PRINTR-UN NOU GAZODUCT Lituania începe să livreze gaze către Polonia

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 3 mai 2022

Lituania începe să livreze gaze către Polonia

Lituania a inaugurat un gazoduct care îi va permite Poloniei să înlocuiască gazele pe care le primea din Rusia cu GPL (gaz natural lichefiat), importat printr-un terminal al portului lituanian Klaipeda, au anunţat ieri surse din ţara baltică, citate de agenţia EFE.

Combustibilul a început deja "să curgă" duminică dimineaţa spre Polonia prin conducta construită de operatorul lituanian Amber Grid, conform paginii web a televiziunii publice LRT.

Construirea Interconectorului de Gaze Polonia Lituania (GIPL) a început în 2015 şi a fost finalizată anul acesta; conducta are 508 kilometri, între Jauniunai, în sudul Lituaniei, şi Holowczyce, în estul Poloniei, notează Agerpres.

"Acesta reprezintă o piatră de hotar în dezvoltarea independenţei energetice între Lituania şi Polonia, în special în contextul securităţii aprovizionării cu gaze", a declarat directorul executiv al Amber Grid, Nemunas Biknius, potrivit unor surse locale.

Este prevăzut ca, după ce va atinge capacitatea maximă, în octombrie, gazoductul să transporte în Polonia două miliarde metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul anual al ţării.

Inaugurarea oficială a gazoductului va avea loc pe 5 mai, cu o ceremonie la care vor participa preşedinţii Lituaniei, Letoniei şi Poloniei, precum şi comisarul european pentru energie şi o serie de miniştri polonezi şi din ţările baltice.

Gazoductul va fi conectat la reţeaua şi sistemele de înmagazinare ale operatorului Conexus Baltic Grid, care, după cum este prevăzut, va asigura în totalitate cererea de gaze a celor trei ţări cu GPL furnizat prin intermediul portului Klaipeda.

Ulterior, se va conecta prin această reţea la terminalul plutitor de GNL conectat la portul estonian Paldiski, pe care îl vor administra Estonia şi Finlanda.

Planurile republicilor baltice de a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti au fost accelerate ca urmare a invaziei din Ucraina şi a ameninţărilor Moscovei privind sistarea furnizării, ca răspuns la sancţiuni.

Cele trei ţări au fost primele din Uniunea Europeană care au pus capăt importurilor de gaze ruseşti, decizie pe care au luat-o în aprilie.

Comisarul pentru energie, Kadri Simson: "UE nu are informaţii că vreo firmă ar fi plătit în ruble pentru gazele ruseşti"

Comisia Europeană nu are informaţii conform cărora vreo companie europeană a plătit în ruble pentru gazele ruseşti, după ce Moscova le-a cerut cumpărătorilor străini să se conformeze mecanismului de convertire a plăţilor din euro sau dolari în ruble, a declarat ieri comisarul pentru energie, Kadri Simson, transmite Reuters.

"Comisia Europeană nu are informaţii despre nicio companie privată sau ţară care este dispusă să facă asta", a declarat Kadri Simson, conform Agerpres.

Săptămâna trecută, Gazprom a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de la cele două ţări pentru livrarea combustibilului.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a cerut ţărilor pe care le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.

BTA: Bulgargaz a contractat livrări alternative de gaze naturale pentru luna mai

Livrări alternative de gaze naturale au fost contractate pentru luna mai, în ideea de a înlocui livrările din Rusia care au fost oprite, a declarat recent directorul general al Bulgargaz, Lyudmil Yotsov, conform BTA, notează Agerpres.

Lyudmil Yotsov a menţionat că propunerea de preţ a Bulgargaz, care datează din 8 aprilie, nu includea şi o oprire a livrărilor de gaze din partea firmei Gazprom-Export. După ce aceste livrări au fost suspendate, în data de 26 aprilie, au fost solicitate oferte din partea tuturor traderilor de gaze din regiune, ofertele au fost aranjate în ordine şi au fost selectaţi furnizorii, însă procedura de contractare nu este încă finalizată. Aceasta garantează că cererea de gaze naturale pentru luna viitoare din partea consumatorilor casnici şi utilizatorilor industriali, a companiilor de termoficare şi traderilor de gaza va fi acoperită.

Interfax: Gazprom nu a rezervat capacitate pentru livrare de gaze prin conducta Yamal-Europa în trimestrul al treilea

Gazprom nu a rezervat pentru trimestrul al treilea capacitate pentru tranzitul gazelor prin conducta Yamal-Europa, a anunţat ieri agenţia rusă de presă Interfax, citând cele mai recente rezultatele ale licitaţiilor pe platforma GSA, transmite Reuters.

Din decembrie, direcţia livrărilor la gazoductul Yamal (care traversează Belarus, Polonia şi Germania) a fost în cea mai mare parte a timpului inversată, gazele fiind transportate din Germania spre Polonia.

Din 2020 Gazprom nu a rezervat capacitate pentru tranzitul gazelor prin conducta Yamal-Europa, după ce Polonia a decis să nu-şi prelungească contractul cu Rusia privind tranzitul gazelor.

Nici la precedentele licitaţii Gazprom nu a rezervat capacitate pentru tranzitul gazelor, conform Agerpres.

În mod normal, prin conducta Yamal-Europa trec 15% din exporturile anuale de gaze ale Rusiei spre Europa şi Turcia.

Creşterea producţiei de gaze naturale a SUA încetineşte

Creşterea producţiei de gaze naturale a Statelor Unite încetineşte, într-un moment în care multe ţări caută noi furnizori ca să-şi reducă dependenţa de Rusia, în urma invadării Ucrainei, transmite Reuters.

SUA sunt deja cel mai mare producător global de gaze naturale. Dar cele două mari centre de producţie - regiunea Apalaşi şi vestul Texasului - se confruntă cu o încetinire a creşterii, companiile dând vina pe lipsa infrastructurii adecvate de conducte, chiar dacă preţurile au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, preţurile gazelor în SUA au urcat cu aproximativ 50%, în condiţiile în care statele din Europa au cerut SUA, al doilea mare exportator global, să trimită o cantitate mai mare de gaze naturale lichefiate (GNL), pentru a-şi reduce dependenţa de Rusia, notează Agerpres.

În regiunea Apalaşi, care anul trecut a furnizat aproximativ 37% din gazele SUA, este din ce ce mai dificil pentru companiile energetice să construiască noi conducte pentru transportul gazelor. Analiştii avertizează că producţia de gaze în vestul Texasului ar putea încetini semnificativ în 2023 dacă nu vor fi construite rapid conducte.

Cele mai mari economii europene au importat aproximativ 18,3 bcfd din Rusia. În prezent SUA pot exporta aproximativ 9,8 bcfd sub formă de gaze naturale lichefiate. Câteva companii vor să majoreze exporturile, dar sunt necesare noi capacităţi substanţiale de export GNL.

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a scăzut cu 2,5%, la 1.863,20 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 10.42, cea spot - cu 1,8%, la 1.862,07 dolari/uncie.

---------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a crescut cu 0,07% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 10.44, la 10,56 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în declin cu 1,9%, la 7,97 dolari/buşel.

Comisia Europeană şi-a redus estimările privind recolta de grâu a Uniunii Europene (UE) în anul agricol 2022/2023, dar şi-a menţinut prognozele potrivit cărora exporturile de grâu ale UE vor atinge un nivel record, în contextul în care războiul va perturba livrările din Ucraina, potrivit Reuters.

Conform sursei, în sezonul agricol iulie 2022 - iunie 2023, recolta de grâu a UE va fi de 130,1 milioane de tone, faţă de 131,3 milioane de tone, cât estima anterior. În sezonul 2021/2022, recolta de profil a atins 130 de milioane de tone.

---------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a scăzut cu 2,4% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 104,53 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a coborât cu 2,6%, la 102 dolari barilul la ora locală 10.44.

Comisia Europeană ar putea acorda Ungariei şi Slovaciei o excepţie de la embargoul privind achiziţiile de petrol din Rusia, care este pregătit în prezent de executivul european, având în vedere dependenţa crescută a celor două state membre de ţiţeiul rusesc, spun surse citate de Reuters.

---------------

La Bursa din Amsterdam, cotaţia futures a gazelor cu livrare luna viitoare a coborât de la 97 de euro pentru un Megawatt-oră în deschiderea sesiunii, la 93 de euro la ora 09.55. La 17.53, preţul era de 96 de euro, faţă de 99,11 la ora 13.07.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb