Producţia de struguri pentru vin ar putea depăşi 1,1 milioane tone în 2008

A.G.R.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 28 august 2008

Producţia de struguri pentru vin ar putea depăşi 1,1 milioane tone în 2008, peste nivelul înregistrat în 2007, de aproximativ 1,04 milioane tone, a declarat directorul general în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Cornel Dicu. "Deşi recoltatul strugurilor timpurii va începe abia după 15 septembrie, estimăm pentru acest an o producţie mult mai bună decât în 2007, cu toate că viticultorii au înregistrat costuri mai mari cu 20% în acest an", a precizat Dicu, citat de Agerpres.

Acesta a mai adăugat că anul 2008 pentru viticultură nu a fost unul uşor, întrucât umiditatea şi căldura excesivă au condus la efectuarea mai multor tratamente fitosanitare pentru viţa-de-vie, dar şi pentru întreţinerea solului.

"Dacă, în mod normal, viticultorii fac anual în jur de 6-7 tratamente, în acest an au realizat în jur de 8-10 tratamente, înregistrând astfel costuri mult mai ridicate. Este foarte important ca în perioada următoare să se menţină vremea caldă pentru acumularea zahărului în boabe", a completat directorul ONIV.

Potrivit sursei citate, în cazul unui recolte de peste 1,1 milioa-ne tone de struguri pentru vin, producţia de vin în 2008 ar putea depăşi şase milioane hectolitri (hl).

Cel mai mare cultivator de viţă de vie din România, Murfatlar, care administrează o suprafaţă de 3.000 de hectare cu viţă de vie, preconizează pentru anul 2008 o recoltă de struguri de peste 30.000 de tone, cu 32% mai mare faţă de 2007. Pentru producţia de vin, Murfatlar estimează o cantitate de aproximativ 21 milioane litri în 2008, faţă de 16 milioane de litri în 2007.

De asemenea, reprezentanţii societăţii viniviticole Cotnari SA, din judeţul Iaşi, consideră că în această toamnă vinul va avea o concentraţie mai mare de zaharuri.

Directorul de marketing al societăţii Cotnari, Cătălin Grecu, afirmă că vinul din acest an va avea calităţi deosebite, date de aciditatea şi de aroma vinului, în timp ce producţia va fi mai mare decât în anii anteriori.

Conform afirmaţiilor sale, suprafaţa pe rod anul trecut a fost de 1.190 hectare cultivate cu viţă de vie, de pe care s-a obţinut o producţie totală de 9.850 tone struguri. În acest an sunt pe rod 1.250 hectare cu viţă-de-vie, de pe care se estimează că vor fi 11.500 tone struguri.

"Sperăm să nu avem pierderi. Până acum, producţia este mai bună decât anul trecut. Concentraţia este în parametri şi se anunţă luni calde, în septembrie şi octombrie. În cazul acesta, strugurele va acumula mult zahăr. Este un an bun", a declarat directorul de marketing al societăţii Cotnari.

Producţia de vin estimată pentru anul 2008 este de 76.500 hectolitri din soiurile Frâncuşă, Fetească albă, Tămâioasă românească şi Grasa de Cotnari, în proporţii aproximativ egale.

Potrivit datelor furnizate de MADR, suprafaţa totală cultivată cu viţă-de-vie nobilă şi hibridă în România este în prezent de 180.000 hectare, din care jumătate este plantată cu viţă-de-vie nobilă, în condiţiile în care au fost negociate cu UE, circa de 240.000 de ha. Din producţia totală de struguri pentru vin obţinută anul trecut, de 1,042 milioane tone, s-au obţinut 5,28 milioane hectolitri de vin.

Anul trecut, România a exportat circa 148.371 hl de vin, în valoare de aproape 16 milioa-ne euro, în timp ce importurile au fost de aproape trei ori mai mari - 388.655 hl (28,8 milioane euro). Principalele pieţe de export au fost Germania, Federaţia Rusă, Estonia, Italia, Bulgaria, SUA, Bielorusia, Canada, China, în timp ce importurile au provenit din Spania, Italia, Moldova, Ungaria.

Piaţa vinurilor din România a fost estimată în 2007 la 440 milioane de euro, aceasta înregistrând o creştere cons-tantă în ultimii ani datorită creşterii consumului de vin pe cap de locuitor şi a nivelului de trai, potrivit estimărilor Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). În ultimii patru ani, în sectorul viti-vinicol s-au realizat inves-tiţii de peste 100 de milioane de euro nu numai în tehnologii noi, ci şi pentru înfiinţarea de noi plantaţii viticole, aceste investiţii contribuind semnificativ la creşterea calităţii vinurilor şi a cons-umului. În România, ţară viticolă cu tradiţie, există opt regiuni viticole, 37 de podgorii şi 171 centre viticole. Sortimentul soiurilor de vin de calitate cuprinde atât vinuri albe (Fetească Albă, Fetească Regală, Grasa de Cotnari, Tămâioasa Româ-nească, Francuşa,etc), vinuri roşii (Fetească Neagră, Băbeasca Neagră, Novac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir), cât şi vinuri roze: Busuioaca de Bohotin (românesc). România ocupă, la ora actuală, locul 5 la suprafaţa viticolă, locul 6 la producţia de struguri şi tot locul 6 la producţia de vin.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb