"Procesele pe clauze abuzive au schimbat comportamentul bancar"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 ianuarie 2015

"Procesele pe clauze abuzive au schimbat comportamentul bancar"

(Interviu cu avocatul Mona Muşat, Managing Partner la "Muşat & Asociaţii")

"Multe companii şi-au amânat proiectele, în 2014, aşteptând limpezirea situaţiei politice"

"Tulburările economico-financiare din ultimii ani au întărit poziţia caselor autohtone de avocatură, în faţa firmelor străine de profil, prezente la noi"

"Insolvenţele şi executările silite au generat creştere pe piaţa avocaturii"

Comportamentul contractual al băncilor s-a modificat în ultima vreme, ca urmare a declanşării unei serii de procese pe clauze abuzive, câteva dintre ele fiind deja câştigate de către clienţi, ne-a spus Mona Muşat, Managing Partner la "Muşat & Asociaţii".

Domnia sa ne-a precizat, în cadrul unui interviu: "Primele procese pe clauze abuzive au fost declanşate cu aproximativ patru ani în urmă, majoritatea dintre ele fiind deja finalizate cu decizii irevocabile, favorabile consumatorilor. Acestea au determinat o schimbare masivă de comportament contractual al băncilor şi de comportament general în afaceri. În prezent, consumatorii sunt mult mai informaţi şi mai atenţi în privinţa acestui aspect, în timp ce contractele încheiate de bănci cuprind mai multe informaţii cu privire la riscurile şi condiţiile creditării".

Avocatul susţine că, în perioada de criză, au apărut fluctuaţii pe anumite arii de practică, tulburările economico-financiare din ultimii ani întărind poziţia marilor case locale de avocatură, în competiţia cu firmele străine de profil, prezente în ţara noastră. Potrivit domniei sale, insolvenţele şi executările silite sunt două dintre domeniile care au generat creştere pe piaţa avocaturii de la noi.

"Muşat & Asociaţii" este o firmă de avocatură full service, care prestează servicii de asistenţă juridică integrată, în toate ariile de practică.

Reporter: Cum a evoluat piaţa de avocatură în 2014, comparativ cu anul precedent?

Mona Muşat: Piaţa avocaturii depinde în foarte mare măsură de contextul economic, de apetitul investiţional, de planurile de business ale agenţilor economici şi, în general, de intensitatea circuitului comercial.

Nu putem spune că anul 2014 a fost grozav din acest punct de vedere - a fost un an electoral, iar acest lucru s-a resimţit şi în activitatea companiilor din mediul privat. Multe dintre acestea şi-au amânat proiectele în aşteptarea unei limpeziri în plan politic şi guvernamental.

Totuşi, anul trecut a fost unul solicitant pentru noi, chiar dacă, la nivelul întregii pieţe, tranzacţiile, finanţările şi proiectele investiţionale au rămas la un nivel relativ modest. Avem un portofoliu larg de clienţi, majoritatea din sectorul privat, care apelează zilnic la serviciile noastre, pe varii domenii - de la probleme de dreptul muncii, concurenţă sau taxe, până la fuziuni, restructurări sau litigii -, volumul de muncă prestat de avocaţii noştri în anul 2014 fiind în creştere cu peste 25% faţă de anul precedent. Anticipăm că acest trend se va menţine şi în anul 2015, fapt pentru care am făcut noi angajări de avocaţi, ca să fim în măsură să răspundem solicitărilor crescânde din partea clienţilor.

În ceea ce priveşte perspectivele pieţei avocaturii, anticipăm un reviriment mai riguros în anul 2015, în funcţie şi de mersul economiei, întrucât bugetele alocate avocaţilor de către clienţi (chiar şi cazurile de instanţă) depind în mare măsură de factorul economic.

Reporter: În ce fel s-a modificat structura acestei pieţe, în general, şi în cadrul activităţii cabinetului dumneavoastră, în particular, în 2014?

Mona Muşat: În ultimele 12 luni, piaţa avocaturii de business a cunoscut unele schimbări, dar care nu au modificat centrii de putere. Jucători de renume internaţional precum "White & Case" şi "Gide Loyrette Nouel", au decis, recent, să îşi închidă birourile din România, în timp ce în linia a doua şi a treia am văzut scindări sau schimbări de echipe. Nu au avut loc fuziuni notabile, în ciuda contextului economic care ar fi trebuit să determine concentrări de forţe, pentru o mai bună gestiune a resurselor şi pentru exploatarea oportunităţilor.

În ultimul an, "Muşat & Asociaţii" şi-a consolidat echipa, recrutând avocaţi cu experienţă, dar şi tineri absolvenţi de facultate. Astfel, au fost făcute peste 15 angajări. De asemenea, i-am încurajat pe cei care au avut rezultate profesionale deosebite prin promovările interne, acest lucru fiind o tradiţie pentru noi, încă de la înfiinţare. În prezent, echipa "Muşat & Asociaţii" este alcătuită din 17 parteneri şi peste 100 de avocaţi şi consultanţi.

Reporter: Care sunt problemele frecvente cu care vă confruntaţi pe piaţa de profil?

Mona Muşat: Competiţia neloială. Este o problemă cu care ne confruntăm frecvent şi care constă în practicarea unor preţuri de dumping pentru serviciile juridice. În perioada crizei, multe dintre firmele de avocatură şi-au diminuat mult şi în mod nejustificat onorariile, practicând discount-uri substanţiale (sub limita costurilor), din dorinta de a câştiga cât mai mulţi clienţi. Acest comportament, însă, pune în pericol calitatea serviciilor avocaţiale. De exemplu, recent, CE Oltenia a anulat o licitaţie pentru contractarea de servicii juridice, deoarece preţurile ofertate erau mult prea mici, derizorii chiar. Firmele participante au venit cu onorarii puternic distanţate între ele şi nu au explicat care sunt elementele ce alcătuiesc tariful. În stabilirea onorariului, fiecare firmă de avocatură trebuie să ţină cont de câteva elemente esenţiale: complexitatea proiectului şi resursele avocaţiale pe care acesta le angrenează, dar şi de raportul preţ/costuri. Sunt firme de avocaţi care ofertează onorarii sub nivelul costurilor avocaţiale fără vreo preocupare pentru calitatea serviciului avocaţial, fapt care prejudiciază atât interesele/protecţia clienţilor, cât şi credibilitatea avocaţilor români ca breaslă de profesionişti serioşi şi responsabili.

Pe lângă problema competiţiei neloiale, avocatura de business a fost afectată şi de contextul economic actual, pentru că dificultăţile pe care le întâmpină mediul de afaceri în implementarea proiectelor de dezvoltare pe termen lung se răsfrâng în mod direct asupra activităţii firmelor de avocatură. Provocarea pentru avocaţi este să se adapteze la aceste schimbări şi să identifice soluţiile inovative pentru business-ul companiilor pe care le reprezintă.

Reporter: Pe care dintre domenii este cea mai mare activitate?

Mona Muşat: Raportându-ne la activitatea "Muşat & Asociaţii", volumul de muncă a avut un trend ascendent în majoritatea ariilor de practică, având un accent pe fuziuni şi achiziţii, litigii şi arbitraje internaţionale, energie şi resurse naturale, fiscalitate, concurenţă, restructurări şi insolvenţe, pieţe de capital.

Reporter: Cum a evoluat domeniul insolvenţelor şi segmentul executărilor silite?

Mona Muşat: În 2014, insolvenţele şi executările silite au fost două din domeniile care au generat creştere pe piaţa avocaturii, pe fondul dificultăţilor economice resimţite în continuare de către companii. Printre domeniile afectate de acest fenomen se numără industria extractivă, metalurgică, domeniul energiei, industria alimentară şi, desigur, domeniul imobiliar.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia pe care o are segmentul proceselor pe clauze abuzive, în general, şi pe denominarea creditelor, în particular?

Mona Muşat: Primele procese pe clauze abuzive au fost declanşate cu aproximativ patru ani în urmă, majoritatea dintre ele fiind deja finalizate cu decizii irevocabile, favorabile consumatorilor. Acestea au determinat o schimbare masivă de comportament contractual al băncilor şi de comportament general în afaceri. În prezent, consumatorii sunt mult mai informaţi şi mai atenţi în privinţa acestui aspect, în timp ce contractele încheiate de bănci cuprind mai multe informaţii cu privire la riscurile şi condiţiile creditării.

Reporter: În ultima vreme, au apărut informaţii legate de o serie de achiziţii şi fuziuni în sectorul bancar. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?

Mona Muşat: În ultimele 12 luni, am asistat la o reaşezare în acest domeniu, prin prisma achiziţiilor de bănci - achiziţia Volksbank de către Banca Transilvania şi a Millenium Bank de către OTP. Pentru 2015, vedem o consolidare a sectorului bancar şi apariţia de noi oportunităţi pentru băncile locale să-şi răscumpere datoriile, prin vânzarea de active şi portofolii de credite neperformante.

De asemenea, vom avea activitate în sectorul energetic - foarte dinamic în 2014 -, IT & Telecom, Infrastructură şi Agricultură - sectoare care aşteptăm să atragă investiţii strategice.

Reporter: Ce cifră de afaceri aţi realizat în 2014?

Mona Muşat: Estimările preliminare arată un avans al cifrei de afaceri de aproximativ 15%, faţă de 2013.

Reporter: Care sunt domeniile pe care activează cu preponderenţă casa de avocatură pe care o reprezentaţi?

Mona Muşat: "Muşat & Asociaţii" prestează servicii avocaţiale în toate ariile dreptului afacerilor: fuziuni şi achiziţii, privatizare, drept bancar, energie şi resurse naturale, real estate, concurenţă, drept societar şi comercial, telecomunicaţii şi IT, dreptul muncii, drept fiscal, pieţe de capital, dreptul mediului, litigii & arbitraje. De asemenea, echipa beneficiază de o experienţă vastă în tranzacţii naţionale şi internaţionale complexe şi variate, furnizând asistenţă juridică integrată într-o abordare multidisciplinară. Este adevărat că în perioada de criză apar fluctuaţii pe anumite arii de practică, aşa cum s-a întâmplat în domeniul imobiliar, care stagnează de câţiva ani, însă astfel de fluctuaţii nu afectează "preponderenţa" marilor firme de avocaţi în domeniile aferente dreptului afacerilor. Am putea spune că tulburările economico-financiare din ultimii ani au întărit poziţia marilor case autohtone de avocatură, în competiţia cu firmele străine de profil din ţara noastră.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. |Bun e si Piperea asta, poate fi plagiat intr-o gramada de domenii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb