Primăriile din Portugalia riscă să intre în faliment

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 martie 2012

Transferurile de bani de la guvernul portughez către primării vor scădea cu 4,7% anul acesta, faţă de 2011, la 2,28 miliarde euro, conform bugetului pe 2012.

Transferurile de bani de la guvernul portughez către primării vor scădea cu 4,7% anul acesta, faţă de 2011, la 2,28 miliarde euro, conform bugetului pe 2012.

Primăriile din Portugalia au datorii de aproximativ 9 miliarde euro (12 miliarde dolari) şi riscă să intre în faliment dacă guvernul nu le va oferi sprijin financiar în curând, potrivit spuselor lui Fernando Ruas, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Municipalităţilor.

"Este posibil ca primăriile să fie obligate să-şi restructureze datoriile, dacă guvernul nu va interveni", a declarat Ruas, citat de Bloomberg. În opinia sa, la această situaţie s-a ajuns din cauza reducerii transferurilor de bani de la guvernul de la Lisabona către municipalităţi.

"O scădere bruscă a transferurilor de bani a făcut tot mai dificilă îndeplinirea, de către primării, a angajamentelor financiare asumate", a menţionat Fernando Ruas, arătând că, din datoriile primăriilor - estimate la aproape 9 miliarde euro, circa 1,5 miliarde euro reprezintă facturi restante mai bine de 90 de zile către furnizori, iar restul sunt datorii către bănci.

Guvernul portughez încurajează unele primării din ţară să fuzioneze ca parte a planului de reorganize a administraţiilor locale.

Portugalia a devenit, anul trecut, cea de-a treia ţară din zona euro care a solicitat ajutor financiar extern, după Grecia şi Irlanda. Executivul de la Lisabona a primit un pachet de 78 de miliarde euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), în schimbul unui program de austeritate. Numeroşi analiştii cred că Portugalia va fi nevoită, ca şi Grecia, să solicite un al doilea pachet de salvare, însă guvernul de la Lisabona neagă cu tărie această posibilitate.

Anul trecut, economia Portugaliei a scăzut cu 1,6%, iar pentru 2012 este preconizat un declin de 3,3%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb