PRIVIND MĂSURILE DIN ORDONANŢA 114 Înţelegere între Guvern şi administratorii Pilon II

A.I.
Ziarul BURSA #Politică / 6 martie 2019

Înţelegere între Guvern şi administratorii Pilon II

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii Pilon II au ajuns ieri la o înţelegere cu Guvernul, care s-a angajat să modifice Ordonanţa de Urgenţă 114, în vreme ce administratorii fondurilor s-au angajat ca o parte din banii pe care-i administrează să fie plasaţi în proiecte derulate în parteneriate public-privat, realizate în ţara noastră, potrivit stiripesurse.ro.

La începutul săptămânii trecute, Valentin Lazea, economist - şef în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), a spus că cei şapte administratori de fonduri private obligatorii Pilon II se gândesc să se retragă din ţara noas­tră, în condiţiile măsurilor din OUG privind noile cerinţe de capital social şi a reducerii comisioanelor maxime pe care administratorii le pot percepe.

Oficialul BNR a declarat: "Ordonanţa le cere administratorilor fondurilor de pensii Pilon II să aducă pe parcursul unui singur an, 2019, majorări de capital de circa 800 milioane de euro, o sumă de unsprezece ori mai mare decât capitalul social existent în prezent şi de două ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în ultimii unsprezece ani, deci de două ori mai mult decât câştigurile din ultimii unsprezece ani. În acelaşi timp, OUG reduce cu 70% nivelul maxim legal al comisioanelor maxime ce pot fi percepute. În aceste condiţii, din ce înţeleg din discuţia cu Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), marea majoritate dacă nu chiar toate cele şapte societăţi de administrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, în situaţia în care trebuie să depună un efort financiar mare pentru un câştig aproape inexistent."

Cele şapte fonduri private Pilon II gestionează pensiile private a circa 7,2 milioane de cetăţeni ai ţării noastre şi, la finalul anului trecut, aveau sub administrare 10,2 miliarde de euro, din care peste 1,5 miliarde de euro reprezintă câştig net obţinut din investiţii, potrivit datelor publicate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Cea mai mare pondere a investiţiilor fondurilor Pilon II se află în titluri de stat, urmate de acţiuni şi depozite bancare.

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU

"Fondurile de pensii nu sunt suficient de implicate în economia reală"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu -Tăriceanu, a declarat, ieri, după întrevederea cu reprezentanţii societăţilor care administrează Pilonul II de pensii, că fondurile private obligatorii nu sunt suficient de implicate în economia reală, în condiţiile în care adoptă o politică investiţională prudentă.

Călin Popescu -Tăriceanu a spus: "Există o oarecare insatisfacţie pe care şi eu şi alţii o încercăm, văzând că fondurile de pensii nu sunt suficient de implicate în economia reală. Fondurile de pensii adoptă în general o politică mai prudentă şi preferă să investească în instrumente foarte sigure, însă am dat exemplu altor fonduri din alte ţări, fonduri care investesc şi în activităţi care ţin de zona servicii, industrială ş.a.m.d.".

Preşedintele Senatului a mai precizat că s-a convenit ca ambele părţi să vină cu noi propuneri care să ducă la un "compromis acceptabil", subliniind că Guvernul îşi doreşte o implicare a fondurilor de pensii prin investiţii în parteneriate public-private, în proiecte mari de infrastructură, potrivit Agerpres.

----------------------------

Acţionarii administratorilor din Pilonul II s-au întalnit la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române

Acţionarii internaţionali majoritari ai tuturor celor şapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România (Pilonul II) s-au întalnit la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile relevante, în contextul efectelor majore pe care OUG 114/2018 le are asupra acestui sistem. Iniţiativa se înscrie în spiritul dialogului instituţional pe care APAPR l-a promovat dintotdeauna, în scopul apărării Pilonului II şi a interesului milioanelor de români care economisesc astfel pentru perioada pensionării, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre.

Astfel, în ziua de 5 martie 2019 au avut loc întalniri între cei şapte acţionari ai administratorilor de Pilonul II şi următorii reprezentanţi:

- Eugen Orlando Teodorovici, ministrul finantelor publice;

- Darius Vâlcov, consilier de stat al Primului-Ministru;

- Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României;

- Leonardo Badea, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi o parte dintre membrii Consiliului ASF.

Cu prilejul acestor întalniri, acţionarii administratorilor au explicat că în cei 11 ani de existenţă fondurile de pensii Pilon II au funcţionat ireproşabil, investind în România majoritatea covârşitoare a activelor administrate (peste 90%), în condiţiile cadrului legislativ în vigoare. Gradul ridicat dar eficient de reglementare, standardele înalte de transparenţă şi rezultatele investiţionale foarte bune obţinute în beneficiul contribuabililor români au primit recunoaştere din partea tuturor instituţiilor internaţionale de specialitate.

Atât în vremuri bune, cât şi în perioadele dificile, companiile care administrează Pilonul II s-au ţinut de promisiune, îndeplinindu-şi rolul social faţă de români, iar în acelaşi timp au contribuit la creşterea şi îmbunătăţirea condiţiilor de pe pieţele financiare. Angajamentul administratorilor şi acţionarilor acestora faţă de România a fost unul solid şi constant.

Acţionarii administratorilor de Pilon II au remarcat că din păcate OUG nr. 114/2018, adoptată în ultimele zile ale anului 2018, a introdus o serie de modificări semnificative la Pilonul II, care pun în pericol acest echilibru favorabil până acum tuturor părţilor implicate. Cu ocazia întâlnirilor a fost accentuat faptul că, dintre toate prevederile acestei OUG, noile cerinţe de capital de cca. 800 de milioane de euro pun o povară imensă, nejustificată şi nesustenabilă asupra industriei, iar acţionarii companiilor de administrare văd aceasta ca pe un pas înapoi din direcţia unei reforme eficiente a pensiilor în România.

În cadrul acestor intalniri, acţionarii au expus perspectiva industriei asupra prevederilor legislative din OUG 114/2018 şi au solicitat argumentat reconsiderarea cerinţelor suplimentare de capital pe baze economice sustenabile, prin consultări tehnice reale între industrie şi autorităţi. Partenerii de dialog din partea română au înţeles argumentele referitoare la cerinţele de capital oferite de acţionari şi au solicitat informaţii suplimentare legate de practica altor state.

În acelaşi timp, acţionarii au reconfirmat interesul deja manifestat în ultimii ani de administratori în diversificarea universului investiţional, astfel încât fondurile de pensii private să fie implicate şi mai mult în finanţarea economiei româneşti, ţinând cont în primul rând de interesul participanţilor. Reprezentanţii industriei s-au angajat să exploreze opţiuni de lărgire a universului investiţional, inclusiv căutând cele mai bune practici europene şi internaţionale în materie, urmând să trimită aceste informaţii către autorităţile relevante.

Acţionarii au apreciat acest prim dialog avut cu autorităţile române şi au exprimat speranţa că acesta va continua, pentru a duce în final la modificarea OUG 114/2018 pe baze fundamentate economic, care să asigure dezvoltarea şi pe viitor a Pilonului II de pensii private în România, precum şi restabilirea încrederii pe pieţele financiare. Nu în ultimul rând, acţionarii au subliniat importanţa luării unor decizii de modificare a OUG 114/2018 în perioada imediat următoare, dată fiind urgenţa termenelor aplicabile în prezent.

Administratorii de Pilon II gestionează în prezent (final 2018) fonduri de pensii de 10,2 miliarde de euro în beneficiul a 7,25 de milioane de români, obţinând în toată perioada de funcţionare un randament mediu anualizat de peste 8%, cel mai ridicat dintre toate sistemele similare din Europa. Pilonul II reprezintă cea mai mare acumulare istorică de capital românesc, care este folosit de fondurile de pensii pentru a finanţa în mod eficient atât creşterea economică şi crearea de locuri de muncă din România, cât şi nevoile curente ale statului român.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Castig "aproape inexistent "? Din datele prezentate chiar de Lazea rezulta , ca la un capital social de cca.70 milioane euro s-au incasat anual comisioane brute de 35 milioane.iar net raman ,probabil .27-29 milioane .Asta inseamna ca in 2-3 ani isi scot banii investiti ! Pai asta nu-i jaf ? Ce societate de la bursa are asemenea realizari ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb