Producătorii de materiale de construcţie: "Nu din vina noastră se scumpesc locuinţele"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 30 ianuarie 2008

Producătorii de materiale de construcţie: "Nu din vina noastră se scumpesc locuinţele"

Ei spun că menţin preţurile în 2008, cu condiţia ca majorările aşteptate pentru utilităţi să nu fie foarte mari

Producătorii de materiale de construcţii din ţara noastră nu intenţionează să majoreze semnificativ preţurile în cursul acestui an. Singurul factor care ar putea determina scumpirea produselor pentru construcţii este creşterea masivă a preţurilor la petrol, gaze, electricitate şi aprobarea noilor taxe şi redevenţe miniere.

Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR), ne-a declarat: "Respingem categoric afirmaţiile constructorilor şi ale investitorilor din domeniul imobiliar, conform cărora creşterea preţurilor locuinţelor în 2007 şi scumpirea preconizată pentru 2008 sunt cauzate de majorări semnificative ale preţurilor la produsele pentru construcţii. Concurenţa este acerbă pe această piaţă, iar marjele de profit nici nu se compară cu cele ale investitorilor. Eu înţeleg că trebuie să-şi vândă marfa cât mai bine, dar publicul trebuie să ştie că nu operăm decât majorări de preţuri justificate, în urma scumpirii costurilor cu energia".

Domnia sa ne-a explicat că o creştere puternică a preţului utilităţilor afectează producţia de ciment, de tâmplărie termoizolantă, de polistiren şi de cărămizi. Producătorii aşteaptă noile tarife pentru electricitate şi gaze naturale pentru a vedea influenţele în costurile de producţie.

În sprijinul afirmaţiilor APMCR, au fost aduse datele Institutului Naţional de Statistică pe primele 11 luni ale anului 2007. Creşterea preţurilor la produsele pentru construcţii a fost de 5,5%, deci sub rata inflaţiei pe perioada menţionată.

Mai mult, datorită concurenţei, pentru menţinerea unor segmente de piaţă, unii din producătorii de materiale de construcţii au păstrat, pe tot parcursul anului trecut, aceleaşi preţuri ("AdePlast" SA, "Elpreco" etc). Au fost şi producători care au scăzut aceste preţuri ("Arcon" a ieftinit polistirenul cu 8%). Potrivit domnului Georgescu, piaţa materialelor de construcţii a fost estimată la circa patru miliarde de euro în 2007.

Preţul cimentului ar putea creşte, în acest an, cu circa 10-12% faţă de nivelul din 2007, a declarat, ieri, directorul general al "Holcim România", Markus Wirth. "Este evident că va creşte valoarea costurilor cu energia, materiile prime, forţa de muncă şi taxele. Astfel că, atunci când vom cunoaşte noile tarife, va trebui să calculăm şi să introducem aceste costuri în preţul cimentului. Personal, cred că această creştere se va învârti în jurul valorii de 10-12%". O creştere similară a preţului cimentului a fost înregistrată şi în 2007. Directorul "Holcim" speră ca, în acest an, să nu fie nevoie de mai multe modificări ale preţurilor din cauza scumpirii utilităţilor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb