PRIMER: "Nu se pot fabrica vaccinuri şi medicamente de ultimă generaţie în ţară"

J.P.
Comunicate de presă / 17 februarie 2021

"Nu se pot fabrica vaccinuri şi medicamente de ultimă generaţie în ţară"

PRIMER, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente atrage atenţia că este imposibilă fabricarea de vaccinuri şi medicamente de ultimă generaţie într-un orizont mai scurt de 3 ani şi asta numai dacă autorităţile vor să acorde importanţa cuvenită acestui domeniu strategic, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Spre deosebire de ţări precum Polonia, Ungaria, Cehia şi Slovenia care au dat importanţă industriei farmaceutice şi au investit în acest sector economic, România a regresat şi a devenit un simplu importator de vaccinuri şi medicamente, ajungând să producă mai puţin de 4% din consumul de medicamente al populaţiei. Ca o urmare firească a acestui tablou, nu s-au mai făcut investiţii în acest domeniu, iar astfel s- a pierdut competitivitatea în ultimii zece ani în dezvoltarea tehnologică de noi produse dar şi în formarea de personal calificat", a explicat Dr. Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER.

Discuţiile din spaţiul public conform cărora România poate fabrica vaccinuri sau medicamente moderne nu au acoperire în practică, în condiţiile în care programele economice ale partidelor politice minimalizează importanţa relansării acestui sector economic. Doar un plan de finanţare bine pus la punct a acestui domeniu vital ar putea crea un cadru care să atragă investiţii în tehnologie, reţete şi formule proprii sau producţia realizată sub licenţa unor fabricanţi internaţionali.

"De mai bine de cinci ani, PRIMER propune o serie de măsuri pe termen lung de sprijinire a producţiei de medicamente pe teritoriul ţării. Am solicitat ca domeniul să fie considerat de importanţă strategică pentru a beneficia de facilităţi fiscale, aprobarea unui sistem de offset a taxei clawback pentru companiile care fac investiţii de capital precum şi înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale a Medicamentului, care să fie responsabilă de investiţiile în fabrici noi de medicamente şi vaccinuri", a mai comentat reprezentantul PRIMER.

În acest moment, fabricile din ţară au de recuperat un regres tehnologic de peste zece ani dacă se doreşte ca România să fabrice vaccinuri şi medicamente de ultimă generaţie, necesare pacienţilor români sau celor din alte ţări. Dacă doresc să accelereze recuperarea, autorităţile trebuie să devina partenerii industriei pentru a accesa sursele de finanţare din fondurile europene sau din axa EU4Health, special creată de Uniunea Europeană pentru răspunsul sistemelor de sănătate la pandemii, inclusiv prin producţia de medicamente şi vaccinuri pe teritoriul UE. Între timp, ţări precum Austria, Franţa şi Ungaria încep să acceseze aceste fonduri şi să creeze situri mari de fabricaţie de vaccinuri şi medicamente strategice pentru aprovizionarea întregii Uniuni Europene.

"PRIMER solicită Premierului Florin Cîţu crearea unei Autorităţi Naţionale a Medicamentului, aflată în subordinea Primului-Ministru, care să înceapă reconstrucţia industriei farmaceutice din România, prin sprijinirea retehnologizării fabricilor existente, atragerea de noi investitori în special din ţări non-UE precum şi construcţia de situri de fabricaţie şi hub-uri de distribuţie folosind fonduri europene şi grant-uri guvernamentale din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a mai sugerat oficialul PRIMER.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb