Primul şoc din piaţa obligaţiunilor Sistemului Multilateral de Tranzacţionare al BVB

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2022

Primul şoc din piaţa obligaţiunilor Sistemului Multilateral de Tranzacţionare al BVB

Titlurile Vivre rămân fără cumpărători, după ce compania a raportat o pierdere de 85 milioane de lei Auditorul are îndoieli semnificative privind capacitatea Grupului de a-şi continua activitatea în viitorul apropiat Vivre estimează că va obţine din nou profit în anul 2026

Obligaţiunile retailerului online de mobilier şi decoraţiuni Vivre Deco erau în scădere cu 15% ieri, cu o oră înaintea sesiunii de tranzacţionare, după ce vineri, la finalul şedinţei bursiere, compania a raportat o pierdere masivă pentru anul trecut, iar auditorul pune sub semnul întrebării capacitatea grupului de a-şi continua activitatea.

Vivre Deco a raportat pentru 2021 o pierdere de 84,8 milioane de lei, faţă de un profit net de 7,4 milioane de lei, în 2020. Vânzările au scăzut cu 16,7%, până la 250 milioane de lei, declin pe care compania îl pune pe seama "dezlegării restricţiilor" din anul anterior, implementate de autorităţi pentru încetinirea răspândirii pandemiei Covid. În schimb, rezultatul din exploatare a fost o pierdere de 80 milioane de lei, din cauza "creşterii competiţiei din piaţa online care a crescut semnificativ costurile de marketing (atât achiziţie clienţi noi cât şi a costurilor cu clienţii recurenţi)", iar "concomitent, odată cu relaxarea restricţiilor, piaţa de e-commerce a înregistrat o contracţie ce a redus volumele". De asemenea, s-au înregistrat "creşteri de costuri operaţionale (materii prime, salarii, combustibil) generate de criza tarnsportului din China şi a presiunii inflaţioniste", conform raportului anual al companiei.

"Ca urmare a analizelor interne efectuate privind comportamentul consumatorului, societatea a revizuit perioada de amânare a cheltuielilor de atragere a clienţilor, şi a considerat să pună pe cost cheltuielile de marketing efectuate pentru atragerea de clienţi noi", se mai arată în raport.

În acest context, retailerul online de mobilier şi decoraţiuni a ajuns să aibă capitaluri proprii negative, de 65,7 milioane de lei.

Mai mult decât atât, auditorul EY îşi declară imposibilitatea de a exprima o opinie privind situaţiile financiare ale companiei.

"Capacitatea Grupului de a continua activitatea depinde de abilitatea sa de a genera suficiente profituri viitoare, de negocierile cu noi potenţiali investitori pentru obţinerea de fonduri şi de suportul continuu al acţionarilor şi creditorilor. Managementul Grupului nu ne-a putut furniza suficiente probe de audit privind estimările utilizate în proiecţiile de fluxuri de numerar pentru anul următor pentru a demonstra cum se acoperă necesarul de intrări de numerar în următoarele 12 luni. Aceste aspecte indică existenţa unor incertitudini semnificative care pot indica îndoieli semnificative în legătură cu capacitatea Grupului de a-şi continua activitatea în viitorul apropiat şi prin urmare, capacitatea sa de a-şi valorifica activele şi plăti datoriile în cursul normal al activităţii", scrie auditorul în raport.

Pe de altă parte, Grupul consideră că îşi va continua în mod normal funcţionarea fără să intre în stare de insolvenţă sau reducere semnificativă a activităţii, în funcţie de îndeplinirea anumitor obiective.

"Proiecţiile realizate de conducere au în vedere ca activitatea să devină profitabilă pe termen mediu. În această perioadă, societatea este dependentă de sprijinul continuu acordat de acţionari şi de cel al creditorilor comerciali şi financiari, precum şi de abilitatea conducerii şi acţionarilor de a obţine rezultatele bugetate şi de a atrage noi investitori. Societatea a primit de la acţionarul majoritar în acest sens o scrisoare de suport financiar", se menţionează în raport. Conform documentului, compania estimează că va obţine din nou profit în anul 2026.

În aceste condiţii, ieri, cu o oră înaintea închiderii sesiunii de tranzacţionare, obligaţiunile ambelor emisiuni Vivre listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB aveau scăderi de 15%, pe volume zilnice importante pentru aceste titluri, fără ca la acel moment să să existe cumpărători în piaţă. Cele cu scadenţa în 2026, pentru care ultimul schimb se făcuse la un preţ de 78,2% din valoarea nomială, aveau tranzacţii 175 de titluri, cele mai mari de la listare, în timp ce pentru titlurile cu scadenţa în 2025, pentru care ultima tranzacţie fusese făcută la un preţ de 81,6% din valoarea nominală, fuseseră transferate 2014 titluri.

Ambele emisiuni sunt denominate în euro, cele cu scadenţa în 2025 având o dobândă de 5,25% pe an şi valoarea nominală de 100 de euro, iar cele cu scadenţa în 2026 au dobânda de 5,5% şi valoarea nominală de 500 de euro.

Vivre Deco a fost fondată în anul 2012 în România, iar în 2013 a început un amplu proces de extindere la nivel regional, ajungând în 2019 să fie prezentă în 9 ţări: România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croaţia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Grecia. În prezent, Vivre este unul dintre principalii comercianţi de produse Home & Deco în pieţele în care activează, canalul de vânzări fiind exclusiv online.

La finalul anului trecut, acţionarii companiei erau Neogen SA cu 50%, Advisory Delta cu 45% şi Nagy Vajda Andras Peter cu 5%.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. E doar începutul, grosul obligațiunilor emise de firme ce nu generează profit mai mare decât un butic, vor valora zero...nu e vina lor, ci a idioților ce le-au permis listarea!

    1. multi nici nu realizeaza ce se va intampla cu obligatiunile corporative

      astea nu au capacitatea de a genera profit mare,nu au cash dar vor avea de platit milioane de euro la scadenta 

      de unde?trebuie sa emita altele in loc 

      la ce cost?ca mai jos de 12-15% la lei ma indoiesc ca se mai ingramadeste cineva 

      sa zicem ca le emit cu 10,cate isi permit serviciul datoriei ele fiind praf financiar si cu rentabilitate scazuta?

      in toata lumea dobanzile mari inhiba economia,daca te uiti la bvb si aero ai senzatia ca o potenteaza,asa fericiti sunt toti cu dobanzi din ce in ce mai mari! 

    Audit cu rezerve si la Electroarges.

    Asa cum petarda AirClaim este o oportunitate tipica marca Goldring, tot astfel Vivre este o oportunitate reprezentativa pentru noul Tradeville.

    Zic “noul” Tradeville, pentru ca Tradeville pe care il stiam eu pana in 2020 isi alinia propria-i imagine cu interesul clientului.

    Noul Tradeville este doar o alta SSIF de la bursa, marcata de acelasi mercantilism feroce ca si altele de la BVB.  

    Sa ne explice Tradevile cum le-a bagat pe gat obligatiunile de la Vivre in plasamentul privat celor care doreau sa participe la plasamentul privat parca de la Agroland. citez "Trebuie sa facem o sel ectie, doar cei care participa la PP-ul pe obligatiuni poate participa si la PP-ul pentru actiuni". Ia sa investigheze putin ASF-ul la Tradeville si sa le dea o amenda macar de un milion de euro, pentru practici nesanatoase pietei de capital.

    Probabil ca a stiut doamna Mihaela Bîciu de ce a plecat, incep sa iasa la lumina scheletii ascunsi prin dulap la Tradeville

    In SUA se punea de un mic proces impotriva Tradeville, cu despagubiri, pentru ca investitorii au fost constransi sa participe si la un PP pe obligatiuni care nu avea nici-o legatura cu PP-ul pe actiuni. 

    1. ?

    Cred ca ar fi util sa investigati laemitenti si la SSIF urile care pun semnatura pe Memorandumuri.

    Luati pe BVB ca in iunie 2021 astia scriau ca o sa aiba zeci de milioane profit!Semestrul se incheiazse aproape.Cand au dat rezultatele la semestru era pierdere peste 10 milioane.Si au scazut brusc bugetul.Apoi au dat rezultate anuale si cifrele au iesit de nu stiu cate ori mai jos decat bugetul ajustat la rez.semestru. 

    La multe se intampla asa si e o frauda.Compania stie ce a facut ca perioada de raportare e practic incheiata,insa pana la prezentare e un delay de cateva luni.Dar nu anunta piata,eventual mai scoate obligatiuni sau majorare cu complicitatea SSIF! 

    Ei au scos in 2020 o tura si apoi au venit in 2021 cu a doua tura cand au mintit despre proiectii desi trecuse buna parte din an si stiau dezastrul.

    E si vina investitorilor ca nici macar retroactiv nu penalizeaza drastic firmele care vin cu mari surprize negative fata de ce anuntasera anterior,fara ajustarile legale obligatorii. 

    il asteptam pe Tradeville si cu alte obligatiuni si mai ales plasamente private, vrem plasamente private si poate si un IPO si daca se poate cat mai teapa

    pai ce facusi Tradeville, ti a explodat petarda nici macar dupa 1 an (a 2a runda de bonduri cu start tranzactionare iulie 21). Slabut, foarte slabut...trebuie sa te duci la fratele mai mare BRK sa inveti de la el cum se inseala si se manipuleaza piata. Daca il rogi frumos cine stie poate te invata in ale inselaciunii si manipularii. Sau....da asta ar fi de nivel de masterat/doctorat apelezi la granzii de la BVB ...un Raiffeisen, un Wood...inveti de la ei meserie in manipulare de piata. Slabut, foarte slabut...nota 4

    Oameni buni, aveti o memorie foarte scurta.

    Injurati toti Tradeville, care nu sustin ca sunt nevinovati dar de departe nu sunt singurii care au bagat pe gat aceste obligatiuni cu bonitate mai mica ca Siretul Pascani. 

    Cap de afis sunt cei de la BTCP care au venit cu prima emisiune si care se laudau ca ei nu listeaza orice gunoi ci doar companii cu potential enorm. Poate nu am inteles eu potentialul la care faceau referire. 

    1. doar de data asta sunt mai vinovati ca bt pentru ca in 2020 cu bt era firma pe profit si mai ales cap proprii pozitive si mai putin indatorata ca lipsea a doua serie scoasa in 2021 de tradevile

      dar ce analisti ai tu daca la sfarsit de semestru semnezi pe prospect ca e in regula sa vii in fata investitorilor insa firma baga de atunci pierderi uriase,era praf financiar,distrusa de tot

      nu ceri o balanta la zi?ori astepti ca tot amarasteanul sa vina septembrie sa vezi rezultatele?treaba e ca amarasteanul nu semneaza,el doar ia teapa.Insa tu ca broker o daI ca ai posibilitatea sa vezi toate dedesubturile de la firma cand te bagi sa-i atragi bonduri 

      bueeeey nu te lua de btcp ca aduce doar crema, de fapt ce zic io crema numa smantana si caimac, paia agricultorii aia au nevoie sa vanda cu 20 lei litru de lapte la sticla ca sa devina profitabili. vedeti ce datorii au, de fabrica aia de spalat ce se mai aude. au mare noroc ca au prins perioada cu cupoane mici, daca aveau si ei un 10-12% cupon cat era 10 lei iaurtul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb