Profitul operaţional al grupului energetic E.ON a scăzut cu peste o treime în primul trimestru din 2017, la 1,04 miliarde de euro, din cauza creşterii tarifelor pentru reţele şi a costurilor de achiziţie în Germania şi străinătate, dar şi a lucrărilor de întreţinere de la una dintre centralele sale nucleare germane, transmite Reuters.
Afectat de un declin prelungit al industriei energiei, E.ON iese din cea mai amplă restructurare din istoria grupului, în urma căreia a separat divizia de trading şi a păstrat reţelele, activele de energie regenerabilă şi operaţiunile de retail, potrivit News.ro.
Profitul operaţional ajustat (EBIT) a scăzut la 1,04 miliarde de euro, sub estimarea medie a analiştilor, de 1,07 miliarde de euro.
E.ON a confirmat că va plăti, în 2017, un dividend de 0,3 euro/acţiune, în creştere de la 0,21 euro în 2016, şi anticipează un profit EBIT ajustat de 2,8-3,1 miliarde de euro, respectiv un profit net ajustat de 1,2-1,45 miliarde de euro pentru anul curent.
"Este o ambiţie, mai ales că segmentul soluţiilor pentru clienţi se va confrunta în continuare cu o concurenţă puternică", afirmă directorul general, Johannes Teyssen, într-o scrisoare adresată acţionarilor, adăugând că profiturile diviziilor de reţele şi nucleară vor scădea pe termen mediu.
Profitul EBIT ajustat al diviziei de soluţii pentru clienţi, care include afacerile de retail, a scăzut cu 44% în primul trimestru, la 330 milioane de euro, inclusiv din cauza operaţiunilor din România, afectat de creşterea tarifelor pentru reţele, de preţurile scăzute ale gazelor şi de costurile de atragere a unor noi clienţi.