Producţia de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut, în cel de-al doilea trimestru al anului

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iulie 2023

Sursa foto: omvpetrom.com

Sursa foto: omvpetrom.com

Revizia generală a rafinăriei Petrobrazi s-a prelungit cu două săptămâni, ca urmare a unor lucrări suplimentare identificate în timpul activităţilor de mentenanţă, conform raportului companiei

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie energetică din Europa de Sud-Est, şi-a redus producţia de hidrocarburi în cel de-al doilea trimestru al anului, comparativ cu cea din aceeaşi perioadă a lui 2022, conform raportului emitentului publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În perioada aprilie-iunie a anului curent, producţia de ţiţei şi condensat a OMV Petrom s-a ridicat la 55 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi), cu 4,3% sub cea din acelaşi interval al anului anterior, în timp ce producţia de gaze naturale a fost de 58,7 mii bep/zi, în scădere cu 6,2%, comparativ cu cea din trimestrul al doilea al anului 2022. În total, producţia de hidrocarburi a OMV Petrom din perioada aprilie-iunie a anului curent a fost de 113,7 mii bep/zi, în scădere cu 5,3% faţă de cea din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Volumul total al vânzărilor de hidrocarburi s-a ridicat 108,7 mii bep/zi, cu 5,9% sub cel din aprilie-iunie 2022, din care vânzările de ţiţei şi condensat au fost de 57,5 mii bep/zi (-5,4%), iar vânzările de gaze naturale s-au ridicat la 51,2 mii bep/zi (-6,6%).

Preţul mediu realizat al ţiţeiului a fost de 78,05 dolari, în scădere faţă de cel de 113,93 dolari pe baril în perioada aprilie - iunie 2022, conform raportului OMV Petrom.

Aflată în revizie, rata de utilizare a rafinăriei Petrobrazi a fost de numai 31%, faţă de 86% în cel de-al doilea trimestru al anului trecut. Marja de rafinare a scăzut de la 24,4 dolari pe baril la 11,17 dolari pe baril.

"Revizia generală planificată a rafinăriei Petrobrazi s-a prelungit cu două săptămâni ca urmare a unor lucrări suplimentare identificate în timpul activităţilor de mentenanţă. Toate unităţile sunt în curs de repornire treptată. Estimăm că impactul total al reviziei generale asupra Rezultatului din exploatare CCA excluzând elementele speciale va fi de ordin mediu, în zeci de milioane de euro", se menţionează în raport. "Centrala electrică Brazi a fost închisă pentru tot trimestrul, din cauza prelungirii anunţate anterior a opririi planificate".

În trimestrul al doilea al anului, vânzările totale de produse finite ale companiei s-au ridicat la 1,19 milioane de tone, faţă de 1,32 milioane de tone în aceeaşi perioadă a anului trecut şi 1,24 milioane de tone în primele trei luni ale anului curent.

Vânzările de gaze către terţi au urcat de la 8,68 TWh în cel de-al doilea trimestru al anului trecut la 9,35 TWh în perioada aprilie - iunie 2023, dar nu s-a produs energie electrică, din moment ce centrala de la Brazi a fost închisă.

OMV Petrom îşi va publica rezultatele obţinute în pentru primele şase luni ale anului în data de 28 iulie.

Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. mai anunta?Sau au lasat-o balta.

    1. probabil il vo ranunta odata cu rezultatele de la T2, pentru a mai compensa ( vo rda pierdere pe T2 )

      Chiar crezi ca SNP va avea pierdere? N-as crede!

      Si eu il astept dividentul special ca pe painea calda ,mie mi se par foarte bune rezultatele si pe trimestrul asta daca facem comparatie cu anul trecut cand au facut profit istoric.

      Sa o tina tot asa ca este excelent ! 

      pai vo rbaga 1,4 mld taxa de solidaritate pe 2022 in rezultatele la T3 + 0,8 mld pe primele 2 trimestre din 2023 + revizia care i a costat aprox 350 mil. Au anuntat cand au dar comunicatul cu taxa ce o sa o plateasca. Posibil sa ajunga pe pierdere chiar la Semestru.

    in sfarsit o veste buna!!

    Poate asa o sa treaca si ei la electric, hidrogen, wind.

    Foarte interesant cum creste TRPul, intra oare pe profit in S1?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb