Situaţia directorului general Christine Lagarde, care, miercuri, a fost inculpată în Franţa, într-o anchetă asupra unui arbitraj privat contestat, va fi analizată de către Consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional, într-o reuniune care va avea loc "cât mai curând posibil", transmite DPA.
"Este clar că reuniunea va avea loc în curând, cât mai curând posibil", a declarat, ieri seară, purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, fără a oferi o dată precisă.
Potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a FMI, boardul instituţiei urmează să se reunească vineri, pentru a discuta programul de asistenţă financiară cu Ucraina, însă Rice a spus că este puţin probabil ca inculparea lui Lagarde să se afle pe agenda discuţiilor.
Trei surse din apropierea boardului FMI citate de Reuters susţin că instanţa compusă din 24 de membri, şi care are puterea de a angaja şi concedia directorul FMI, nu a fost încă informată cu privire la dosarul în care este implicată Christine Lagarde, dar că este puţin probabil să considere că această investigaţie care datează din 2008 ar putea afecta activitatea lui Christine Lagarde în fruntea FMI.
Inculpată miercuri pentru "neglijenţă" de Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), singura instanţă judiciară din Franţa care îi anchetează şi judecă pentru membrii guvernului pentru fapte comise în exerciţiul funcţiunii, Christine Lagarde a subliniat că nu are de gând să demisioneze din fruntea FMI şi că a cerut avocatului său recurs la decizia CJR pe care o consideră complet nefondată.
În Franţa, neglijenţa comisă de către o persoană cu responsabilitate publică este un delict pasibil cu o pedeapsă maximă de un an de închisoare şi o amendă de 15.000 de euro.
În Franţa, Christine Lagarde (58 de ani) a fost inculpată pentru rolul său în plata a 400 de milioane de euro /520 milioane dolari/ către Tapie, un om de afaceri controversat şi apropiat al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, pe vremea când Lagarde era ministru de finanţe al Franţei.