Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 1,3 miliarde lei şi 289 milioane euro prin cea de-a doua ofertă de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS), derulată în luna noiembrie pe piaţa de capital, transmite un comunicat de presă.
MFP a atras doar în acest an 2,52 miliarde lei si 457,4 milioane euro prin cele două runde de finanţare derulate la Bursa de Valori Bucureşti.
Titlurile de stat pot fi tranzacţionate la BVB începand de luni, 7 decembrie, în mod transparent, prin intermediarii autorizaţi.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 1,3 miliarde lei şi, respectiv, 289 milioane euro, (valori însumand 2,7 miliarde lei - 555 milioane euro) prin a doua ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populaţie (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Astfel, valoarea rundelor de finanţare derulate în acest an la BVB de către Ministerul Finanţelor Publice a urcat 4,74 miliarde lei - aproape 1 miliard de euro (2,52 miliarde lei si 457,4 milioane euro).
În cadrul celei de-a doua oferte, respectiv în perioada 9 - 27 noiembrie, românii au plasat aproape 13.300 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât şi pentru cele în euro. Oferta a cuprins titluri de stat în lei cu maturităţi de unu, respectiv trei ani, şi o emisiune în euro, cu scadenţă la cinci ani.
Dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 1,85%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 3,5% în cazul celor cu scadenţa în 2021 şi de 4% în cazul celor cu scadenţa în 2023.
Titlurile de stat au intrat la tranzacţionare la BVB, luni, 7 decembrie, şi pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent în orice moment prin întermediarii autorizaţi.
"Succesul celei de-a doua oferte de titluri de stat pentru populaţie, care l-a depăşit chiar pe cel din vară, dovedeşte că revenirea cu astfel de instrumente pe piaţa de capital a fost o decizie foarte bună. Să atragi aproape 1 miliard de euro de la populaţie, într-un context dificil pentru toată lumea, este o dovadă că românii au încredere în Ministerul Finanţelor Publice şi, implicit, în Statul Român. Acest program a continuat nu numai pentru că este un succes, dar şi pentru că este o strategie a Statului de a se finanţa de la cetăţeni. Practic, prin achiziţia titlurilor de stat, cetăţenii participă direct la programele de investiţii în economie şi suntem toţi cointeresaţi să iasă bine. Avem diverse strategii în lume şi vedem că ţările care se finanţează în proporţie importantă din interior au o stabilitate mai mare a datoriei publice", a declarat Florin Cîţu, Ministrul Finanţelor Publice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de costel în data de 07.12.2020, 20:41)
care romani ba mincinosilor, nu investeste nimeni in minciuna asta de tara, toti investitorii straini pleaca,
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.12.2020, 08:23)
Inca o dovada la cat de slab este Catu: cei care au ales aceasta investitie nu aveau altundeva unde sa bage euro, avand in vedere dobanzile oferite de banci, iar cum economia au pus-o pe butuci, nu ai in ce afacere buna sa investesti....Altfel stateau lucrurile daca nu opreau economia.