Camera Deputaţilor a votat marţi proiectul de lege prin care au fost acordate scutiri de datorii pentru "Siderurgica" Hunedoara. Faţă de colegii lor senatori, deputaţii nu au mai fost la fel de darnici şi au acceptat un amendament al PNL prin care datoriile combinatului faţă de bugetul local nu mai erau scutite total, ci urmează să fie negociate. "Mă bucur că articolul privind scutirea totală de datorii şi penalizări către bugetul local a fost înlocuit cu prevederea prin care aceste datorii pot fi negociate între cumpărător şi Consiliul Local", a declarat de la tribuna Parlamentului, autorul amendamentului, deputatul Radu Ruşanu. Domnia sa a apreciat că prin această măsură, va fi salvat în oarecare măsura bugetul judeţului Hunedoara.
Democraţii au criticat legea, deşi au votat pentru realizarea acestei privatizări, argumentînd că prin scutirile acordate au foast acoperite toate devalizările realizate la "Siderurgica" de-a lungul istoriei. Pe de altă parte, deputatul PSD Gheorghe Marin a preciat că prin această lege a fost acordată şansa relansării combinatului hunedorean prin privatizare. "Societatea se afla într-o situaţie economică dificilă, avînd datorii de 10 ori mai mari decît capitalul social, piaţa de desfacere se afla în restrîngere, iar utilajele erau învechite", a descris situaţia combinatului Gheorghe Marin. PSD a acordat o atenţie importantă acestei privatizări din cauza situaţiei sociale din Hunedoara, 40% din angajaţii combinatului fiind deja disponibilizaţi, fiind agravată şi mai mult situaţia forţei de muncă din Valea Jiului.
Potrivit ordonanţei guvernamentale adoptate de Parlament, "Siderurgica" va fi scutită de datoriile pentru electricitate înregistrate pînă la 30 noiembrie 2002, iar cele către "Distrigaz" şi "CFR" vor fi convertite în acţiuni.
Conducerea societăţii a propus acţionarilor schimbarea denumirii companiei în "Ispat Siderurgica" Hunedoara. Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor a fost convocată pentru 26 mai.