Primele scoruri ESG pe piaţa de capital locală sunt disponibile pe platforma BVB Research Hub

G.B
Piaţa de Capital / 8 februarie 2022

Primele scoruri ESG pe piaţa de capital locală sunt disponibile pe platforma BVB Research Hub

Primele scoruri ESG (Environmental, Social, and Governance) pe piaţa de capital locală sunt disponibile de astăzi, 8 februarie, pe platforma BVB Research Hub a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, scorurile fac parte din rapoartele pregătite de Sustainalytics în cadrul colaborării cu BVB iniţiate în 2020, unul dintre liderii globali pe segmentul furnizării de analize şi ratinguri ESG, pentru opt dintre companiile listate la Bursa de la Bucureşti: Antibiotice Iaşi (ATB), BRD Groupe Societe Generale (BRD), Farmaceutica Remedia (RMAH), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP), Transgaz (TGN) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB),

"Analizele ESG şi criteriile luate în considerare pentru elaborarea unor indicatori ESG sunt foarte complexe, depăşesc cu mult cerinţele legale de raportare şi necesită un efort deosebit din partea companiilor. Majoritatea emitenţilor au făcut progrese semnificative în ultimii ani şi mulţi dintre ei desfăşoară în prezent proiecte de îmbunătăţire a raportarilor non-financiare şi, implicit, a scorurilor ESG. Publicarea primelor scoruri ESG la BVB este doar un prim pas dintr-un demers mult mai mare al nostru, început în 2020, şi ne aşteptăm ca tot mai mulţi emitenţi să ni se alăture în perioada următoare. Suntem convinşi că această iniţiativă va aduce o contribuţie pozitivă la dezvoltarea pieţei de capital din România pe termen lung", a declarat Adrian Tănase, Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti.

Lansarea primelor scoruri ESG pe piaţa locală de capital a fost marcată printr-un eveniment online, la care au participat reprezentanţi ai companiilor listate, Raiffeisen Asset Management, primul manager de fonduri din România care administrează fonduri ESG şi Sustainalytics.

"Sustenabilitatea este parte integrantă din strategia OMV Petrom pentru 2030. În orice societate, rolul companiilor ar trebui să meargă dincolo de business. Aceasta înseamnă, pe de o parte, integrarea strategiilor pe teme de mediu, sociale şi guvernanţă în modul în care companiile fac afaceri şi, pe de alta, creşterea transparenţei pe aceste teme. Investitorii, angajaţii noştri, clienţii şi, în final, întreaga societate aşteaptă asta de la noi", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

"Transparenţa reprezintă o componentă importantă şi necesară a ESG. Pentru a fi relevantă ca impact, însă, transparenţa trebuie dublată de asumarea unor standarde de raportare şi comunicare general acceptate la nivelul tuturor celor implicaţi în proces. De aceea, existenţa unor instrumente standardizate de evaluare disponibile în mod egal tuturor participanţilor la piaţă este foarte importantă, iar BRD salută initiaţiva BVB de a promova investiţiile responsabile şi furnizarea de informaţii ESG de calitate. Totodată, susţinem iniţiativele care conduc spre o mai mare transparenţă şi standardizare la nivelul pieţei în ceea ce priveşte ratingurile ESG, iar raportul Sustainalytics, unul din liderii globali pe acest segment, este de un real folos pentru noi toţi", a declarat Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Societe Generale.

"Această performanţă este rezultatul preocupării continue a managementului Antibiotice pentru implementarea criteriilor ESG. Credem că acest rezultat va genera un plus de încredere în relaţia cu acţionarii, investitorii noştri dar şi în relaţia cu ceilalţi stakeholderi: pentru furnizori vorbim despre încrederea că au alături un partener etic cu care pot colabora pe termen lung, pentru clienţii noştri, încrederea că produsele Antibiotice respectă cele mai înalte standarde de calitate şi sunt dezvoltate luând în calcul şi impactul pe care îl generam asupra mediului şi societăţii în ansamblul ei. Azi mai mult ca niciodată, raportarea ESG a devenit cu atât mai importantă cu cât în viitorul apropiat, accesul la capital va fi condiţionat şi de performanţa pe care o vom înregistra la acest capitol", a declarat Liviu Vatavu, director executiv Guvernanţă Corporativă şi Juridic, Antibiotice Iaşi.

"În paradigma decarbonării şi a investiţiilor sustenabile, importanţa pe care companiile o acordă mediului, resursei umane şi guvernanţei corporative, este echivalentă cu rolul şi dezvoltarea acestora pe termen lung. Nuclearelectrica, prin proiectele pe care le derulează, este parte din răspunsul în asigurarea sustenabilităţii. Evităm anual eliberarea a 10 milioane tone de CO2, 180 milioane de la punerea în funcţiune şi ne propunem să ajungem la 24 milioane de tone CO2 evitate anual după 2031 şi să livrăm 66% din energia curată a României. Nuclearelectrica face parte din categoria electric utilities, de aceea pentru noi, raportat la activitatea de producţie, ESG este o componenta esenţiala. Industria nucleară, prin natura ei, a multiplelor reglementări, norme şi principii care o guvernează atât la nivel internaţional cât şi naţional, are deja o lungă istorie şi expertiză în gestionarea prioritară şi responsabilă a aspectelor de mediu, resurse umane şi guvernanţă. Salutăm iniţiativa BVB de a derula analiza ESG împreună cu Sustainalytics şi suntem mândri de rezultatele obţinute, o confirmare a angajamentului şi implicării noastre zilnice", a declarat Cosmin Ghiţă, Director General Nuclearelectrica.

Lansarea primelor scoruri ESG pe piaţa de capital locală are loc într-un context global prielnic, în care totalul activelor investite în fonduri care iau în considerare criteriile ESG în alocarea investiţiilor reprezintă aproximativ o treime din totalul activelor globale, iar fondurile de invesţiii dedicate strategiilor ESG au active de peste 2,2 trilioane dolari. Iniţierea de către Bursa de Valori Bucureşti a primului demers dedicat ESG pe piaţa de capital românească, în 2020, şi continua dezvoltare a acestuia capătă în acest context global o şi mai mare relevanţă, pentru susţinerea competitivităţii pieţei din România şi pentru menţinerea vizibilităţii activelor listate la BVB pe plan internaţional.

Bursa de Valori Bucureşti a lansat în septembrie 2020 primul proiect ESG (Environmental, Social, and Governance) pe piaţa de capital locală. Demersul Bursei de Valori Bucureşti implică promovarea investiţiilor responsabile, dezvoltarea infrastructurii ESG din România, evidenţierea importanţei standardelor ESG în rândul tuturor actorilor din piaţa de capital, precum şi oferirea unei prime evaluări emitenţilor locali.

Standardele ESG (Environmental, Social, Governance) reprezintă un set de norme pe care investitorii le iau în calcul în procesul investiţional. Standardele ESG sunt alcătuite din trei componente: Environment (mediu) - impactul asupra mediului înconjurător rezultat din activitatea companiei; Social (social) - relaţia companiei cu stakeholderii; Corporate Governance (Guvernanţă corporativă) - respectarea normelor de guvernanţă corporativă, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb