Procesul de dezinflaţie va continua şi în următoarele trimestre

Gabriel Niţulescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 august 2009

Procesul de dezinflaţie va continua şi în următoarele trimestre

Inflaţie de 2,6% la sfârşitul lui 2010

Pentru sfârşitul anului 2010, ultimul Raport asupra inflaţiei, publicat de BNR, prevede reducerea ratei inflaţiei la 2,6%, nivel situat atât sub cel al ţintei centrale (3,5%), cât şi sub valoarea prognozată anterior (2,8%).

Potrivit guvernatorului băncii centrale, scăderea ratei inflaţiei se constată la nivelul tuturor indicilor de măsurare a inflaţiei.

În cadrul grupei preţurilor volatile, principala influenţă favorabilă asupra ratei inflaţiei a provenit din partea preţurilor combustibililor, a efectelor contracţiei cererii şi ale aprecierii în trimestrul al doilea a leului faţă de dolarul SUA, dominându-le pe cele ale creşterii către sfârşitul perioadei a cotaţiilor petrolului pe piaţa internaţională, se arată în ultimul Raport asupra inflaţiei, publicat ieri de BNR. Dinamica preţurilor mărfurilor alimentare a fost, de asemenea, favorabilă.

Reducerea ritmului de creştere a fost moderat în cazul grupei preţurilor volatile, dar relativ accentuat pentru preţurile produselor alimentare incluse în indicele CORE2, consemnează documentul menţionat.

La scăderea inflaţiei din cel de-al doilea trimestru au contribuit de asemenea, restrângerea cererii interne, influenţa pozitivă exercitată asupra preţurilor produselor agroalimentare de producţia agricolă foarte bună din anul 2008 şi atenuarea relativă a anticipaţiilor inflaţioniste.

A început recorelarea salariilor cu productivitatea muncii

Guvernatorul BNR atrage însă atenţia şi asupra unor rigidităţi care au acţionat în sensul decelerării scăderii ratei inflaţiei, rigidităţi structurale din economia românească, întâlnite pe anumite segmente ale pieţei muncii, ale pieţelor bunurilor şi serviciilor şi ale cheltuielilor bugetare.

Mugur Isărescu arată însă, că pe piaţa muncii s-au manifestat în trimestrul al doilea din 2009 şi efecte favorabile: "Pornind de la valori foarte ridicate în primele două luni ale anului, ritmul anual de creştere a costurilor unitare cu forţa de muncă în industrie s-a redus cu începere din luna martie. Astfel, deşi nu au fost în întregime eliminate, presiunile inflaţioniste ale costurilor salariale, acumulate în perioadele anterioare, s-au atenuat semnificativ în sectorul industrial". Totuşi, guvernatorul BNR consideră că: "Pe ansamblul economiei, aceste presiuni sunt încă pronunţate, datorită influenţelor provenite din alte sectoare, cu deosebire cel public".

BNR doreşte un curs de schimb cât mai puţin volatil

Guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a precizat: "BNR are acum marjă mai mare de manevră pentru viitoare scăderi ale dobânzii de politică monetară, în condiţiile în care cursul de schimb s-a dovedit în ultima vreme stabil şi nu au mai fost necesare intervenţii ale BNR pe piaţa valutară. Totuşi, noi nu putem lua nişte măsuri, atâta timp cât băncile comerciale sunt cu mult în urma noastră.".

Guvernatorul recomandă: "Banca centrală trebuie să manifeste în continuare prudenţă (n.r., în ceea ce priveşte reducerea dobânzii de politică monetară)".

Mugur Isărescu a sugerat şi faptul că dobânzile practicate de băncile comerciale vor scădea, în condiţiile în care cele bonificate de acestea la depozite se află încă peste rata dobânzii de politică monetară.

Totodată, guvernatorul băncii centrale arată că stabilitatea cursului de schimb are la bază şi o îmbunătăţire a fundamentelor economice: "Deficitul de cont curent a scăzut de la 12,5%, la 5-6%. Iar ecartul dintre salarii şi productivitatea muncii s-a îngustat foarte mult în iunie, comparativ cu martie 2009".

În plus, Mugur Isărescu a precizat: "Nu încurajăm o depreciere a cursului de schimb. Dar, parcă n-aş încuraja nicio apreciere a acestuia. Pe noi nu ne prea avantajează o volatilitate prea mare a leului".

Creşterea economică trebuie regândită

În ceea ce priveşte reluarea creşterii economice, guvernatorul BNR a precizat că acesta se va relua de la anul, dar este foarte important modul în care se va face, pentru că nu ar trebui să mai ajungem la un deficit extern aşa de mare.

Mugur Isărescu a evitat însă o prognoză asupra scăderii PIB din acest an. Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa a arătat că în calculul proiecţiei asupra ratei inflaţiei au luat în calcul o contracţie a economiei de 8%.

BNR îşi doreşte un curs de schimb cât mai puţin volatil

Procesul de dezinflaţie va continua şi în trimestrul al treilea din 2009, posibil cu un ritm mai alert decât cel din trimestrul al doilea, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. La sfârşitul celui de-al treilea trimestru din 2009, proiecţia BNR din scenariul de bază prevede o rată a inflaţiei de 5,1%, pentru ca la sfârşitul anului 2009 nivelul acesteia să ajungă la 4,3% (cu 0,1 puncte procentuale sub nivelul prognozat în Raportul asupra inflaţiei din luna mai 2009).

Conform guvernatorului BNR, procesul de dezinflaţie s-a consolidat în cel de-al doilea trimestru din 2009, deşi, rata inflaţiei se află încă, în afara intervalului de variaţie, stabilit de BNR. La sfârşitul trimestrului al doilea al anului 2009, rata anuală a inflaţiei s-a situat cu 0,5 puncte procentuale sub nivelul prognozat în Raportul asupra inflaţiei din luna mai, ajungând la 5,86%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb