Prime Transaction: "Neobişnuit de mulţi emitenţi de la BVB au avut rezultate bune, în trimestrul al treilea"
A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 noiembrie 2023
• "În multe cazuri, rezultatele bune nu au însemnat profituri mari, ci doar trecerea de la pierdere la profit, la nivel trimestrial", conform Prime
• "Este de aşteptat ca rezultatul BVB din acest an să fie al doilea ca mărime din istoria grupului"
• "În 2024 am putea vedea provocări serioase pentru bănci, determinate de nevoia de bani a Statului"
Procentul emitenţilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu rezultate bune în trimestrul al treilea al anului este neobişnuit de mare, doar două companii prezentându-se în faţa investitorilor cu rezultate slabe, conform ultimului raport de analiză al societăţii de brokeraj Prime Transaction.
"Totuşi, în mai multe cazuri, rezultatele bune nu au însemnat profituri mari, ci doar trecerea de la pierdere la profit, la nivel trimestrial", potrivit documentului ataşat (Raport de analiză rezultate trimestrul al treilea - partea întâi).
Conform Prime, cele mai bune rezultate au fost chiar cele ale BVB, operatorul pieţei noastre de capital, ce a raportat un profit trimestrial de 18,1 milioane lei, mai mare decât oricare dintre profiturile anuale înregistrate în perioada 2008-2022.
Veniturile consolidate din servicii au crescut cu 180,8% faţă de perioada similară a anului trecut, până la 33,85 milioane lei, mai mult de jumatate din aceasta creştere fiind generată de veniturile directe din oferta publică derulată de Hidroelectrica. Pe lângă veniturile încasate direct ca urmare a ofertei publice, au existat şi două surse de venituri indirecte care au pornit tot de la listarea companiei de stat. Una a fost valoarea mai mare a tranzacţiilor, veniturile din comisioanele de tranzacţionare de pe piaţa reglementată crescand cu 4,8 milioane lei, până la 7,82 milioane lei. A doua sursă de venit a fost reprezentată de serviciile prestate de Depozitarul Central, tot în legătura cu oferta Hidroelectrica, veniturile acestuia crescând cu 4,28 milioane lei, până la 10,38 milioane lei, conform casei de brokeraj.
"Este de aşteptat ca rezultatul din acest an să fie al doilea ca mărime din istoria grupului, după cel din 2007, atunci când a ajuns la 29,04 milioane lei, ajutat de perioada foarte bună prin care trecea piaţa de capital, cu puţin timp înainte de declanşarea crizei financiare din 2008", se menţionează în raportul Prime Transaction.
• Creşterea dobânzilor pe piaţa monetară s-a mai temperat, ceea ce s-a văzut în rezultatele băncilor
În al treilea trimestru al anului creşterea dobânzilor pe piaţa monetară locală s-a mai temperat, iar acest lucru s-a văzut în rezultatele financiare ale celor două bănci româneşti mari listate la BVB, conform casei de brokeraj.
Banca Transilvania şi-a îmbunătăţit în continuare rezultatele, însă într-un ritm mai lent decât în primele şase luni ale anului. Veniturile nete din dobânzi, cele care au asigurat o evoluţie foarte bună în primul semestru, au crescut cu doar 13,5%, la 1,26 miliarde lei în trimestrul al 2023, după o creştere procentuală aproape dublă, de 24,5%, în primul semestru. În schimb, pentru celelalte categorii de venituri operaţionale lucrurile s-au aliniat în trimestrul al treilea, toate având evoluţii pozitive.
"Este de aşteptat că până la finalul anului lucrurile să nu se schimbe cu mult, însă în 2024 am putea vedea provocări serioase determinate de nevoia de bani a Statului, pentru care băncile, la fel ca şi companiile din energie şi utilităţi, sunt o ţintă destul de convenabilă", se menţionează în raport.
Şi în cazul BRD - Groupe Societe Generale rezultatele şi-au mai temperat creşterea în trimestrul al treilea, însă aici nu se putea vorbi nici în primul semestru despre creşteri la fel de spectaculoase de profit ca în cazul Băncii Transilvania, conform Prime Transaction.
• "TeraPlast, Bittnet Systems şi BRK au trecut de la pierdere la profit, însă rămân într-o zonă destul de modestă pe intervale mai lungi de timp"
TeraPlast (TRP), Bittnet Systems (BNET) şi BRK Financial Group (BRK) au trecut de la pierdere la profit în intervalul iunie - septembrie 2023, însă rămân într-o zona destul de modestă pe intervale mai lungi, potrivit casei de brokeraj.
Pentru TeraPlast, al treilea trimestru al anului a adus ceea ce poate fi un punct de cotitură, după mai multe trimestre în care afacerea a fost puternic afectată de inflaţie, spun cei de la Prime.
Veniturile din contracte cu clienţii au crescut uşor, cu 3,6%, de la 190 milioane lei în trimestrul al treilea din 2022 până la 196,8 milioane lei în trimestrul al treilea 2023, o evoluţie mult mai bună decât cea din primul semestru, când scăzuseră destul de mult, cu 14,21%.
"Creşterea cifrei de afaceri a fost generată aproape integral de linia de business Instalaţii şi reciclare, cea care asigura în mod obişnuit cea mai mare parte a veniturilor grupului, cu o pondere de aproape 75% din cifra de afaceri în primele nouă luni ale acestui an", se menţionează în raport.
Totuşi, cea mai bună evoluţie a venit din zona cheltuielilor operaţionale, cea mai importantă categorie a acestora, cea cu materiile prime, consumabile şi mărfuri, scăzând cu 13,3%, 119 milioane lei.
"În contextul actual ne putem aştepta ca şi la finalul anului să vedem un rezultat pozitiv, însă cel mai probabil nu la nivelul celui de anul trecut", sunt de părere cei de la Prime.
În cazul Bittnet Systems (BNET), companie care a trecut pe profit trimestrial, deşi pe primele nouă luni rezultatul rămâne pe minus, echipa de la Prime remarcă faptul că, îmbunătăţirea rezultatelor a venit, în principal, de la veniturile mult mai mari, veniturile din contractele cu clienţii crescând cu nu mai puţin de 222,2%, până la 132,05 milioane lei. Pe de altă parte, creşterea foarte mare a veniturilor a venit cu preţul unei scăderi a marjei brute procentuale, de la 20,5% în trimestrul al treilea 2022, până la 15,5% în trimestrul al treilea 2023.
"De obicei, ultimul trimestru al anului este cel mai bun pentru Bittnet, însă acest lucru nu a fost valabil mereu. După un trimestru atât de bun, este posibil ca următorul să nu fie chiar la acelaşi nivel, mai ales într-un domeniu în care proiectele sunt derulate în multe cazuri pe parcursul mai multor trimestre, veniturile fiind încasate însă o singură dată", spun cei de la Prime.
BRK Financial Group a avut o îmbunătăţire considerabilă a rezultatelor, determinată de două efecte de baza şi de listarea Hidroelectrica, potrivit raportului.
Comisioanele de intermediere au crescut cu nu mai puţin de 70,7%, până la 2,96 milioane lei în trimestrul al treilea 2023, anulând aproape complet scăderea de 32,6% din primul semestru al anului.
"Efectul pozitiv generat de listarea Hidroelectrica, concretizat printr-o creştere cu 1,1 milioane lei a profitului din activitatea de bază, a fost pus în umbră de evoluţia rezultatului din activitatea de investiţii, care a trecut de la o pierdere trimestrială de 5,33 milioane lei la un profit de 1,29 milioane lei. Această evoluţie a avut la bază trecerea rezultatului din active evaluate la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere, care include în principal acţiuni listate marcate la piaţă, de la o pierdere de 4,86 milioane lei la un profit de 1,08 milioane lei, ca urmare a evoluţiei pozitive a cotaţiilor acţiunilor", se arată în raport.
Astfel, BRK Financial Group a trecut de la o pierdere de 4,5 milioane lei în trimestrul al treilea din 2022, la un profit de 4,45 milioane lei în trimestrul al treilea din 2023, ducând şi rezultatul net pe primele nouă luni pe plus.
"Având în vedere evoluţia valorii tranzacţiilor la BVB, e posibil ca ultimul trimestru al acestui an să fie considerabil mai bun decât cel din 2022 şi să păstreze rezultatul net al companiei pe plus la finalul anului", se arată în raportul Prime. "Este mai greu de estimat, însă, ce evoluţie va avea rezultatul din activităţi investiţionale, aşa că gradul de incertitudine este mai mare decât în cazul BVB, acolo unde tranzacţiile mai mari se traduc automat în rezultate mai bune".
• OMV Petrom şi MedLife - rezultate trimestriale slabe
OMV Petrom (SNP) şi MedLife (M) au avut rezultate trimestriale slabe, însă în primul caz raportarea se face la un an 2022 excepţional, profitul rămânând aproape de maximele istorice anterioare chiar şi după scăderile din acest an, în timp ce în al doilea caz este vorba despre o pierdere pentru ultimele douăsprezece luni, conform analizei Prime Transaction.
În cazul OMV Petrom, în mod paradoxal, deşi per total rezultatul net a avut o scădere mai mică decât în primele şase luni ale anului, dacă se scoate din calcul contribuţia de solidaritate plătită către Guvern, lucrurile stau exact invers, spun cei de la Prime.
Dinamica negativă a rezultatelor a venit, în principal, de la veniturile în scădere mare, veniturile totale din vânzări fiind mai mici cu 42,9% la nivel trimestrial, de la 18,7 miliarde lei în trimestrul al treilea 2022 până la 10,7 miliarde lei în trimestrul al treilea 2023. Comparativ, în primele şase luni ale anului scăderea fusese de doar 30,17%.
"Aşa cum se întâmplă de obicei în perioadele volatile, scăderea veniturilor a fost compensată parţial de scăderea cheltuielilor cu achiziţiile, nete de variaţia stocurilor. Acestea au fost mai mici cu 48,9%, sau 4,67 miliarde lei, după ce în primele şase luni ale anului scăzuseră cu 25,8%, un procent mai mic decât cel al scăderii veniturilor", se menţionează în raport.
În ansamblu, profitul net al OMV Petrom a scăzut cu 64,4%, de la 4,51 miliarde lei în trimestrul al treilea din 2022 la 1,6 miliarde de lei în trimestrul al treilea din 2023.
"Ritmul scăderii a fost mai mic decât cel din primele şase luni ale anului, i nvers faţă de situaţia rezultatului operaţional. Explicaţia vine de la contribuţia de solidaritate, care a avut o valoare mult mai mare în primele şase luni ale anului decât în trimestrul al treilea", se menţionează în raport.
Conform celor de la Prime, cu rezultatele pentru trimestrul al treilea, multiplii de piaţă ai OMV Petrom au ajuns într-o zona mai apropiată de normal, poate chiar una de uşoară supraevaluare, dacă se are în vedere nivelul P/E cu care ne-au obişnuit sectoarele de energie şi utilităţi în ultimii ani.
În cazul MedLife, echipa de la Prime Transaction notează că, rezultatele au continuat în aceeaşi direcţie cu cea din primele şase luni ale anului, atât cifra de afaceri cât şi profitul înainte de impozitare având evoluţii procentuale apropiate de cele din primul semestru.
Cifra de afaceri trimestrială a crescut cu mai mult de 20%, de la 463,6 milioane lei în trimestrul al treilea 2022 la 561,2 milioane lei în trimestrul al treilea 2023 (+21,06%). "Creşterea a fost susţinută, în principal, de segmentul de clinici, cu o creştere trimestrială a veniturilor de 33,9%, de la 157,5 milioane lei la 210,9 milioane lei, urmat de spitale, cu un plus de 20,3%, de la 94,3 milioane lei la 122,9 milioane lei", se arată în raport.
Cheltuielile operaţionale nu au mai avut o creştere nominală mai mare decât veniturile, ceea ce a făcut că profitul operaţional al MedLife să aibă o creştere uşoară, de 2,33%, de la 26,3 milioane lei la 26,9 milioane lei.
"Dacă rezultatul operaţional ar putea să fi atins un punct de cotitură, cel financiar mare are încă mult până acolo, pierderea financiară continuând să crească, de la 11,4 milioane lei în trimestrul al treilea 2022 până la aproape 24 milioane lei în trimestrul al treilea 2023 (+110,44%)", se arată în raport.
Astfel, rezultatul net a fost negativ, ajungând de la un profit de 11,2 milioane lei în trimestrul al treilea din 2022 la o pierdere de 1,2 milioane lei în trimestrul al treilea din 2023.
"Având în vedere evoluţia rezultatului operaţional în trimestrul al treilea, este posibil ca în ultimul trimestru al acestui an situaţia să se îmbunătăţească şi chiar să vedem un profit net la finalul anului, chiar dacă acesta nu va fi apropiat de nivelul din ultimii ani", se menţioneză în raportul Prime Transaction.