Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon, a fost trimis în judecată în stare de libertate pentru abuz în serviciu, arată un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Alături de acesta, au mai fost trimise în judecată două persoane, Grigorie Carmen Liana, sub control judiciar, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate din cadrul Primăriei municipiului Craiova, şi Miulescu Nicoleta, în stare de libertate, la data faptelor secretar al municipiului Craiova, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.
În rechizitoriul întocmit, procurorii transmit că, în cursul anului 2007, inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiul Craiova şi preşedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii 10/2001, împreună cu cele două inculpate, şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire în natură a unui imobil compus din teren în suprafaţă de 1310 m.p. şi clădire în suprafaţă de 330 m.p., situat în municipiul Craiova.
Acest document a fost întocmit de către inculpata Grigorie Carmen Liana fără a ţine seama că actele prezentate de persoana notificatoare nu cuprindeau motivele de fapt pe care se întemeiază cererile de restituire şi erau contradictorii, întrucât prezentau aspecte diferite, nefiind apte să demonstreze calitatea de moştenitor legal sau testamentar al acesteia, existenţa unui act de deposedare abuzivă sau să stabilească caracterul abuziv al preluării imobilului şi fără ca notificarea să fi fost examinată pe fondul ei şi să fi primit o propunere de soluţionare din partea comisiei interne de aplicare a prevederilor Legii nr. 10/2001.
Mai mult, inculpata Grigorie Carmen Liana a atestat faptul neadevărat că imobilul ar fi fost naţionalizat în baza Decretului nr. 92/1950, deşi era donat autorităţii publice locale prin act autentic.
Prin aceste demersuri, s-a produs o pagubă în dauna Primăriei Craiova în valoare de 2.064.216 lei, echivalentul a 660.000 euro.
În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Solomon Antonie şi Miulescu Nicoleta.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Craiova, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon, încarcerat la Penitenciarul Pelendava după ce fusese condamnat în 2013 la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, a fost eliberat condiţionat în data de 10 decembrie, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Dolj.
Antonie Solomon (încarcerat la Penitenciarul craiovean Pelendava după ce, în 2013, fusese condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită), a fost eliberat condiţionat, pe 10 decembrie, ca urmare a unei decizii definitive date de Tribunalul Dolj.
Instanţa a respins recursul procurorilor DNA la cererea de eliberare condiţionată formulată de Solomon şi au menţinut decizia dată de Judecătoria Craiova, în noiembrie, care admisese solicitarea de eliberare condiţionată a fostului edil.
În septembrie 2013, Antonie Solomon a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). În acelaşi caz, omul de afaceri Cornel Penescu (fost finanţator al echipei de fotbal FC Argeş) a primit aceeaşi sentinţă.
Antonie Solomon era învinuit că a primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu (acţionar principal al firmei PIC din Piteşti), ca să-i faciliteze acestuia diverse servicii în Craiova. Procesul a început la Tribunalul Argeş, apoi, în iulie 2010, a fost strămutat la Tribunalul Galaţi, ajungând la ICCJ în februarie 2013, după ce Solomon a devenit senator PPDD în urma alegerilor legislative din 2012. În noiembrie 2013, Senatul a constatat încetarea mandatului lui Antonie Solomon, începând din 20 septembrie, când a fost condamnat la închisoare.
Antonie Solomon a fost primar al Craiovei între 2004 şi 2012. În 2004, a fost ales primar din partea PSD, iar în 2008 - ca membru PDL. În anul 2010, Solomon a fost arestat preventiv timp de mai multe luni în dosarul de corupţie în care a fost apoi condamnat, fiind suspendat din funcţia de primar în perioada arestului. La ieşirea din arest, Antonie Solomon a revenit la primărie.