PRIME TRANSACTION: "Dividendele mari sunt pe cale să aibă o revenire spectaculoasă la BVB"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 decembrie 2022

"Dividendele mari sunt pe cale să aibă o revenire spectaculoasă la BVB"

"Nu este vorba despre o situaţie conjuncturală legată de unii emitenţi, ci despre o evoluţie a întregii pieţe", se arată într-o analiză a casei de brokeraj

"Vânzarea Hidroelectrica ar aduce oportunitatea unui dividend pentru Fondul Proprietatea care să pună în umbră orice alt emitent"

După câţiva ani în care randamentele dividendelor companiilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au avut o tendinţă generală de scădere, criza energetică şi evoluţia mai modestă din acest an a preţurilor acţiunilor au adus din nou oportunităţi de câştig, se arată în ultimul raport de analiză al Prime Transaction, semnat de Marius Pandele.

Prime împarte companiile în două categorii - emitenţi ale căror titluri fac parte din indicele BET-BK şi emitenţi din afara coşului de acţiuni.

"Dacă în estimarea de anul trecut exista un singur emitent cu un randament al dividendului mai mare de 10%, iar printre emitenţii din indicele BET-BK nu era niciunul, acum sunt şase emitenţi din BET-BK şi şapte emitenţi per total care depăşesc acest nivel", se arată în raport, ce foloseşte ca bază de calcul pentru estimările acestui an preţurile acţiunilor de la finele săptămânii trecute.

Conform analizei casei de brokeraj, la nivelul întregii pieţe, mediana celor mai mari zece randamente brute estimate a crescut de la doar 7,29% anul trecut la nu mai puţin de 10,89% în acest an. Mediana celor mai mari douăzeci de randamente estimate a urcat de la 6,02% până la 7,32%, iar pentru întreaga piaţă - luând în calcul doar emitenţii de la care Prime are aşteptări de dividende - creşterea este de la 3,41% la 4,67%.

"Nu este vorba, aşadar, despre o situaţie conjuncturală legată de unii dintre emitenţi, ci despre o evoluţie a întregii pieţe, pentru care cea mai plauzibilă explicaţie este decorelarea între rezultatele financiare, aflate încă sub impactul evoluţiei pozitive a economiei, şi preţul acţiunilor, influenţat de aşteptările negative ale investitorilor", se arată în raport.

Producătorii de energie - pe primele trei locuri în topul randamentelor dividendelor estimate pentru emitenţii din BET-BK

OMV Petrom (SNP) este compania pentru care, Prime Transaction vede cel mai ridicat randament al dividendului aferent rezultatului acestui an, din cadrul indicelui BET-BK. Echipa societăţii de brokeraj estimează un profit pe acţiune (engl. Earnings per Share - EPS) pentru SNP de 0,19 lei, o rată de distribuţie a dividendelor de 50%, astfel încât dividendul estimat este 0,095 lei/titlu. Raportat la preţul acţiunii de vineri al producătorului de petrol şi gaze, randamentul brut se ridica la 20,3%, în timp ce randamentul net era de 18,7%, conform analizei.

După cum reiese din document, Prime a înglobat în estimare dividendul suplimentar alocat deja de companie în toamnă. "Dacă includem şi dividendul distribuit anticipat în acest an, rata de distribuţie estimată per total ajunge puţin peste 50%, un nivel destul de mare având în vedere istoricul companiei şi suficient pentru un randament consistent. Având în vedere profitul foarte mare obţinut în 2022 şi disponibilitatea manifestată deja de a distribui o mare parte a profitului către acţionari, aici există cea mai mare probabilitate de a vedea o surpriză pozitivă", se menţionează în raport.

"Dividendele mari sunt pe cale să aibă o revenire spectaculoasă la BVB"

Pentru Romgaz (SNG), Prime estimează un dividend de 6,3 lei (profit pe acţiune de 9 lei şi o rată de distribuţie de 70%), echivalentul unui randament brut de 15,4%, faţă de preţul titlurilor SNG de vineri.

"Profitul constant şi rezervele mari de numerar au făcut din companie «vaca de muls»preferată pentru acoperirea găurilor bugetare, iar în 2022 vorbim şi despre un profit uriaş obţinut de pe urma creşterii preţurilor gazelor şi energiei electrice", se arată în raport. "Există şi un downside dat de investiţiile mari programate pentru extragerea gazelor din Marea Neagră, însă acestea nu ar trebui să afecteze capacitatea de a distribui dividende generoase".

În cazul Nuclearelectrica (SNN), echipa de la Prime vede un dividend de 5,4 lei (profit pe acţiune de 9 lei şi o rată de distribuţie de 60%), de unde rezultă un randament brut de 12,3%, raportat la cotaţia acţiunii de la finele săptămânii trecute.

"Compania este printre emitenţii cu aprecieri mari de profit determinate de criza energetică, fiind vorba chiar de o creştere mai mare decât cea de la Romgaz. Am luat în considerare o rată de distribuţie a profitului către dividende apropiată de cea de anul trecut, ultimii doi ani fiind mult mai slabi din acest punct de vedere comparativ cu perioadele anterioare", se arată în document.

Totuşi, cei de la Prime nu exclud scenariul în care compania să nu distribuie deloc dividende. "Nuclearelectrica are nevoie de resurse financiare pentru a acoperi investiţiile în Unităţile 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. Direcţia a fost deja dată, aşa cum spuneam, în acest an şi în cel precedent, iar în contextul internaţional actual nu ar fi exclusă nici varianta ca mai mult de jumătate din profit să fie lăsat la dispoziţia companiei, dacă nu cumva chiar tot", se specifică în raport.

Pentru bănci, echipa casei de brokeraj vede randamente ale dividendelor de 10,2% în cazul BRD-Groupe Societe Generale (profit pe acţiune de 2 lei şi o rată de distribuţie de 70%), respectiv de 4,7% în cazul Băncii Transilvania (profit pe acţiune de 2,5 lei şi o rată de 40%), partea din profit alocată către dividende fiind apropiată de distribuţiile istorice.

"Dividendele mari sunt pe cale să aibă o revenire spectaculoasă la BVB"

"Emitenţii de dimensiuni mai reduse au randamente estimate ale dividendului mai mici decât cei mari, potenţialul lor venind mai degrabă de la surprizele care apar în fiecare an", spune echipa de la Prime

Pentru emitenţii din afara indicelui BET-BK, echipa de la Prime anticipează un randament de peste 10% pentru titlurile Alumil Rom Industry, următoarele în clasament fiind Transilvania Broker de Asigurare, Aages Târgu Mureş şi Oil Terminal.

"La fel ca anul trecut, emitenţii de dimensiuni mai reduse au randamente estimate ale dividendului mai mici decât cei mari, potenţialul lor venind mai degrabă de la surprizele care apar în fiecare an, dar rareori de la aceiaşi emitenţi", se arată în raport.

"Dividendele mari sunt pe cale să aibă o revenire spectaculoasă la BVB"

În ansamblu, în cazul emitenţilor mari, aşa cum sunt în general cei incluşi în indicele BET-BK, creşterea randamentelor estimate este foarte mare, un lucru care nu este valabil şi pentru emitenţii mai mici.

"Este adevărat că la emitenţii mici se întâmplă mult mai des să vedem surprize pozitive atunci când sunt propuse efectiv dividendele, dar asta s-a întâmplat şi în anii anteriori şi nu există niciun indiciu că în acest an surprizele vor fi mai mari decât în trecut", conform raportului.

Potrivit celor de la Prime, în cazul emitenţilor incluşi în indicele BET-BK, surprizele ar putea veni, precum în anii precedenţi, în principal de la cei deţinuţi de stat. "În mod normal, ar putea fi vorba despre surprize pozitive, aduse şi de nevoia perpetuă de bani la buget, dar pentru unii emitenţi ar putea exista şi surprize negative, cauzate fie de nevoia de resurse pentru investiţii, fie de faptul că profitul din acest an nu a adus intrări de numerar cu acelaşi ordin de mărime. Propunerile neaşteptate de dividende speciale din acest an, venite din afară grupului emitenţilor deţinuţi de stat, s-ar putea repeta şi în 2023, existând un număr de emitenţi cărora criză energetică şi/sau războiul din Ucraina le-au adus sume mari de bani în conturi", se arată în raport.

Nu în ultimul rând, echipa casei de brokeraj subliniază că cea mai mare diferenţă faţă de estimări este posibil să vină de la Fondul Proprietatea, pentru care o vânzare a Hidroelectrica ar aduce oportunitatea unui dividend anticipat care să pună în umbră orice alt emitent de la BVB.

Ieri, Franklin Templeton, administratorul FP, a anunţat că Fondul şi-a vândut deţinerea la OMV Petrom, obţinând în urma tranzacţiei venituri brute de 764 milioane de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru răscumpărări de acţiuni şi/sau distribuiri de dividende. Estimările Prime nu includ tranzacţia încheiată în această săptămână de FP.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. SNP cam optimist, poate in doua transe, sau dividend normal+dividend special.

    TBK nu stiu daca v-or da un dividend asa mare dupa rezultatul din T3 .

    ALU, oare v-or da dividend? Cam il sar in anumiti ani. 

    1. cu siguranta SNP va fi in 2 transe dc va fi. si probabil va fi. acum 2 zile omw a anuntat pe twitter ca introduc dividendul special ca regula daca se depaseste un anumit cash flow, dar dividendul de baza care e progresiv, creste cu 5-10% anual estimat de ei, ramane valabil. asta nu mi se pare un lucru bun pt petrom din cauza ca un dividend mare dintr-o data , gen 15-18% ce stiu eu e f tentant pt cine nu are SNP, SI AR URCA SI PRETUL ACTIUNII inainte de dividend. pt ca lacomia-i mare, cum sa lasi acolo purcoiul de bani, mai ales pe inflatia asta macar ti-ai scos inflatia. am zis ca omw a anuntat dar din cate vad snp are aceeasi politica doar cu o indatorare mai mica a firmei de 20%. si imi aduc aminte managerul lor acesta nou Cristina verchere chiar la angajare a fost un interviu si a spus ca petrom de acum inainte va da dividende, deci chiar m-a surprins pt ca la petrom inainte nu prea dadeau.

      contra dividendului special ar fi investitia din neptun deep care incepe in 2023. dar oricum un dividend de baza de cca 8% tot va fi. pacat cu inflatia asta ca banii valoreaza tot mai putin. din primava iar vor exploda preturile, dupa maririle de salariu minim si pensii. 

      Daca vorbim de Alumil trebuie sa completam totusi si de cresterea de 70% a actiunii,mai exact de la 1 Ron la 1.7 Ron doar in ultimul an si de peste 100% in ultimii trei ani,de la 0.7 Ron la 1.7 Ron,adica dividende posibile cumulate minim pe 5-6 ani. Astel trebuie reflectat la toate aceste societati,nu e vorba doar de dividend,acesta este insignifiant in raport cu cresterea uriasa a valorii actiunilor .

      Ai uitat de FP, pentru care vanzarea Hidroelectrica si acordarea dividendului corespunzator sunt echivalente cu lichidarea FP.

      ALU va fi mai rezervata cu dividendele pentru ca urmeaza o perioada incerta pentru ea. 

      TBK are PER-ul cam mare comparativ cu alte companii listate la BVB care acorda dividende si prin urmare sunt premise ca alte companii sa acorde div cu randamente mai bune decat TBK. Randamentul la TBK din tabel este exagerat deoarece depaseste PER-ul de anul acesta (este posibil doar daca cei de la TBK au rezerve si le pun la bataie, ceea ce este improbabil). 

      La ARTE lichiditatea este atat de mica incat nici nu isi are rostul o discutie pe marginea acestei companii. 

      La OIL nu se stie exact ce va aduce anul urmator. 

      SNP va acorda dividende, dar necunoscuta este valoarea si implicit randamentul lor. Asa cum ii stim pe austrieci, nu vor fi prea generosi, mai ales ca au in fata o serie de cheltuieli mari.

      Din lista lipsesc greii SNP, SNN, TGN si eventual TGN, TEL, BRD si TLV. 

      Sunt in tabel.

    Companiile din energie și băncile, așa cum ne.au obișnuit, tradițional, vor fi vedetele pe dividende!

    1. Dar teraplast și medlife? Nimic? A, astea sunt growth, canci dividende, nema creștere de profit

      La TRP, T4 este de obicei slab, nu vad mare lucru acolo.

      La M tocmai au imprumutat inca 50 de mln de euro, nici aici nu vad nimic.

      Interesant o sa fie la TLV, cu acea reevaluarea a activelor, obligatiuni parca, mai dau oare dividend? 

      TLV nu a dezamăgit niciodată când vine vorba de remunerarea investitorilor! Personal, aproape în fiecare am avut in jur de 15% randament la TLV....

      La TLV e 1 ron estimat!

      De ce crezi că TLV răscumpăra acțiuni din piata? Pe langa dividend sigur vor da și acțiuni, așa cum au făcut.o mereu!

      rascumpara sa ii dea lui ciorcila.

      estimai de cine

    Nu mai scrieti opinii dintr-astea optimiste ca iara scade actiunea SNP si TLV.

    Oamenii nu vor dividende, ei vor M, Digi, crypto. 

    1. :)) da, corect! Oamenii vor adrenalina nu randament din dividende!

      Cripto recomand și eu astora care vor emoții puternice! :)) 

    La TGN se schimba lucrurile dupa majorarea de capital cu actiuni gratuite.

    Se repeta mantra asta cu energia minune ca sector ca daca nu se tine putin treaz interesul se darama sandramaua.

    Nu vad si evolutii ale pretului actiunilor din sector comparate cu randamentul dividendului. 

    In caz ca multi nu s-au prins si asa reiese din toata propaganda asta cu sectorul minune,ca sa nu te intereseze si faptul ca actiunile scad in ultimul an ar insemna sa extrapolezi randamentul asta la dividend pana ajunge aprope de recuperarea costului de achizitie doar din dividend. 

    Si ce sa vezi ca trebuie un numar mare de ani iar probabilitatea acelorasi profituri este extrem de mica.Sectorul asta energetic va fi suprataxat draconic,progresiv de la an la an si in cazul in care populatiei ii tot scade nivelul de trai sectorul va fi nationalizat,mascat sau nu! 

    Adica toate schemele de compensare nu se fac cu bani din cer ci se vor lua tot din sector,doar ca nu direct,de pe azi pe maine.Iar compensarile sunt facute sa castige timp guvernele sa nu iasa revolte.Deci ele se asteapta sa duca preturile mult in jos(o sa vedem ce decizii iau in sensul asta). 

    Asadar consieder ca e un calcul fantezist asta cu profituri mari la energetice extrapolate pe perioade mari.De aia sunt aparent ieftine fiindca institutionalii au multiple red flags pe domeniu.Si o sa mai aduce si alte flags din astea.Se aduna mereu cu fiecare reglementare. 

    ca sa-mi spun direct si concluzia cred ca sunt sanse mult mai mari de scadere pe sectorul energetic BVB decat de crestere incepand cu anul viitor(mai corect continuand cu anul viitor).

    Un ochi aruncat mai atent ar observa ca se vinde la pret in scadere cand se poate,cand au cui sa se dea pachete mai mari.Daca suprapunem ca fondurile de pensii macar sunt la cumparare pentru o parte ne dam seama ca nu arata prea bine cererea cu oferta.Cu tot cu alimentarilede la pensii nu sepot mentine preturile la companiile astea aparent 'ieftine'.Spune multe asa,nu?! 

    1. Istoric vorbind, companiile din energie au dat randamente f bune iar daca pe viitor acestea reușesc să schimbe "rețeta" reducând emisiile de carbon, vor fi in continuare rentabile poate chiar mai mult decât în momentul de față! In Romania au început să se miște lucrurile....

      Vezi OMV și proiectele lor pe energie verde ,+ cele de tranziție! Romgaz la fel, puțin mai greu dar se mișcă! Nuclearelectrica cu cele trei mari proiecte, doua noi reactoare , retehnologizarea actualelor + proiectul cu reactoarele modulare. Sunt realități! 

      Dacă luați în calcul doar analiza tehnica pe BVB nu va ajuta prea mult pentru a înțelege fenomenul! Mergeți puțin mai aprofundat și obiectiv în analiza! 

      Energia este factorul esențial al vieții și bunăstării humanitatii!

      Noroc bun in investiții, oricare ar fi ele! 

      Nici mie nu-mi place politica asta de confiscare a profitului prin plafonari si taxari dar...nu prea ai de ales la BVB.

      practic ai raspuns de ce bvb nu atrage investitori

      lipsa reprezentare economie reala lipsa firme top brand, lipsa posibilitate echilibrare portofoliu intre domenii ciclice si anticiclice, aici ne referim la companii cu oarecare lichiditate, nu din alea in care esti captiv 

      In afara de energetice domeniul bancar sta in doi emitenti BRD si TLV...BRD se invarte pe aceeasi plaja de cotati de 15 ani iar patronii lor de la SG nu sunt exemple de crestere. TLV face anual majorarea de capital. Pana acum le-a mers.

    rata de distributie de 100% la EVER e supraestimata.

    spunem cand a dat EVER fost Sif 2 tot profitul obtinut intr-un an ca dividend catre actionari?

    nevar. 

    1. Raportam la sfarsitul lunii noiembrie 2022 urmatoarele date:

      • Rezultatul net: 110,89 milioane lei; 

      • Valoarea totala a activelor administrate: 2.396,25 milioane lei; 

      • Pretul actiunii EVER: 1,3350 lei; 

      • Valoarea unitara a activului net: 2,4123 lei. 

      daca impartim rezultatul net la nr de actiuni aflate in circulatie 929.905.696 actiuni si minus 19.625.000 actiuni care le vor rascumpara in 6 ianuarie 2023 ne da o cu totul alta valoare EPS.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb