PROASTA ORGANIZARE A OFERTEI ELECTRICA Plăţi mari pentru adâncirea nepopularităţii Bursei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iunie 2014

Plăţi mari pentru adâncirea nepopularităţii Bursei

Costuri cu oferta peste 67 milioane de lei

Faimoasele salarii imense de la ASF

Totuşi, prospect de ofertă amendat în timpul derulării

Totuşi, informaţie distribuită inegal

Oferta "Electrica" s-a desfăşurat în condiţii viciate, având în vedere că prospectul a suferit modificări cu numai două zile înainte să se încheie.

Numeroasele greşeli în cifrele prezentate în prospect arată superficialitatea celor care s-au ocupat de ofertă şi lipsa de interes pentru rigorile pieţei de capital.

Nimeni nu îşi asumă însă răspunderea pentru greşeli, deşi nivelul de profesionalism ar fi trebuit să fie maxim, având în vedere tarifele pentru această ofertă, dar şi faptul că este cel mai mare IPO de la Bursa de Valori Bucureşti.

Asta, ca să nu mai vorbim despre prestanţa pe care ar fi trebuit să o impună nume precum Citigroup, Raiffeisen Bank şi Societe Generale Corporate & Investment Banking, coordonatorii globali ai ofertei.

Uzanţele sunt ca prospectul să fie întocmit de intermediari, însă aceştia nu îşi asumă responsabilitatea privind conţinutul documentului.

Astfel, este de aşteptat ca onorariile, comisioanele şi cheltuielile totale datorate de societate, estimate în intervalul dintre aproximativ 67 milioane şi 80 milioane lei, să fie încasate oricum, indiferent de lipsa de rigoare în derularea ofertei.

Prospect greşit, zero responsabilitate.

Autoritatea de Supraveghere Financiară se derobează şi ea de orice răspundere: "viza de aprobare aplicată acestui prospect nu are valoare de garanţie şi nici nu reprezintă nicio altă formă de apreciere de către ASF din România cu privire la oportunitatea, avantajele sau dezavantajele, profitul sau riscurile pe care le-ar putea prezenta tranzacţiile ulterioare acceptării ofertei, obiect al deciziei de aprobare; decizia de aprobare certifică numai regularitatea prospectului în privinţa exigenţelor legii şi ale normelor adoptate în aplicarea acesteia".

Este un text "standard".

Însă, faptul că ASF certifică conformitatea cu legea este oarecum inutil, în condiţiile în care neconformitatea cu legea se pedepseşte oricum.

Contraargumentul la criticile din presă faţă de salariile exorbitante de la ASF a fost, întotdeauna, că angajaţii Autorităţii trebuie să fie plătiţi corespunzător, pe măsura responsabilităţilor pe care le poartă.

Cel puţin în cazul ofertelor publice, se pare că nu este cazul ca salariile din ASF să fie atât de mari.

Culmea este că şi "Raportul de asigurare al auditorului independent asupra informaţiilor financiare pro forma" a fost modificat prin amendamente, astfel că, acum, auditorul raportează asupra informaţiilor financiare corectate.

Adică, nici auditorul nu şi-a dat seama de greşelile din date, de la bun început.

"Electrica", cea care plăteşte toţi specialiştii să o listeze chiar din banii viitorilor acţionari care participă la ofertă, este, paradoxal, singura care poartă o urmă de răspundere asupra corectitudinii unor informaţii din prospect, însă nu asupa documentului în întregime (vezi extrasul din casetă).

Prospectul este principalul document de informare pentru investitori.

Menţionata superficialitate a abordării, adăugată la faptul că oferta a fost precedată de o perioadă de pre-marketing, adresată doar anumitor investitori, care au primit informaţii în avans, lasă loc suspiciunii că, de fapt, intermediarii fac erori deliberat, lăsând loc la malversaţiuni.

Investitorii mărunţi s-au arătat nemulţumiţi de numărul mic de acţiuni care le-a fost alocat, dar şi de structura ofertei. Ignorarea investitorilor de retail este un semnal grav, iar oferta "Electrica" pare să fie încă un prilej de dezvoltare ratat pentru piaţa de capital.

După "elitismul" derulării acestei oferte, este ilogic ca oficialii Bursei bucureştene să se mai plângă de lipsa de populariate a pieţei.

Intermediarii: Oferta nu trebuie prelungită, în urma amendamentelor

Perioada de derulare a ofertei Electrica nu trebuie să fie prelungită, în urma amendamentelor aduse la prospect, potrivit intermediarilor ofertei.

Aceştia ne-au transmis: "Potrivit regulamentului 1/2006, Orice cerere de modificare a prospectului de ofertă aprobat este depusă la CNVM (n.r. ASF) cu cel puţin o zi lucrătoare anterioară ultimei zile de derulare a ofertei. În cazul aprobării amendamentelor referitoare la preţ sau la alte elemente ale prospectului, cu excepţia termenului de închidere a ofertei, CNVM este în drept să prelungească perioada de derulare a ofertei, astfel încât să existe cel puţin două zile lucrătoare de la publicarea amendamentului până la închiderea ofertei."

"Societatea îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute în acest Prospect. Potrivit cunoştinţelor Societăţii, (care a depus toate diligenţele rezonabile pentru ca situaţia să se prezinte astfel) informaţiile conţinute în prezentul Prospect sunt în conformitate cu realitatea şi nu există omisiuni care ar putea să afecteze corectitudinea acestor informaţii. Anumite informaţii conţinute în prezentul Prospect au fost preluate din surse publice incluzând ANRE, Eurostat, Comisia Naţională de Prognoză, FMI, Institutul Naţional de Statistică din România, OPCOM şi Banca Naţională a României. Corectitudinea informaţiilor şi datelor cu privire la sectorul de activitate şi piaţă nu a fost verificată în mod independent şi nu ne asumăm nicio responsabilitate cu privire la corectitudinea acestora, ci doar cu privire la corectitudinea preluării şi prezentării acestor informaţii şi date".

Prospectul ofertei Electrica

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. sunt unul dintre investitorii la bvb cu portofoliu peste medie, adica dintre acei care pot asigura lichiditate in piata, astfel incat papagalii (din institutiile pietei si intermediari) sa poata lua un salariu exorbitant; am avut contact cu multi dintre ei de-a lungul timpului si sunt doar niste pacalici (unii cu ceva diplome), care mulg piata de bani prin salarii nesimtite, RUSINE !!! nu ma mira greselile si bataia de joc ... dupa ce ca au prezentat public prospectul doar cu cateva zile inainte de oferta, mai contine si greseli sau neclaritati - nici pana acum nu stiu clar cum se vor aloca actiunile, sau cum arata financiar EL, deci cred ca nu voi subscrie nimic si voi ignora emitentul; pacat ca si asa sunt putini emitenti la BVB si la un moment dat va trebui sa imi mut capitalul pe alte burse, sa-i vad atunci pe cine o sa mai mulga de bani si unde o sa mai pozeze in mari specialisti...

    1. draga domnule Investitor. Matale ai citit ce scrie la pagina 24---- "In subsectiunea

      „ 

      Situati a pro forma a pozitiei financiare la 31 martie 2014 

      ” 

      , de la pagina 83 

      din versiunea in 

      limba engleza, respectiv de la pagina 96 din versiunea in limba romana a 

      Prospectului Initial, urmatorul rand:" Daca te uiti cu o pagina mai sus vei observa ceva foarte interesant :-) "Perioada de trei luni incheiata la 31 martie 

      2014, 

      2013 (Pro 

      forma) 

      – 

      (Nea uditat)” 

      se va modifica 

      si citi 

      ca 

      „Perioada de trei luni incheiata la 

      31 

      martie 

      2014, 2013 

      – 

      (Neauditat)" Deci dupa cum observi in titlu ramane notiunea PRO-FORMA, dar atunci cand este vorba de raport financiar ramane doar NEAUDITAT....Avand in vedere ca sunteti un actor important pe piata de capital spuneti-mi va rog cum va impacati cu ideea mesajului dat de Fondul Proprietatea care a fost convins ca nu poate acorda dividende atunci cand valoarea capitalului social este mai mare decat cea a celui propriu. Desi acest lucru a fost valabil si la OMV PETROM pana in aprilie 2013 este interesant de ce oare domnul Ursache nu a ajuns la aceasta concluzie mai devreme de data de 19 iunie 2014, chiar in ziua in care intrebam pe un posibil castigator al unui abonament Bursa daca domnia sa considera ca firmele OMV Petrom, SIF1-5 si FP pot fi catalogate drept membre ale unei piete reglementate tinand cont de regulamentul european 1606/2002 :-) Daca te mai uiti si la faptul ca nu este precizata concret valoarea de la pagina 103 "Diferenta dintre valoarea nominala a 

      diminuarii capitalului social si valoarea ajustarii pro forma reprezinta efectul aplicarii IAS 29 ‘‘Raportarea

      fina nciara in economii hiperinflationiste’̵ 7; asupra investitiilor in aceste societati." atunci vei intelege de ce cu sau fara amendament prospectul este IN ESENTA IDENTIC :-) 

      deja sunt destui investitori care au subscris, restul nu mai conteaza

      Totusi, aceasta nu este o discutie pentru idioti care nu vad dincolo de suprasubscriere.

    Normal era ca acest IPO sa s efaca cu toate documentele pe masa.

    Lipsestwc cu desavarsire bilantul EL, dupa diminuarea CS. Nu ses tei cta activitate ramine la acel SIF_EL, si cit ramine la EL. 

    SA promovat gresit ca EL va da dividende mari, dar in prospect se dau valirile minuscule de dividende, fiindca in Romania se disyribuie pe bilantul individual si nu pe cel consolidat. 

    [care oricum nu exista, avind loc intre timp o dimnuare de CS] 

    -85% din profit se dau ca dividende in societatile majoritar de stat.[noul EL nu are as aceva]

    -oare cum ar fi aratat IPO daca intremediarii erau platiti in acituni? 

    1. Pre-marketing si publicarea prospectului cu 4 zile inaintea inceperii ofertei sunt intr-adevar niste "crime". Verificati cum se deruleaza ofertele publice pe plan international inainte sa scrieti astfel de articole.

      aceste articole probabil sunt scrise de persoane care nu investesc pe bursa si nu au experienta

      alftel nu imi explic cum pot sa vina cu asemenea acuzatii, cand pe afara micii investitori nici nu au acces la oferte IPO gen Electrica, acestea fiind adresate exclusiv marilor investitori 

      mai ales ca avem si la noi exemplele de oferte pe care le face FP, ele nicinu ajung la micii investitori: cazul TGN si acum SNG

      dar si la ziar e ca la TV, toata lumea isi da cu parerea despre orice 

      cine credeti ca plateste intermediarii cu cele 80 milioane de euro...tot actionarii si populatia..

      Cind trimiti la experienta internationala, ai luat in calcul si diferentele enorme de dimensiuni fata de piata noastra?

      Te-ai gindit si la faptul ca bursele dezvoltate, pe care le dai drept exemplu de urmat, si-au suit sacii in caruta, iar noi nu avem caruta? 

      Meschinaria pietei BVB este rezultatul acestui tip "savant" de gindire pe care il ilustrezi - faptul ca urmam experienta internationala.

      Te rog sa nu te plingi de resorbtia treptata a pietei noastre de capital. 

      copierea practicii internationale e buna, daca ne referim la aspectele pozitive, nu si la cele negative !!! reamintesc mizeriile facute de internationali pe bursele lor, care au dus la criza in care inca suntem, asa ca nu e cazul saa citam jmecheriile internationale drept mari exemple; BVB fara capital autohton nu va exista, iar capitalul autohton nu vine la BVB daca cineva crede ca isi bate joc de el, citand experiente internationale de 2 lei, adica sfidarea unor investitori...

    ASF nu e numai inutil dar e si rau intentionat prin deciziile luate care perpetueaza ilegalitatile fara sa ia masuri de sanctionare. Ursache si cei de acolo actioneaza pe principiul"eu sunt legea "

    Uitati-va la sifuri dupa agi asf descopera ca grupurile infractionale au depasit cu dublu detinerile si acum ii sanctioneaza cu obligatia de a vinde !

    Asta dupa ce au blocat dividendele spre sifonare !  

    1. Theraflu aici esti gresit informat sau rau intentionat. In cazul SIF2 ASF i-a obligat sa respecte legea dupa 2 saptamani de la depasirea pragului.

      E posibil sa ai dreptate, dar legea trebuie modificata pentru a nu mai depasi pragul nici macar cu o actiune.

      Ce sa intamplat la SIF1 ? 

      ASF a fost bine intentionat cand a dat drumul la achizitii incrucisate ? 

      Depasesti limita de viteza cu dublu - ramai fara carnet !

      De ce mai are "carnet" in piata de capital balteanu & Co ? 

      ai dreptate Theraflu!!

    Observ ca de cand a inceput oferta ELECTRICA, Ziarul Bursa are aproape numai articole critice

    Domnilor de la ziarul Bursa, dupa ce strigati non stop ca nu sunt listari la BVB, acum, in loc sa va bucurati si sa laudati faptul ca o asemenea oferta a fost deja suprasubscrisa, incepeti criticati in stanga si-n dreapta 

    Cei care au subscris si-au asumat toate riscurile 

    Stam si ne mai intrebam de ce a esuat Listarea Adeplast ? Oare nu presa a nascocit tot felul de scenarii ca e teapa, ca pleaca Barbut cu banii, etc ? 

    Vrea ziarul Bursa dezvoltarea pietei de capital ? Atunci promovati domnilor si doamnelor lucrurile bune care se intampla, nu mai cautati nod in papura la orice.

    La toate listarile care au avut loc in ultimii ani nu ati avut decat critici, inteleg ca asa sustineti dvs piata de capital. Nu aveti ce sa scrieti si va legati de niste erori minore la o oferta de o valoare cum noi pe aici nu am prea vazut. Un articol de 2 lei...

    1. Care toate listarile? haha...

    Nu s-a spus ca primul ordin de cumparare trebuie sa fie musai de 1000 buc sa intri la garantate si ca daca e de 1010 intri direct la discount si nu mai ai dreptul la 1000 de garantate! Nu va e rusine cu un astfel de prospect sa mintiti pe eventualii noi investitori? Plangeti ca nu investim pe bursa cand aci ne mintiti cu atata nerusinare? N-am impresia ca sunteti oameni seriosi !! Aveti reputatia la pamant !!

    Quod erat demonstrandum ! Candva, am incercat sa strig despre ciudatenia acestei oferte publice. Nimeni nu stia nimic, nici despre intermediari nici despre oferta. Erau niste intermediari autorizati alesi anul trecut, dar nimic despre ei. Apoi a venit anuntul acela tampit din Marea Britanie, ale politicienilor romani. Apoi a venit intrebarea: de ce acum? Apoi intrebarea: de ce la acest pret? Apoi intrebarea: de ce asa de complicat? Toate intrebarile au ramas fara raspuns. Oamenii care s-au implicat au facut-o mai rau sau mai bine, dar ideea e ca Electrica va incasa o groaza de bani. Important va fi nu acest fapt, ci supravegherea si justetea folosirii lor. In rest, ca investitor, nu-mi fac probleme, voi putea specula actiunile linistit, dupa ce vor fi cotate/tranzactionate la BVB. Restul nu prea are importanta. Neglijenta ASF este clara si sigura, depinzand de oamenii care-l conduc. Salariile lor n-au nici ele importanta prea mare. Singurul lucru important ar fi ca aceste institutii sa aibe un scop adevarat, acela al dezvoltarii antreprenoriale romanesti (incluzand si strainii din tara noastra). Seriozitatea strategiei de dezvoltare a antreprenoriatului romanesc autohton localizat va duce la un aflux de fonduri straine, serioase si stabile, ajutand si BNR sa controleze masa monetara. Altfel, toti se chinuie sa tina piata de capital inchisa intr-o cutie, in buzunarele bancherilor.

    Iar despre profesionalismul intermediarilor ce sa mai zicem, cand sunt oferte de acest gen negarantate? Cand au fost alte oferte publice ratate datorita unor prevederi tampite din prospecte? Ca exemplu, de ce sa fie ratata o oferta publica deoarece s-au strans doar 7 milioane din 10 solicitate? Ce, nu se putea face o dezvoltare doar cu 7 milioane, restul luandu-le de la banci? Sau nu putea intermediarul sa discute cu actionarul sau principal care era o banca, pentru a suplimenta cele 3 milioane? Dar de ce trebuia sa fie oferta "tot sau nimic"? Si acesta nu este singurul caz. Concluzia este ca politicul romanesc este ne-educat financiar si ca habar n-are ce face. Dar asta stie toata lumea, nu? In consecinta, Electrica. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb