Executivul ar trebui să pre-gătească România pentru momentul post-aderării la Uniunea Europeană şi să nu se mulţumească să ia doar acele mă-suri care sînt necesare pentru închiderea capitolelor de negociere cu Uniunea Europeană. În plus, Cabinetul ar trebui să con-tinue reforma, chiar şi în 2004, deşi este un an electoral. Acesta a fost mesajul şefului Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, şi cel al economistului-şef al BERD, Willem Buiter, adresat membrilor Guvernului, în cursul primei sesiuni plenare a retreatului economic organizat la Sinaia, la finele săptămînii trecute.
"Adevărata provocare este aceea de a transforma economia românească într-o economie capabilă să facă faţă intrării într-o piaţă unică", a mai spus Jonathan Scheele. "Nu trebuie să cădeţi în capcană şi să vă gîndiţi că anul 2004 este important doar pentru finalizarea negocierilor cu Europa. Trebuie să priviţi dincolo de asta, să vă gîndiţi cum va fi după ce Ro-mânia va deveni stat membru", a conchis Jonathan Scheele.
Şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti a mai cerut autorităţilor noastre şi să pună în practică legislaţia europea-nă. "Mesajul cheie cu care am venit este: implementaţi, implementaţi, implementaţi. Nu e suficient doar să aveţi legislaţia europeană, ci trebuie să o şi puneţi în practică", a subliniat Jonathan Scheele.
Economistul şef al BERD a spus, la rîndul său, că deşi este an electoral, continuarea reformelor şi a privatizărilor este cru-cială pentru România. "Nu e timpul să ne relaxăm, pentru că reuşita depinde de noi. Româ-nia poate fi considerată o ţară cu economie de piaţă, dar e important să nu se micşoreze tempoul", a indicat Willem Buiter.
Premierul Adrian Năstase s-a declarat conştient de faptul că a face reformă înseamnă să îmbunătăţeşti mediul de afaceri şi a promis că anumite lucruri se vor schimba în 2004, în acest domeniu.