Prime Transaction: Transelectrica, Digi şi Banca Transilvania - printre emitenţii de la BVB cu rezultate bune în trimestrul al doilea

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 septembrie 2024

Prime Transaction: Transelectrica, Digi şi Banca Transilvania - printre emitenţii de la BVB cu rezultate bune în trimestrul al doilea

English Version

"Rezultatele negative s-au concentrat în zona emitenţilor de stat"

"În următoarele trimestre ne putem aştepta la rezultate şi mai bune de la Banca Transilvania"

"În trimestrele următoare, rezultatele Romgaz vor depinde şi mai mult de evoluţia preţului gazelor, care a fost negativă în ultima perioadă"

Transelectrica (TEL), companie care şi-a dublat profitul net în cel de-al doilea trimestru, Digi Communications (DIGI) ce a avut, de asemenea, o creştere foarte mare a profitabilităţii şi BRK Financial Group (BRK), care a trecut de la pierdere mare la profit, sunt printre emitenţii cu cele mai bune rezultate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în perioada aprilie-iunie, conform raportului de analiză al societăţii de brokeraj Prime Transaction, disponibil în ataşament.

De asemenea, Banca Transilvania (TLV) şi Purcari Wineries (WINE) au raportat rezultate foarte bune, cu aprecieri importante de profit, se mai arată în raportul semnat de Marius Pandele.

Rezultatele negative s-au concentrat în zona emitenţilor de stat, cu Nuclearelectrica (SNN) raportând o scădere mare de profit, Transgaz (TGN) o creştere destul de mare a pierderii trimestriale, în vreme ce profitul Romgaz (SNG) s-a diminuat dar într-o proporţie mai mică, se mai menţioneză în analiză.

Transelectrica - dublare a profitului net trimestrial determinată de un cumul de factori

Transportatorul de energie electrică a avut un trimestru foarte bun, cu o dublare a profitului net, până la 160,3 milioane lei, creşterea provenind din mai multe surse, spun cei de la Prime.

Veniturile principale ale companiei, cele din serviciul de transport, au crescut cu 2,24%, până la 482,7 milioane lei, creşterea venind exclusiv de la veniturile din tranzacţii CPT, cu un plus de 32,99 milioane lei, în timp ce veniturile din serviciul de transport propriu-zis şi cele din alocarea capacităţii de interconexiune au scăzut. Veniturile din servicii de sistem au avut o creştere mai mare, de 92,79 mil. lei, cea mai mare componentă a acestei categorii fiind serviciile de sistem tehnologice, care se încadrează la serviciile "zero profit", pentru care un rezultat pozitiv din prezent este compensat ulterior prin tarife mai mici şi invers, conform raportului.

Creşterile de venit din mai multe surse au dus la o majorare a rezultatului operaţional de 71,5%, până la 139,9 milioane lei, evoluţie la care s-au adăugat influenţele pozitive venite de la rezultatul financiar net, determinate în principal de dividendele încasate de la subsidiara OPCOM şi de impozitul pe profit.

"Este greu de estimat ce s-ar putea întampla în a doua jumătate a anului în cazul Transelectrica, influenţa atât de multor factori putând duce rezultatele în orice direcţie", se menţioneză în raport.

Digi - un nou trimestru cu creştere mare de profit, chiar dacă la un nivel ceva mai mic decât în primul trimestru

Marjele de profit ale Digi Communications au continuat să se îmbunătăţească, acest lucru aducând din nou o creştere considerabilă a profitului net trimestrial, potrivit celor de la Prime.

Veniturile au crescut într-un ritm asemănător cu cel de la începutul anului, ajungând la 472,8 milioane de euro în trimestrul al doilea 2024, respectiv o apreciere de 14,1%, după ce în primul trimestru se majoraseră cu 12,7%. Creşterea cea mai mare, de 22,5%, s-a înregistrat în cazul veniturilor subsidiarei din Spania.

Cheltuielile operaţionale au crescut într-un ritm mai lent, cu doar 11,27%, până la 338,8 milioane euro în trimestrul al doilea 2024, ritm care, totuşi, a fost superior celui din primul trimestru, de 7,93%.

Profitul operaţional al grupului a crescut cu 29,7% la nivel trimestrial, până la 54,27 milioane de euro, în vreme ce profitul net este dublu faţă de cel din perioada similară a anului trecut, ajungând la 54,34 milioane de euro.

"Contextul de pe piaţă este stabil, aşa că ne putem aştepta ca şi în semstrul al doilea să vedem o îmbunătăţire a rezultatelor, mai ales că şi rezultatul financiar a ieşit de sub presiunea condiţiilor nefavorabile de pe piaţa monetară, aşa cum era în trimestrele anterioare", conform raportului.

Banca Transilvania - creştere mare de venituri şi profit, într-un ritm asemănător cu cel din primul trimestru

Cea mai mare bancă locală şi-a continuat trendul de creştere în al doilea trimestru al anului, atât veniturile din activitatea principală cât şi profitul având ritmuri de creştere asemănătoare cu cele din primul trimestru, spun cei de la Prime.

Veniturile nete din dobânzi, sursa principală de venit a grupului, au crescut cu 22,9% în trimestrul al doilea, până la 1,58 miliarde lei, în vreme ce veniturile nete din comisioane au crescut cu un procent mai mic, de 12,39%, până la 358,32 milioane de lei. O altă contribuţie pozitivă a venit şi de la impozitul pe profit, în scădere cu 39,6 milioane lei, corespunzător unei scăderi a ratei efective de impozitare, de la 22,93% la 15,21% la nivel trimestrial.

Pe primele sase luni rezultatul net a crescut cu 35,7%, până la 2,15 miliarde lei, ducând şi rezultatul net al ultimelor douăsprezece luni mai sus, la 3,55 miliarde lei, cu 18,91% peste cel din anul 2023.

"În următoarele trimestre ne putem aştepta la rezultate şi mai bune de la Banca Transilvania, cel puţin pe partea de venituri, acolo unde vor începe să fie consolidate şi veniturile obţinute de la OTP Bank România, achiziţionată recent", conform raportului.

Nuclearelectrica - scădere mare a profitului trimestrial, cauzată de preţul mai mic el energiei electrice

Rezultatele trimestriale ale Nuclearelectrica au fost mult mai slabe decât în perioada similară a anului anterior, la acest lucru contribuind atât scăderea considerabilă a preţului mediu de vânzare a energiei electrice, cât şi cantitatea mai mică de energie vândută pe parcursul trimestrului, potrvit celor de la Prime.

Veniturile totale din vânzarea energiei electrice au scăzut cu 46,9%, până la 852,86 milioane lei în trimestrul al doilea 2024, o scădere procentuală asemănătoare cu cea din primul trimestru al anului (-44,47%). Cea mai mare parte a scăderii a venit de la preţul mediu de vânzare, mai mic cu 41,96%, de la 740 RON/MWh la 429,51 RON/MWh. Cantitatea de energie vândută a scăzut la rândul său cu 8,48%, un procent atipic pentru producătorul de energie nucleară, în condiţiile în care pe parcursul trimestrului a avut loc o oprire neplanificată de şase zile la Unitatea 2, împreună cu oprirea planificată a Unităţii 1 între 19 mai şi 29 iunie, realizată o dată la doi ani.

Rezultatul net s-a diminuat cu 46,41%, până la 279,87 milioane lei, după ce în primul trimestru scăderea fusese de asemenea mai mică, mai exact de 26,52%.

"Perspectivele sunt mai degrabă negative, efectul de bază al contribuţiei la fondul de tranziţie energetică urmând să se estompeze mai rapid decât cele ale scăderii preţului energiei electrice", se menţionează în raport.

Romgaz - scădere de profit cauzată de preţul mai mic al gazelor

Scăderea preţului de vânzare al gazelor naturale a dus rezultatele financiare trimestriale ale Romgaz mai jos decât în perioada similară a anului precedent, conform celor de la Prime.

Preţul mai mic al gazelor s-a văzut în primul rând în cifra de afaceri, care s-a diminuat cu 18,32%, până la 1,62 miliarde lei în trimestrul al doilea 2024. Scăderea este mai mică decât cea din primul trimestru al anului (-21,86%) şi a fost provocată aproape integral de preţul mediu de vânzare, în condiţiile în care cantităţile de gaze valorificate au rămas relativ constante.

Pe de altă parte, scăderea cifrei de afaceri a fost însoţită de creşteri ale mai multor categorii de cheltuieli, cea mai mare dintre ele în cazul celor cu taxele şi impozitele, cu un plus de 94,08 milioane lei (+30,89%). Pentru cel de-al doilea trimestru al anului, profitul net al Romgaz a avut o scădere de 17,29%, până la 591,89 milioane lei.

"Până acum rezultatele Romgaz au fost influenţate puternic de efectele de bază faţă de anul anterior pe partea de fiscalitate, însă în trimestrele următoare ele vor începe să depindă tot mai puţin de acest element şi mai mult de evoluţia preţului gazelor, care a fost în ultima perioadă negativă. Aşadar, este posibil ca maximul istoric de profit să nu poată fi, totuşi, îmbunătăţit la finalul lui 2024", conform raportului Prime Transaction.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb