luat un procent din bugetul municipalităţii şi a fost redistribuit la sectoa­re. Un alt aspect, noi am solicitat recuperarea la ce am pierdut în 2017. În clasa a IV-a am învăţat cum se fac procentele. Noi ar fi trebuit să avem 67% pentru a recupera pierderile din 2017, pondere în buget, nu suma totală. 77 miliarde în 295, mie nu-mi dă 45% la sută, ci 20 %. (...) Noi nu suntem nişte fraieri care nu ştiu cifrele, legile sau cum circulă banii".

Înaintea negocierilor, Gabriela Firea, primarul general al municipiului Bucureşti a declarat: "Considerăm că sumele pe care le-am solicitat sunt rezonabile, acceptabile, care sunt necesare autorităţilor locale şi sub nicio formă nu cred că trebuie să închidem ochii şi să fim indiferenţi la faptul că vor pierde toate comunităţile bugete şi în acest an aşa cum şi anul trecut s-a procedat la tăieri şi ni s-a promis că vom recupera anul acesta. Din nou, din păcate, vom avea nevoie să suportăm austeritate în condiţiile în care în toate declaraţiile publice ni se prezintă o situaţie roz a finanţelor ţării".

Primarul general al Capitalei era nemulţumit că Bucureşti urma să piardă între 70 şi 80 de milioane de euro, ceea ce ar fi dus la sistarea achiziţiei a aproape 400 de autobuze noi Euro 6 sau la anularea construcţiei a trei pasaje menite să decongestioneze traficul din oraş.

Emil Boc, edilul municipiului Cluj Napoca a afirmat că nu mai acceptă încă o tăiere bugetară după aceea de anul trecut, când a pierdut 28 de milioane de euro, în condiţiile în care sala polivalentă din oraş a cos­tat 20 de milioane euro.

Boc a precizat: "Astăzi (n.r.), proiectul de buget pe care îl am în pregătire la Cluj are un deficit de aproape 100 de milioane de euro. Deci, în condiţiile în care se va mai pierde şi anul acesta o sumă atât de importantă pur şi simplu, la fel ca la Bucureşti, la Ploieşti sau în altă parte, proiecte care vizează construcţia de creşe, pasaje supraterane, decongestionarea traficului, parkinguri, realizarea de parcuri noi şi alte obiective de interes general nu vor putea fi realizate. Susţinerea asociaţiei noastre este ca o treime din bugetul de stat să fie alocată administraţiilor locale. Ne-ar apropia oarecum de dimensiunea europeană care oricum este mult mai în faţă decât România".

Amintim că în prima rundă a negocierilor, marţi seară, primarii principalelor municipii nu au ajuns la un consens cu Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice şi cu Darius Vâlcov, consilierul premierului. Imediat după acest moment, primarii au precizat că, dacă Guvernul nu va accepta solicitările lor, vor protesta în Piaţa Victoriei.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici a trimis către Asociaţia Municipiilor din România un răspuns la solicitările primarilor din marile oraşe ale ţării.

Conform documentului, impozitul pe venit va rămâne 100% la nivelul bugetelor locale. Se va stabili un mecanism de repartizare a impozitului pe venit şi a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pentru asigurarea unui buget de funcţionare anual pe fiecare UAT de până la: 400 lei/locuitor - la judeţe, dar nu mai mult de 250 milioane lei/an/judeţ; 1.200 lei/locuitor la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor.

Astfel, cotele din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, sunt următoarele: 15% la bugetul local al judeţului;60% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 5% pentru constituirea unui fond la dispoziţia consiliului judeţean, gestionat printr-un cont distinct deschis pe seama acestuia, fond care se repartizează integral în anul 2019 comunelor, oraşelor şi municipiilor din judeţ, prin hotărârea autorităţilor deliberative, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală; 20% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor.

Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea butelor locale, conform mecanismului de mai sus, sunt de cca.11 miliarde lei.

De asemenea, ministrul de resort a stabilit preluarea de către primării a finanţării integrale a cheltuielilor descentralizate aferente: sistemului de protecţie a copilului, centrelor pentru persoanele cu handicap, drepturilor salariale ale însoţitorilor şi indemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi salarizarea personalului neclerical.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Petrecerea s-a terminat, sacul este gol, minciunile pesediste se duc! Trezes-te te popor roman, votati orice dar nu tagma de hoti si incompetent P.S.D.!!!

    1. Ce postare elevata , se vere imediat stofa de doctor !

      Pai a scăzut impozitul pe salarii de la 16 la 10, așa că au scăzut fondurile disponibile pt.transfer la primarii

      În același timp au crescut pensii (multi care lucrează în orașele mari au părinții în orașe mici) si alea necesita fonduri la bugetul central 

      Soluția: creșteri taxele pe proprietate.

      Si nu mai dați bani pe festivaluri și iepurasi de mii de euro. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb