Prime Transaction: "Profituri în creştere pentru TTS şi Simtel în trimestrul al patrulea; rezultat istoric anual pentru Antibiotice"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie

Prime Transaction: "Profituri în creştere pentru TTS şi Simtel în trimestrul al patrulea; rezultat istoric anual pentru Antibiotice"
  • document ataşat Rezultate financiare T4 2023 - partea 3
    apasă aici pentru a descărca.

    English Version

    "Ultimele evenimente din Transnistria au readus în discuţie riscurile date de poziţionarea geografică a capacităţilor de producţie principale ale Purcari"

    "Este greu de crezut că ritmul de creştere al profitului TTS poate fi păstrat în 2024, însă deocamdată nu ne aşteptăm nici la o inversare a direcţiei"

    "Menţinerea profitabilităţii Antibiotice în aceast ar însemna trecerea la un alt nivel pentru companie"

    "Având în vedere eforturile Uniunii Europene de a renunţa la energia bazată pe combustibili fosili, Simtel are perspective foarte bune în viitorul apropiat"

    Transportatorul naval de mărfuri Transport Trade Services (TTS) şi compania de inginerie şi tehnologie Simtel Team, listată pe Piaţa AeRO, au continuat tendinţa de creştere a profitabilităţii în trimestrul al patrulea 2023, însă la un nivel inferior faţă de prima parte a anului, se arată în ultimul raport de analiză al casei de brokeraj Prime Transaction.

    Holde Agri Invest (HAI) a avut rezultate foarte slabe din cauza preţului produselor agricole, Roca Industry şi-a redus pierderea trimestrială, dar a rămas cu o pierdere anuală foarte mare, Romcarbon (ROCE) a fost afectată de scăderea veniturilor, iar IHunt Technology Import-Export de stocurile de dispozitive 3G pe care a trebuit să le vândă accelerat. Rezultate slabe în trimestrul al patrulea au avut şi Antibiotice (ATB) şi Arctic Stream (AST), însă aceşti emitenţi vin după nouă luni foarte bune, conform raportului din documentul ataşat.

    Purcari - rezultate operaţionale bune, dar scădere mare de profit net din cauza unui efect de bază

    Rezultatele Purcari Wineries din ultimul trimestru al anului au fost aparent slabe, însă motivul ţine exclusiv de un venit nerecurent important înregistrat în perioada similară a anului trecut, spun cei de la Prime.

    Pe de altă parte, rezultatul operaţional a avut chiar o evoluţie mai bună decât în primele nouă luni ale anului. Acesta a fost ajutat de creşterea veniturilor, dar mai ales de evoluţia favorabilă a cheltuielilor operaţionale.

    Veniturile din activităţile principale au crescut cu 13,84%, până la 116,93 milioane lei în trimestrul al patrulea 2023. Creşterea a venit integral de la vânzările de vin, cele mai importante pentru grup, care au urcat cu 23,77% sau 19,01 milioane lei. Celelalte categorii de produse şi servicii au avut scăderi ale veniturilor trimestriale.

    Cheltuielile operaţionale au avut o evoluţie favorabilă, reducându-se cu 806 milioane lei comparativ cu trimestrul similar al anului anterior. Cele mai mari scăderi de cheltuieli au fost cele ale altor cheltuieli de exploatare, cu 3,61 milioane lei, de la o cheltuială netă de 1,87 milioane lei în trimestrul al patrulea 2022 la un venit net 1,74 milioane lei.

    Profitul net a scăzut la mai puţin de jumătate, până la 15,82 milioane lei în trimestrul al patrulea 2023 (-53,51%), după ce în primele nouă luni crescuse cu 23,73%. Pe întregul an acesta a scăzut cu 14,15%, până la 59,58 milioane lei în 2023. Conform celor de la Prime, având în vedere că scăderea, atât trimestrială cât şi anuală vine de la un element nerecurent, nu se poate spune că rezultatele sunt slabe.

    "Ultimele evenimente din Transnistria au adus din nou în discuţie riscurile date de poziţionarea geografică a capacităţilor de producţie principale ale Purcari Wineries. Momentan varianta principală de lucru este că situaţia va rămâne aceeaşi, însă se poate schimba în funcţie de evoluţia de pe frontul din Ucraina. O eventuală înfrângere a ţării vecine în războiul cu Rusia (care în acest moment are, totuşi, o probabilitate mai mică de 50%) ar crea în mod real pericolul ca Republica Moldova să devină următoarea victimă, cu consecinţe grave pentru afacerile din această ţară", se menţionează în raportul Prime.

    TTS - compania a rămas pe trendul de crestere, cu marje de profit îmbunătăţite

    Transport Trade Services nu a mai înregistrat aceleaşi rate de creştere ca în prima parte a anului, însă s-a menţinut pe un trend pozitiv chiar şi în condiţiile dispariţiei efectului de bază faţă de anul anterior, conform raportului.

    Veniturile trimestriale ale grupului au crescut cu doar 6,71%, la 288,2 milioane lei în trimestrul al patrulea 2023, un ritm de creştere mult mai mic decât cel din primele nouă luni, atunci când veniturile s-au apreciat cu 31,4%. "Este o evoluţie normală, care porneşte de la stabilizarea fluxurilor logistice de pe Dunăre şi din portul Constanţa în contextul războiului din Ucraina", spun cei de la Prime.

    Profitul net a crescut cu 29,74%, la 55,01 milioane lei în trimestrul al patrulea al anului trecut, evoluţie mai bună decât cea a profitului operaţional. Pe întregul an profitul a crescut cu 70,79%, până la 305,47 milioane lei în 2023, un nou maxim al perioadei pentru care avem date disponibile.

    "În 2024 este greu de crezut că ritmul de creştere ar putea fi păstrat, însă deocamdată nu ne aşteptăm nici la o inversare a direcţiei. În primul rând pentru că situaţia care a dus la aceste rezultate se menţine, iar în al doilea rând pentru că în 2023 au fost realizate investiţii care ar trebui să-şi facă efectul şi să aducă venituri suplimentare", se menţionează în raportul Prime.

    Antibiotice - scăderea profitului trimestrial ca urmare a cheltuielilor mai mari, însă cu un profit anual dublu faţă de maximul istoric anterior

    Pentru Antibiotice finalul anului 2023 nu a mai fost la fel de bun ca prima sa parte, creşterea mai multor categorii de cheltuieli operaţionale ducând profitul pe minus la nivel trimestrial.

    Veniturile şi-au continuat tendinţa pozitivă, crescând cu 13,37%, la 137,35 milioane lei în trimestrul al patrulea 2023. În primele nouă luni creşterea procentuală a veniturilor din contractele cu clienţii a fost mai mult decât dublă, 27,82%.

    Cea mai mare parte a veniturilor a fost generată de medicamentele cu prescripţie medicală, cele mai importante canale de desfacere pe plan naţional fiind farmaciile independente şi lanţurile mici de farmacii. "Având în vedere că vânzările se menţin cu precădere în zona medicamentelor cu prescripţie, putem trage concluzia că rezultatele sunt în principal efectul unui context de piaţă favorabil, determinat în mare parte de preţurile mai mari. Potrivit informaţiilor furnizate de companie în raportările preliminare, creşterea valorică a segmentului de medicamente cu prescripţie a fost de 20,7% în 2023, faţă de o creştere cantitativă de doar 6,7%, o tendinţă care s-a manifestat şi pe piaţă în ansamblul său", spun cei de la Prime.

    Pierdere financiară în scădere şi trecerea impozitului pe profit de la o cheltuială netă la un venit net au făcut ca rezultatul net să aibă o scădere mai mică decât cea a rezultatului operaţional, -56,15%, la 3,96 milioane lei în trimestrul al patrulea 2023. La nivel anual profitul net a rămas la rândul sau cu un procent de creştere semnificativ, de 109,52%, până la 80,69 milioane lei.

    "Având în vedere că piaţa farmaceutică este aflată sub «lupa» Statului, ar fi greu ca anul în curs să aducă din nou creşteri de preţuri similare celor din 2023 pentru medicamentele eliberate cu reţetă, mai ales că vorbim despre un an electoral", scriu cei de la Prime. "Maximul istoric de profit era până acum cel înregistrat chiar anul trecut, iar menţinerea în zona actuală ar însemna, practic, trecerea la un alt nivel pentru companie".

    Simtel - creştere de venituri şi profit mult sub nivelul din primele nouă luni, dar încă la un nivel bun

    Simtel Team a încheiat anul cu creşteri ale veniturilor şi profitului, însă într-un ritm mult mai slab decât în primele nouă luni, scriu cei de la Prime.

    Cifra de afaceri trimestrială consolidată a crescut cu 16,5%, până la 82,81 milioane lei în trimestrul al patrulea 2023, după ce în primele nouă luni crescuse cu 211,84%. La fel ca şi în anul anterior, linia de business Energie Verde, care se axează pe instalarea de panouri fotovoltaice, a avut o poziţie dominantă în venituri, ponderea ei crescând la 88,84% în 2023 (pe datele individuale).

    Profitul net a avut o creştere de 19,55%, la 11,12 milioane lei, iar pe întregul an în crestere cu 114,98%, la 27,43 milioane lei. Marja netă a rămas la rândul său stabilă, la 9,23% în 2023, faţă de 9,12% în anul anterior.

    "Având în vedere cererea foarte mare pentru panouri fotovoltaice şi eforturile Uniunii Europene de a renunţa la energia bazată pe combustibili fosili, Simtel are perspective foarte bune în viitorul apropiat. Există impedimentul dat de reţeaua de distribuţie subdimensionată, care ar putea pune o piedică avântului energiei din surse regenerabile, însă ne aşteptăm ca acesta să fie depăşit mai devreme sau mai târziu prin investiţii în reţea, date fiind interesul foarte mare şi presiunea publică", se arată în raport.

    Romcarbon, BRK Financial Group, Arctic Stream, Life is Hard, Visual Fan, Holde Agri Invest, Roca Industry şi iHunt Technology sunt alte companii ale căror rezultate au fost disecate de echipa de la Prime, în ultimul raport.

    Opinia Cititorului ( 4 )

    1. TTS, COMV și alți transportatori&operatori portuari se vor macelari între ei.

      Au mărit capacitățile logistice iar granele ucrainenilor sunt tot mai puține. 

      Gata cu stocurile agricole, iar producția va fi mult diminuata de război. 

      Deci, adio venituri din transporturile gradelor!

      Ungurii prefera porturile croate, deși costurile sunt m mari 

      1. exact

      Cum se plangeau cei de la Antibiotice ca nu mai pot produce medicamente daca nu cresc preturile, ca vai si ioi.

      Acum se vede unde au mers cresterile de preturi.... 

      Doar au avut realizarea anului: au trecut pe piata principala, exact cum au promis! HAI ROMANIA!! Cel mai tare holding din EUROPA, CAMPIONI REGIONALI IN 10 industrii diferite, bun si ieftin, mai ales IEFTIN!!

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    23 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
    Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb