Datele oficiale privind reabilitarea termică sugerează că, în ritmul actual de implementare, creşterea performanţei energetice a clădirilor de locuit va fi finalizată în 150 de ani, susţine Asociaţia Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din România (APMCR), într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.
"Ţinându-se cont că noile directive europene ridică la un alt nivel energetic parametrii prin care se definesc caracteristicile de sustenabilitate şi eficienţă energetică ale clădirilor, este necesară şi o discuţie privind modalităţile de acţiune care trebuie aplicate pentru realizarea acestor parametrii", menţionează sursa citată.
Începută în ianuarie 2000, prin intrarea în vigoare a primei legi privind eficientizarea energetică a clădirilor, legislaţia în domeniul reabilitării termice a cunoscut, între timp, diverse variante. Acestea au condus la realizarea unor obiective privind economiile de energie şi creştere a confortului din locuinţe.
Intrarea într-un nou ciclu de utilizare a fondurilor europene 2014-2020 necesită un bilanţ care să reliefeze experienţa pozitivă în domeniu, precum şi să definească modalităţile prin care eficientizarea energetică a clădirilor să cunoască o accelerare corespunzătoare noilor obiective din programele 2030 ale Comisiei Europene, se mai arată în comunicatul APMCR.