Hidroelectrica a înregistrat, în primul trimestru, un profit brut de 144 milioane lei. Prin bugetul de venituri şi cheltuieli, Hidroelectrica a estimat, pentru anul 2013, un profit record de 434 milioane de lei la o producţie de doar 13 TWh, cu mult mai mare decât cel înregistrat de societate în 2010, când la o producţie de 20 de TWh compania a raportat un profit de doar 292 milioane de lei.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, de la începutul anului, Hidroelectrica a reuşit să tranzacţioneze 4.100 GWh la un preţ mediu de 184 lei /MWh. "Dacă nu am lua în calcul preţul de 125 lei/MWh cu care Hidroelectrica vinde energie în piaţa reglementată pentru populaţie şi instituţii, atunci preţul mediu realizat de societate pe piaţa concurenţială şi piaţa de echilibrare este de 212 lei/MWh", au precizat reprezentanţii companiei.
La 31 martie 2013, Hidroelectrica avea 4.903 angajaţi faţă de 5.239 salariaţi la intrarea în insolvenţă. Procesul de redimensionare a organigramei va continua pentru a optimiza costul de producţie şi a garanta profitul bugetat în condiţiile scăderii consumului şi implicit a preţului energiei electrice, conform Euro Insol, administratorul judiciar al producătorului de energie.
În primul trimestru al anului 2013, a fost definitivată strategia investiţională a societăţii. Nu vor mai fi finanţate titlurile de investiţii istorice, ineficiente energetic, ci vor fi promovate proiectele de retehnologizare a marilor capacităţi hidroenergetice existente care după 50-60 de ani de operare necesită lucrări de reabilitare. Printr-o finanţare de 400 milioane de euro de la BERD şi Banca Mondială vor fi retehnologizate centralele hidroelectrice Dimitrie Leonida, Mărişelu, Vidraru şi Râul Mare Retezat cu o putere instalată de aproape 1000 MW. 103 companii din toată lumea au depus documentaţia de precalificare pentru retehnologizarea centralei de la Dimitrie Leonida.
Pe 20 martie, Hidroelectrica a lansat cel mai complex proces de recrutare a managementului unei companii implementat vreodată în ţara noas-tră. Pentru cele 67 de poziţii de conducere, au aplicat 2.447 de candidaţi, respectiv în medie 37 de candidaţi pentru o funcţie de conducere. Euro Insol s-a angajat ca noii manageri selectaţi în baza unei proceduri transparente şi competitive, pe criterii de competenţă profesională, probitate morală şi capabilităţi manageriale, să fie recrutaţi până la data de 31 mai 2013.