Procesul dintre acţionarii Albalact: nimeni nu are dreptate

Crăiţa Simionescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 aprilie 2012

Procesul dintre acţionarii Albalact: nimeni nu are dreptate

Instanţa a pus capăt, miercurea trecută, procesului dintre Petru Ciurtin, cel mai mare acţionar al "Albalact" (simbol ALBZ) şi Petre Gavril Leontin, care avea 1% din titlurile companiei în 2010, însă nu i-a dat dreptate niciunuia dintre ei.

În urmă cu doi ani, zvonurile privind vânzarea producătorului de lactate "Albalact" au pus paie pe foc în scandalul dintre Petru Ciurtin şi Petre-Gavril Leontin, care revendica jumătate din titlurile deţinute de familia Ciurtin, pe fondul unui contract de asociere încheiat în anul 1999. Petre-Gavril Leontin se opunea categoric intenţiilor de vânzare a companiei, însă familia Ciurtin a negat încă de la început valabilitatea contractului de asociere invocat de Leontin.

Pe 22 ianuarie 2010, Petru Ciurtin a intentat un proces împotriva acţionarului minoritar, prin care solicita instanţei să constate încetarea contractului de asociere. Ulterior, Leontin a susţinut că poate dovedi valabilitatea contractului şi a formulat o cerere reconvenţională.

Miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondate recursurile formulate de cele două părţi şi a menţinut ca definitivă şi irevocabilă decizia pronunţată, în primă instanţă, de Tribunalul Alba.

Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, ne-a spus că "Tribunalul Alba a res­pins, prin sentinţa comercială nr.10/21.01.2011 acţiunea principală formulată de reclamantul Ciurtin Petru împotriva pârâtului Leontin Petre Gavril, dar şi acţiunea reconvenţională formulată de pârâtul reclamant Leontin Petre Gavril împotriva reclamantului pârât Ciurtin Petru".

Potrivit Curţii de Apel Alba Iulia, care a respins apelul formulat de ambele părţi, "obiectul acestui dosar îl constituie solicitarea reclamantului Ciurtin Petru de constatare a încetării contractului de asociere din 12.05.1999 încheiat împreună cu pârâtul Leontin Petre Gavril şi acţiunea reconvenţională a pârâtului reclamant Leontin Petre Gavril care a solicitat constatarea continuităţii şi valabilităţii con­trac­tului de asociere".

Petru Raul Ciurtin, fiul lui Petru Ciurtin l-a înlocuit, în martie 2010, pe Traian Simion, fos­tul preşedinte al companiei de lactate.

Schimbarea conducerii executive a "Albalact" a venit la o săptămâ­nă după ce Petru Raul Ciurtin a vândut fostului director general 1,66% din acţiunile ALBZ, din propriul portofoliu, diminuându-şi astfel deţinerea la aproximativ 15% din companie.

La acea dată, pe piaţă circulau zvonuri legate de o eventuală preluare a "Albalact" de către unele companii din afară, precum "Muller" şi "Lactalis" (n.r. grup care deţine şi compania LaDorna), fără să se concretizeze însă printr-o tranzacţie.

Fosta Întreprindere de Industrializare a Laptelui, înfiinţată în 1971 în Alba Iulia, a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti la sfârşitul anului 1996 şi privatizată în 1999, când pachetul majoritar de acţiuni a fost cumpărat de omul de afaceri Petru Ciurtin.

Acesta, împreună cu fiul său, Raul Ciurtin, au transformat compania "Albalact" în unul dintre principalii producători de lactate din ţara noastră, cu afaceri de peste 50 milioane euro şi peste 600 de angajaţi.

Brandurile "Fulga" şi "Zuzu" au reprezentat principalele motoare de dezvoltare ale companiei, aceas­ta înregistrând creşteri importante ale vân­zărilor şi a cotei de piaţă.

Compania Albalact a anunţat o creştere a cifrei de afaceri, în primele nouă luni ale anului 2011, cu 34,32% faţă de perioada similară a anului 2010.

Astfel, afacerile firmei au cres­cut de la 183,278 milioane de lei la 246,184 milioane de lei. Profitul societăţii a crescut în perioada analizată cu 46,85%, de la 2,394 milioane de lei la 3,515 milioane de lei.

Principalii acţionari ai firmei sunt Petru Ciurtin, cu 31,73% din titluri, Petru-Raul Ciurtin, cu 10,98%, şi fondul de investiţii RC2 Limited, înregistrat în Cipru, cu o participaţie de 25,44%.

Societatea mai controlează şi 95,6% din acţiunile companiei Rarăul Câmpulung Moldovenesc, care a fost preluată, în 2008, de "Albalact" pentru dezvoltarea producţiei de brânzeturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb