PRINŢUL CAROL MIRCEA - RECUNOSCUT MOŞTENITOR LEGAL ÎN ROMÂNIA Peste 62% din averea Casei Regale îi revine Prinţului Paul

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 15 februarie 2012

Peste 62% din averea Casei Regale îi revine Prinţului Paul

UPDATE: Casa Regală nu recunoaşte decizia Înaltei Curţi ca stabilind apartenenţa lui Mircea Grigore la Familia Regală

Având în vedere decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Casa Regală a României a precizat că decizia nu crează niciun drept dinastic şi nici nu stabileşte apartenenţa persoanei în cauză, Mircea Grigore Lambrino, astăzi decedată, la Familia Regală, potrivit unui comunicat de presă.

Aceasta este valabil şi pentru descendenţii săi, indiferent cine ar fi aceştia, iar în poziţia sa de Şef al Familiei Regale a României, Majestatea Sa Regele Mihai I este singurul care se poate pronunţa asupra chestiunilor dinastice, mai precizează comunicatul respectiv.

-------------------------

Averea Casei Regale a fost estimată la 180 milioane euro, în 2010

Alteţa Sa Regală Prinţul Carol Mircea al României, tatăl Prinţului Paul, a fost recunoscut, ieri, de justiţia română, ca prim fiu legitim şi moştenitor legal al Majestăţii Sale Regele Carol al II-lea. Ca urmare, Prinţului Paul îi revine 62,5% din averea pe care Casa Regală o are în România - estimată la 180 milioane euro, în 2010 -, la fel cum i-a revenit aceeaşi proporţie din averea deţinută de Casa Regală în alte ţări în momentul în care Prinţul Carol Mircea a primit această recunoaştere în statele respective.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a dat, ieri, câştig de cauză, definitiv şi irevocabil, ASR Prinţul Paul în dosarul de Exequatur, prin care acesta a solicitat recunoaşterea sentinţei de la Lisabona, pronunţată în urmă cu 55 de ani, conform căreia ASR Prinţul Carol Mircea al României este recunoscut, încă din 1955, ca prim fiu legitim al MS Regele Carol al II-lea. Sentinţa de la Lisabona a mai fost recunoscută în Franţa, Marea Britanie şi Elveţia.

Până în prezent, Prinţul Paul a câştigat şi în România, ca şi în alte ţări europene, toate apelurile făcute de unchiul său, fostul suveran Mihai I al României, în legătură cu acest caz. Anul trecut, Prinţul Paul a câştigat procesul la Curtea din Strasbourg, dosarul fiind intentat în urmă cu 21 de ani.

"Din 1991, de când am pornit acest demers juridic, nu mi-am pierdut niciodată încrederea în justiţia din România. Acest proces este, în primul rând, unul de onoare pentru familia mea şi pe care l-am continuat în numele tatălui meu, Alteţa Sa Regală Prinţul Carol Mircea al României", a declarat, recent, ASR Prinţul Paul al României.

Reprezentanţii Casei Regale ne-au declarat că ASR Prinţul Paul îşi va revendica averea, însă acest lucru nu reprezintă o prioritate: "În primul rând, urmează să aibă loc recunoaşterea oficială, după care va deveni şeful Casei Regale a României. De asemenea, ASR Prinţul Paul doreşte să-şi recupereze tablorurile cu care a plecat Regele Mihai, pentru că fac parte din patrimoniul naţional. Deja a identificat locurile unde se află unele dintre acestea".

Din cei 62,5% care-i revin Prinţului Paul din averea Casei Regale, o proporţie de 37,5% a moştenit-o de la tatăl său, Prinţul Carol Mircea, şi 25% de la mama sa vitregă, Elena Lupescu.

Declaraţia Alteţei Sale Regale Prinţul Paul al României privind pronunţarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în procesul de Exequatur

"Salut cu entuziasm şi responsabilitate decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a recunoaşte o sentinţă pronunţată în urma cu 57 de ani în Portugalia. Procesul din România, care s-a încheiat, după 21 de ani, a fost unul de onoare pentru familia mea.

Îmi exprim speranţa că ceea ce s-a întâmplat astăzi reprezintă un prim pas spre reconciliere şi pace în Familia Regală.

Îmi pare rău că tatăl meu nu a avut şansa să trăiască acest moment. Mă bucur însă că fiul meu s-a născut într-o Românie liberă şi democrată.

Poporul român a câştigat dreptul de a-şi cunoaşte adevărata istorie. A beneficia de o justiţie corectă este un drept sacru al fiecărui cetăţean, într-o democraţie autentică.

Cu toţii suntem martorii unui eveniment istoric, democratic, care sper să ajute în procesul de evoluţie pozitivă a României.

Respect faptul că trăim într-o Republică, de aceea voi continua să îmi dedic viaţa necondiţionat, ca şi până acum, acţiunilor de sprijinire şi promovare a imaginii României în lume. Este o datorie de onoare a fiecărui membru al familiei Regale.

Dumnezeu să binecuvânteze România!"

Notă: Exequatur reprezintă recunoaşterea unei hotărâri judecătoreşti pronunţată de un tribunal străin, conform tratatelor internaţionale semnate la Haga şi Copenhaga, în altă ţară, în acest caz, România.

Recunoaşterea în celelalte ţări

- 1955, Portugalia - ASR Prinţul Carol Mircea al României câştigă procesul împotriva fratelui său mai mic, fostul rege Mihai I al României. Decizia Tribunalului din Lisabona îl recunoaşte pe Prinţul Carol Mircea drept prim fiu legitim al MS Regele Carol II al României. În cadrul acestui demers juridic, Mihai I al României recunoaşte legitimitatea fratelui său mai mare. Se deschide procesul de succesiune, iar moştenirea regală este divizată potrivit Codului Napoleonic: 37,5% îi revine Prinţului Carol Mircea, fiul cel mare al MS Regele Carol al II-lea, 37,5 % îi revine lui Mihai I al României, fiul cel mic, iar 25% îi revine văduvei, Prinţesa Elena, născută Lupescu.

- 1957, Franţa - Fostul Rege Mihai I al României pierde procesul contra fratelui său mai mare, ASR Prinţul Carol Mircea al României. Tribunalul Înaltei Instanţe recunoaşte decizia de la Lisabona, Portugalia, prin "exequatur". Totodată, se stipulează că în toate ţările - Portugalia, România, Germania şi Franţa - se va aplica Codul Napoleonic pentru împărţirea averii Regelui Carol al II-lea.

- 1963, Franţa - Mihai I al României pierde apelul făcut la Curtea de Casaţie contra ASR Prinţul Carol Mircea al României. În urma acestei decizii defitinive, Mihai I îi recunoaşte fratelui său mai mare drepturile de succesiune şi împarte cu acesta averea din Franţa a defunctului lor tată.

- 1964, Regatul Marii Britanii - Înalta Curte (High Court) îl numeşte pe ASR Prinţul Carol Mircea, tatăl ASR Prinţul Paul al României, administrator de drept al averii defunctului său părinte, MS Regele Carol al II-lea al României. În această calitate, fiul cel mare împarte bunurile regale de pe teritoriul Regatului Marii Britanii cu fratele său mai mic, Mihai I şi cu văduva Prinţesa Elena, născută Lupescu. Mihai I acceptă împărţirea făcută de administratorul averii.

- Între anii 1991 şi 2011, ASR Prinţul Paul a câştigat toate apelurile făcute de unchiul său, fostul Rege Mihai I al României.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Nu exista averea Casei regale...paul o sa aiba 62%din Zero=0...pentruca Carol al II-lea a fost dezmostenit si despagubit in bani de Carol I...asa ca tot ce este al REGELUI MIHAI ..este numai al lui...iar componenta Casei regale o stabileste Regele Mihai si nu Jistitia

    1. FIiind recunoscut ca fiu legitum Carol Mircea este fiul cel mare al lui Carol al II-lea si se schimba toata Kalimera. Hai ca-i misto!

    Regele Ferdinand a facut un testament prin care i-a lasat lui Mihai, Voievod de Alba Iulia, patrimoniul Casei Regale minus proprietatile folosite de Casa Regala dar detinute de stat (cum ar fi Palatul Pelisor, casa Elizabeta, etc). Carol II a ANULAT testamentul Regelui ca sa-si traga el toata averea. Daca Paul Lambrino ravneste la asset-urile Regelui Mihai va trebui sa il dea in judecata. Justitia, daca ii da dreptate lui Paul, ar trebui sa explice, JURIDIC, cum poate un mostenitor care a renuntat in scris la dreptul de mostenire si la tron in 1926, sa schimbe un testament oficial. Averea lui Carol II e separata si nu are legatura cu mostenirea Regelui Ferdinand. In plus, Mihai I a renuntat benevol la 30% dint averea lui Carol.

    popor tampit,ai vazut pentru ce ai facut revolutie ?

    Au fost odata ca niciodata printisori si printisoare, cu alaiuri si blazoane, palatele si fasoane si...fiti seriosi, Romania este REPUBLICA, acceptati ideea si sa lasam povestile cu increngaturile de sange albastru! Erau unii pe aici pe aproape si cu imparat si rege si presedinte...si cu palatele cu foisoare. Suna cunoscut?

    mai presa de doi bani, mai lasati-ne naibi cu "altetele sale", ce altete, sunteti de tot rasul, marii regi ai romaniei au fost 2, carol I si ferdinand, atata cat au fost ..., restul, "plevusca", carol II care si-a parsit trupele pentru o escapada amoroasa in afara romanie pentru a se insura, care este pedeapsa pentru un ofiter al armatei care isi paraseste trupele, curtea martiala, pentru carol II, ... vax ... nimic de parca ar fi fost un "soim al patriei din vremea comunismului care a fugit de la gradinita si nu un ofiter roman care a fugit ..., restul de dupa ... tot plevusca, cat din averea familiei regale este a "fostei familii regale" si ... cat este cu adevarat a romanilor, puneti-va intrebarea asta, romanii, buni sau rai, dstepti sau prosti, ca fara ei nu ar fi existat tara asa, cat din averea familiei asteia regale, pe care se bat ca un stol de ciori, cat din ea este cu adevarat a romanilor ???, lasati-ne naibi cu altetele voastre regale, de ciotnici si actori de "doi lei", romania moare sub nameti, dupa, vin inundatiile dupa atata zapada iar noi sau voi, ca niste "natarai" ne fasonam dupa ... altetele sale, aiurea.

    mai studiaza bre istorie

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb