Prime Transaction: Cum putem cumpăra acţiuni la minime şi cum vindem în apropierea maximelor?

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 octombrie

Prime Transaction: Cum putem cumpăra acţiuni la minime şi cum vindem în apropierea maximelor?
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    English Version

    "Strategia încearcă să fie cu un pas înaintea pieţei în ceea ce priveşte selecţia companiilor care vor reveni în curând în atenţia investitorilor şi a le lichida pe cele care au atins valori maximale"

    "La polul opus, identifică companii care este posibil să îşi fi epuizat mare parte din potenţialul de creştere"

    Strategia este potrivită pentru investitorii semi-activi, conform Prime

    O metodă extrem de simplă, însă cu fiabilitate demonstrată în timp, pentru a alege companiile care să facă parte din portofoliul unui investitor, este aceea de a cumpăra acţiuni aflate la preţurile minime din ultimul an şi de a le vinde pe cele care, în urma unor creşteri semnificative, au atins nivelul maxim din ultimul an, conform unui material al societăţii de brokeraj Prime Transaction, ce poate fi consultat în documentul ataşat.

    Strategia presupune eliminarea acţiunilor societăţilor care scad pentru că situaţia lor financiară sau perspectivele s-au modificat semnificativ în mod negativ. În acelaşi mod, nu trebuie vândute acţiuni ale unor societăţi care, deşi ating maxime multianuale, deţin vectori de creştere valizi care pot duce cotaţiile bursiere şi mai sus, se mai menţionează în document.

    "Practic, această strategie funcţionează ca un selector extrem de simplu al unor companii eligibile în a produce randamente semnificative peste media pieţei în următoarea perioadă. La polul opus, propune companii care este posibil să îşi fi epuizat mare parte din potenţialul de creştere şi pe care dacă le deţii, ar putea fi momentul să marchezi profitul respectivei investiţii", conform documentului semnat de Alin Brendea, Directorul de Operaţiuni al Prime Transaction.

    Potrivit documentului, această strategie este potrivită pentru investitorii semi-activi aşa cum sunt, în realitate, marea majoritate a investitorilor prezenţi în piaţa bursieră.

    Caracteristicile pe care trebuie să le îndeplinească acţiunile ce vor fi tranzacţionate pe baza strategiei

    Lichiditatea, respectiv un nivel minim, este primul criteriu pe care trebuie să-l îndeplinească acţiunile unei companii ce vor fi eligibile pentru strategie, pentru a elimina pe cât posibil accidentele de piaţă, conform Prime.

    Ulterior, pentru a tria companiile care eligibile, se pot folosi două tipuri de filtre.

    Primul este de natură obiectivă, compus din indicatori de avertizare de tip bursier. "Ne putem construi un sistem bazat pe evoluţia variabilelor de bază ale analizei fundamentale cum ar fi: venituri, profit şi datorii. Dinamica acestora explică scăderea sau creşterea acţiunilor? Evoluează în sens contrar cursului de tranzacţionare? Dacă da, companiile devin eligibile", se menţionează în material.

    Al doilea filtru este de natură subiectivă şi ţine de comunicatele şi informaţiile pe care companiile le furnizează periodic în piaţă. "Pe baza lui, vom încerca să creionăm perspectivele companiilor selectate. Indicatorii bursieri folosiţi în primul filtru surprind situaţia istorică a companiilor, trecutul lor. Însă, un proiect sau un contract nou câştigat sau pierdut, un update operaţional sau alte informaţii cu impact semnificativ asupra viitorului apropiat nu sunt surprinse de rezultatele financiare. De aceea, vor trebui auditate societăţile eligibile şi prin prisma ultimelor anunţuri furnizate pieţei sau mass-media", conform documentului.

    Cum se obţine profit dintr-o astfel de strategie?

    Strategia propusă se bazează pe ciclicitatea sectoarelor investiţionale, iar în piaţa bursieră are loc un fenomen investiţional numit rotaţia sectoarelor, conform materialului Prime.

    "Periodic, piaţa se concentrează pe unul sau câteva sectoare care prezintă argumente de moment pentru o creştere bursieră peste medie. Aceste segmente de piaţă atrag capital important, iar companiile din sectoarele în cauza tind să crească semnificativ. Capitalul migrează din alte zone bursiere, zone unde emitenţii care le reprezintă - ieşiţi pe moment din atenţia publică - înregistrează tendinţe uşor descendente ce duc cursurile lor de tranzacţionare la niveluri atractive", se menţionează în document.

    Conform Prime, strategia încearcă să fie cu un pas înaintea pieţei în ceea ce priveşte selecţia companiilor care vor reveni în curând în atenţia investitorilor şi a le lichida pe cele care au atins valori maximale tocmai pentru că interesul de moment al pieţei le-a împins către valori mult mai mari. "În piaţa românească, un astfel de exemplu recent este cel al sectorului producătorilor de energie. Creşterea preţului produselor energetice a focusat atenţia investitorilor pe astfel de companii care, in corpore, au crescut. În momentul în care preţurile energiei s-au corectat, interesul investitorilor a scăzut, fapt suprins imediat de cotaţiile bursiere care s-au depreciat", se arată în raport.

    Prime oferă un exemplu de folosire a acestei strategii în piaţa noastră, selectând emitenţii cu o capitalizare minimă de 500 milioane lei şi ale căror acţiuni cumulează o medie zilnică de tranzacţionare de cel puţin 200.000 lei.

    Aplicând celelalte filtre, în baza strategiei privind apropierea de minimele ultimului an, Prime găseşte drept interesante pentru noi investiţii companiile TeraPlast si Nuclearelectrica. În baza strategiei preţurilor apropiate de maximele ultimului an Prime a selectat pentru posibile vânzări titlurile Aquila (AQ) si Sphera (SFG).

    Expunerea detaliată a strategiei şi modului în care se poate aplica în piaţa noastră poate fi consultată în documentul ataşat.

    "Exemplul este supus subiectivismului şi nu trebuie tratat în niciun fel ca o recomandare de investiţii", se mai menţionează în raportul Prime, semnat de Alin Brendea.

    Notă: Materialele de tipul "strategii de investiţii" nu îşi propun şi nu trebuie înţelese ca recomandări de investiţii. Scopul lor este să detalieze o metodă prin care cei interesaţi îşi pot construi portofoliile de instrumente financiare în concordanţă cu profilul lor investiţional, cu propriile obiective de investiţii şi cu situaţia lor materială, se specifică în materialul Prime.

    Opinia Cititorului

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Comanda carte
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    08 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9771
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
    Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb