PROBLEMELE NU MAI POT FI ŢINUTE SUB PREŞ ASF auditează piaţa asigurărilor

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 13 august 2014

ASF auditează piaţa asigurărilor

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat, ieri, că va face un audit al întregii pieţe a asigurărilor, după scandalurile nenumărate care au zguduit această piaţă, în ultima perioadă.

Consiliul ASF a aprobat lansarea programului de evaluare a calităţii elementelor de activ si de pasiv ale bilanţurilor companiilor de asigurare şi a realizării unui test de stres în piaţa asigurărilor, potrivit unui comunicat al Autorităţii.

Demersul a fost anunţat de preşedintele instituţiei, Mişu Negriţoiu, încă din prima sa conferinţă de presă, din luna mai. Atunci, domnia sa a spus că, acolo unde sunt vulnerabilităţi, este posibil ca Autoritatea să demareze un audit al întregii pieţe, fără să precizeze la care dintre cele trei pieţe supravegheate s-a referit.

Se pare că evaluarea asiguratorilor a fost cerută de la nivel european, iar situaţia pare destul de gravă, deşi ASF o împachetează frumos, sub denumirea de "Proiectul AQR" (Asset Quality Review), în comunicatul de presă transmis ieri.

Reprezentanţii ASF precizează: "Proiectul AQR (Asset Quality Review) cuprinde evaluarea a peste 80% din activele de pe piaţa de asigurări şi reprezintă în fapt auditul pieţei naţionale a asigurărilor. Evaluarea va include un test de stres pentru dimensionarea impactului şocurilor din piaţă ( condiţii de scenarii adverse) asupra stabilităţii financiare a sectorul de asigurări din România".

Potrivit ASF, programul de evaluare este rezultatul unui demers comun tripartit (Autoritatea de Supraveghere Financiară din România, Comisia Europeană, Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale - EIOPA) şi cuprinde:

"1. evaluarea portofoliului de asigurări deţinut de societăţile de asigurare participante la acest exerciţiu (societăţile vor fi selectate şi în funcţie de cota de piaţă astfel încât să asigure o reprezentativitate a pieţei de peste 80%);

2. evaluarea tuturor activelor/pasivelor societăţilor de asigurare participante, cu referire la acele active care sunt luate în considerare pentru acoperirea obligaţiilor asumate prin contractele de asigurare;

3. efectuarea testului de stres."

Mişu Negriţoiu a declarat: "Exerciţiul AQR reprezintă o verificare complexă a stării de sănătate financiară a societăţilor de asigurare din România şi un pas important spre o mai mare transparenţă a bilanţurilor societăţilor, în concordanţă cu practicile de supraveghere ale pieţelor financiare din Uniunea Europeană''.

Şi pentru acest proiect, ASF va angaja consultanţi.

"În vederea coordonării întregului exerciţiu, ASF va selecta un consultant, care va avea rolul de manager de proiect şi va constitui un Steering Comitee (un comitet care va fi responsabil cu stabilirea şi implementarea agendei exerciţiului). Comitetul va fi format din 9 membri (5 reprezentanţi ai ASF, 2 ai Comisiei Europene şi 2 din partea EIOPA)", potrivit instituţiei.

În vederea efectuării testului de stres, ASF va selecta un al doilea consultant. Acesta nu va putea face parte dintre auditorii/consultanţii societăţilor de asigurare participante.

Societăţile de asigurare urmează să contracteze consultanţi/auditori în vederea realizării activităţilor exerciţiului. Consultanţii/auditorii vor fi selectaţi dintr-o listă creată de către ASF pe următoarele criterii: - să nu aibă calitatea de auditor la societatea în cauză în momentul selecţiei şi pe perioada derulării contractului; - să nu fi efectuat misiuni de audit statutar la societatea în cauză pentru anul 2013; - să nu deţină calitatea de administrator special la societatea în cauză.

Momentul estimativ de începere al exerciţiului AQR este sfârşitul anului 2014-începutul anului 2015, urmând ca până la 31 mai 2015 proiectul să fie finalizat printr-un raport al exerciţiului. Acesta va include şi rezultatele testelor de stres pentru fiecare societate selectată.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va comunica societăţile incluse în acest program şi fazele de implementare ale exerciţiului AQR. La finalul evaluării ASF va comunica rezultele agregate ale exerciţiului împreună cu recomandările prudenţiale care se impun din analiza rezultatelor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Clou-ul întregii operațiuni este selectia si angajarea consultantului. Si, desigur, steering comitee si alte comitete. Ce mai, un proiect in toată regula, cu implicarea mai mult sau mai puțin naturală sau uzuala a Comisiei Europene (??????????!!!!!!) si a EIOPA (??), ca sa dea bine, sa fie cu "acoperire" externa si sa fluture. Sa nu-mi spuneți ca va suna cunoscut!

    Daca toti faceti audit io zic sa-l extindeti si la SSIF-uri. Sau aveti impresia ca acolo lucrurile merg mult mai bine?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb