Producătorii de polistiren au dat în judecată Ordinul Arhitecţilor din România

Veronica Plăcintescu
Ziarul BURSA #Companii / 5 iunie 2013

Producătorii de polistiren au dat în judecată Ordinul Arhitecţilor din România

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a dat în judecată Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), după ce, în urmă cu o lună, preşedintele OAR Bucureşti, Mircea Ochinciuc, a reiterat declaraţiile făcute în urmă cu un an, potrivit cărora una din problemele reabilitării termice a blocurilor o constituie utilizarea polistirenului.

În cadrul unei întâlniri informale cu presa, noul preşedinte ROMEPS, Laurenţiu Istrate, a declarat că asociaţia pe care o prezidează a atacat în instanţă declaraţiile din urmă cu o lună ale OAR, acuzând că ar fi calomnioase. Domnia sa a declarat: "Anul trecut am reacţionat doar cu un drept la replică, însă, în situaţia actuală, noi considerăm că nu se mai poate. Dorim ca OAR să îşi retragă în mod public declaraţiile făcute".

Mircea Ochinciuc, preşedintele OAR Bucureşti, a reafirmat, la finele lunii aprilie, că împachetarea cu polistiren, în cazul lucrărilor de reabilitare termică, nu reprezintă o soluţie verificată în timp. Domnia sa a declarat, citat de presă: "Să vedem ce se întâmplă cu el (n.r. polistirenul) peste 5, 10, 15, 30 de ani. Companiile care vând acest produs ne spun că este în regulă, dar nu avem niciun fel de test care să ne spună ce se întâmplă de fapt. Constatăm că într-un loc ard, că într-un loc cad, că într-un loc sunt nepotrivite. Acest material nu este biodegradabil. Ce se întâmplă cu el după ce blocurile vor fi demolate?"

Preşedintele ROMEPS a anunţat că asociaţia urmează să lanseze, în viitorul apropiat, o campanie de conştientizare a cetăţenilor care folosesc polistiren, în special la termoizolaţii, informându-i că utilizarea unor produse de proastă calitate riscă să le afecteze investiţiile. Domnia sa a precizat: "Proiectul nostru va cuprinde un program naţional de informare şi educare a consumatorului cu privire la citirea corectă a informaţiilor de pe ambalaje, dar şi un program de control al calităţii. În demersul nostru de salubrizare a pieţei de polistiren va trebui să beneficiem şi de ajutorul instituţiilor statului care, până acum, s-au arătat interesate de acest proiect şi mă refer aici în special la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor".

În 2012, piaţa de polisitiren s-a ridicat la 3,5 milioane de metri cubi, cu o valoare aproximativă de 100 milioane euro, care a rămas constantă preţ de trei ani consecutivi. În 2013, este posibil să se constate o scădere de 10-20%, cifra oficială având să fie confirmată de Institutul Naţional de Statistică (INS) în luna iulie, a precizat Laurenţiu Istrate.

În iunie anul trecut, Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Bucureşti atrăgea atenţia asupra faptului că utilizarea polistirenului în renovarea clădirilor vechi nu este o reţetă standard, această practică fiind contraindicată în cazul clădirilor publice sau a imobilelor vechi cu o valoare arhitectonică deosebită, potrivit lui Mircea Ochinciuc, preşedintele OAR Bucureşti. "Polistirenul etanşează clădirea, nu mai permite transferul de vapori, putând produce igrasie şi afectând în timp imobilul", a precizat acesta, care continuă: "Ţările europene s-au declarat împotriva utilizării polistirenului în reabilitarea clădirilor. De altfel, ţări precum Italia şi Ungaria s-au declarat deja împotriva acestei soluţii, preferând soluţii alternative pentru interior. Fără a aborda reabilitarea termică strict ştiinţific, este un sacrilegiu şi la adresa arhitecturii şi la bunăstarea locatarilor".

La momentul respectiv, ROMEPS transmitea o reacţie publică la declaraţiile arhitectului. Potrivit unui comunicat remis anul trecut redacţiei, asociaţia susţinea că polistirenul expandat este un material netoxic, în totalitate inert, reciclabil, care nu conţine substanţe care să ducă la atragerea de dăunători, respectarea instrucţiunilor de aplicare ale termosistemelor nepermiţând un astfel de fenomen.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Incepe (re) Evolutia verde !!! Blocurile se pot izola mai bine cu produse biodegradabile din canepa !!!!

    inteleg ca lobby-ul producatorilor de polistiren vrea sa reduca la tacere orice parere alternativa!

    Dl. Ochinciuc a emis niste intrebari pe care si le pune orice om cu bun simt: polistirenul NU este biodegradabil, creeaza potentiale probleme de condens in interiorul constructiei (nu permite vaporilor de apa sa iasa din pereti), si intr-adevar sunt probleme cu el in caz de incendiu, iar durabilitatea pe termen lung nu e totdeauna verificabila. Nu cred ca aiba sanse in instanta, cei care vor sa dea OAR in judecata.  

    Plus ca, sa nu uita, OAR reprezinta toti arhitectii Romaniei. Domnii cu polistirenul risca un scandal mare, si sa-si puna in cap pe cei care in mod normal le vand produsele: pe arhitecti.

    Nu era mai intelept pentru OAR sa prezinte o alternativa si sa incerce sa educe decat sa provoace scandal si sa se certe cu vanzatorii de produse ieftine? care e scopul? e cumva vorba de bani?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb