Profitul Antibiotice a crescut cu 210%, anul trecut

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 28 februarie

Profitul Antibiotice a crescut cu 210%, anul trecut

Majorarea vânzărilor în piaţa internaţională şi optimizarea structurii de vânzare în piaţa internă - printre elementele ce explică creşterea profitabilităţii, conform companiei

Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (ATB) a raportat, pentru anul trecut, un profit net de 80,7 milioane lei, în creştere cu 210% faţă de cel din anul anterior, în vreme ce veniturile totale s-au ridicat la 640,7 milioane lei, cu 23% peste cele din 2022, conform unui raport al companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Printre elementele ce explică majorarea puternică a profitabilităţii Antibiotice se numără creşterea vânzărilor în piaţa internaţională, optimizarea structurii de vânzare în piaţa internă, renegocierea parteneriatelor cu distribuitorii şi creşterea vânzărilor într-o structura optimă atât pe segmentul hospital, cât şi pe segmentul retail, potrivit companiei.

Veniturile din contractele cu clienţii (cifra de afaceri) realizate în anul 2023 sunt în valoare de 600,8 milioane lei, cu 24% mai mari raportat la nivelul realizat în anul 2022. În structură veniturile din vânzarea produselor realizate pe site-urile proprii, ce reprezintă 80% din totalul produselor, s-au ridicat la 482,1 milioane lei, cu 24% peste cele din anul anterior. Valoarea veniturilor realizate pe site-urile partenere a fost de 117,4 milioane lei, în creştere cu 23%.

Pe piaţa din România, veniturile din contractele cu clienţii (cifra de afaceri) s-au ridicat la 382,4 milioane lei, cu 28% mai mari în comparaţie cu valoarea realizată în anul precedent. "Creşterea cifrei de afaceri pe piaţa internă a fost susţinută de acţiunile de repoziţionare ale companiei pentru produsele din portofoliu, precum şi de contextul pieţei, marcat de creşterea incidenţei afecţiunilor acute respiratorii", se menţionează în raport.

Cifra de afaceri realizată pe piaţa internaţională a fost de 218,4 milioane lei, în creştere cu 18% comparativ cu cea din anul precedent.

Cheltuielile totale s-au ridicat la 548,1 milioane lei, cu 14% mai mari în comparaţie cu valoarea realizata în anul 2022, de 480,3 milioane lei. Cheltuielile cu materiile prime s-au ridicat la 141,8 milioane lei, fiind în corelaţie cu structura de producţie, adaptată pentru a răspunde nevoilor de consum din piaţa internă şi internatională. Cele cu energia electrică, gazele naturale şi apa potabilă au fost în valoare de 25,3 milioane lei, sub nivelul planificat de 33,7 milioane lei. "Diferenţa favorabilă între nivelul planificat şi nivelul realizat este rezultatul optimizării proceselor tehnologice specifice care au determinat un consum cantitativ de utilităţi mai mic, cu o influenţă valorică de 2,4 milioane lei. Nivelul tarifelor la utilităţi, sub cel planificat, a determinat o influenţă de 5,6 milioane lei", se menţionează în raportul Antibiotice.

Statul Român, prin Ministerul Sănătăţii, deţine 53% din producătorul de medicamente din Iaşi.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Atb a beneficiat de mult hype, fiind insa o companie de crestere, care a investit si va mai investi in dezvoltare de produse. Are doar 1.5% din piata locala de medicamente, ceea ce ne arata cat de mult cumparam din import. Cresterea vanzarilor pe pietele internationale constituie un punct forte.

    Atentie la BIOFARM! 

    Profit net de 77 milioane la 280 mil vanzari, in timp ce Atb are 80 mil profit net la 600 mil vanzari. 

    Biofarm are datorii minuscule si nici ATB nu sta prea rau. 

    In schimb, BIOFARM sta pe un munte de cash de 111 milioane lei, de 62 de ori peste ATB. 

    Nu stiu cat viitor are BIOFARM, dar daca ATB este la 1.7, poate 1.6 maine, BIOFARM poate ajunge cu usurinta la 1.2-1.3. Da dividende mici, dar oricum de 4 ori mai mari decat cele minuscule ale ATB. 

    PER BIOFARM 10,5 

    PER ATB 14.5 

    Am avut Biofarm, a tot scazut cotatia, astazi a transpirat ceva incat s.a cumparat mai mult. Voi reintra pe BIOFARM.

    Independent de sectorul Pharma, atentie la ALTUR, companie cu 8.4 mil profit net si cu PER de doar..3. 

    1. Altur era sa intre in insolventa anul trecut. Profitul de anul asta e mare pentru ca au recuperat 5.2 milioane de la ANAF

      Asa este, acum am citit. Nu stiam daca ANAF a platit deja...stiu ca de regula esaloneaza sumele pierdute in instanta. Pe de alta parte, aveau 6.8 mil profit net si nu recuperasera suma respectiva. Mai au si pe AndricI actionar, adica un om al MAFIEI

      Ce nu-mi place la Bio este faptul ca 88% din actiuni sunt detinute de SIF-uri

      Asa este! Tot MAFIA! Cu Dragoi in CA...

      Dar daca livreaza bine, inseamna ca isi fac treaba. Sa ai marja de profit net 27% nu este deloc putin. Atb este la jumatate...

      Si Atb are statul si un SIF 

    Pretul ATB este prea mare. A luat-o razna.

    ....cati nu au reusit sa ia nota 5? parca 60%? sau 160%.....sau 260%? ....sau toate cele de mai sus?

    Atâta ne mândrim, precum broasca din fabula!

    Atâția votează posede, încât industria neficala e la pământ comparativ cu vecinii unguri! 

    Toate firmele românești nu fac export de 1mld eur, comparativ cu:

    "In 2022, the value of pharmaceutical exports fr om Hungary reached 6.7 billion euros, while imports stood at 4.9 billion euros. Romania and Germany are the leading export markets for pharmaceutical goods manufactured in Hungary. France, Poland, and Czechia are among the main importers." 

    Au profit dar nu sunt in stare sa isi cumpere un transformator nou ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb