Producătorii şi procesatorii de orez din România sunt descurajaţi de costurile mari de producţie şi solicită statului român acordarea de subvenţii. În acest sens, aceştia s-au întîlnit luni cu reprezentanţi ai Ministerului Adriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale în vederea înfiinţării unui consiliu pe orez.
"Costurile pentru cultivarea unui teren cu orez se ridică în prezent pînă la 35 milioane lei vechi", a declarat directorul general al Companiei Bardeau Holding România SRL, Voislava Todor, citat de Rompres. Subvenţiile acordate în prezent de la stat sunt de circa 7.000 - 8.000 de lei pentru kg de sămînţă şi de 5.000 de lei pentru orezul de consum. "Suntem în faza de a nu mai cultiva orez sau de a schimba culturile doarece avem pierderi foarte mari", a declarat preşedintele Companiei Padova Agricultura, Roncato Giovanni. Potrivit acestuia, costurile de producţie sunt foarte ridicate, ierbicidele sunt scumpe şi nu există piaţă de desfacere pentru orez.
În 2005, necesarul de apă pentru cultivarea unui hectare de teren de orez s-a ridicat la 360 de euro, faţă de 106 euro pe ha în 2004, iar preţul unei instalaţii de decorticare se ridică la 250.000 de euro.
În Romînia există circa 3.000 de hectare de teren cultivat cu orez, iar statul oferă subvenţii numai pentru 500 de hectare. România importă în prezent cea mai mare cantitate de orez din ţări precum gipt, Thailanda sau China.