Profitul şi afacerile Grupului TeraPlast au crescut semnificativ în 2021

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 9 februarie 2022

Profitul şi afacerile Grupului TeraPlast au crescut semnificativ în 2021

Cifra de afaceri a atins 615 milioane de lei, cu 55% mai mult decât în 2020 şi aproape dublu faţă de 2019 Profitul net a urcat cu 50%, la 44,6 milioane de lei Valoarea exporturilor companiei s-a dublat

Grupul TeraPlast Bistriţa, procesator de policlorură de vinil, a consemnat, în 2021, creşteri substanţiale, cu două cifre, ale rezultatelor sale financiare, potrivit anunţului făcut ieri de acesta.

Oficialii companiei au raporat că cifra de afaceri aferentă exerciţiului financiar 2021 a crescut cu 55%, la un record de 615 milioane de lei. Profitul net (care nu include impactul exiturilor din 2021) a urcat cu 50%, la 44,6 milioane de lei, iar câştigul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări) a ajuns la 74,2 milioane de lei, în creştere cu 36% faţă de anul anterior. În aceeaşi perioadă, profitul operaţional a atins 53,6 milioane de lei, fiind cu 41,7% mai mare decât în 2020 şi triplu faţă de 2019.

Rezultatul consolidat a fost influenţat pozitiv de operaţionalizarea unor investiţii programate (extinderea capacităţilor Diviziei Instalaţii şi a TeraPlast Recycling), dar a fost grevat de costuri nerecurente aferente pornirii investiţiilor noi, care s-au cifrat la aproape 3,7 milioane de lei, potrivit companiei.

Grupul TeraPlast a informat că a continuat să vândă volume semnificative, în pofida creşterii costurilor cu materiile prime şi a scăderii sectorului de construcţii în semestrul al doilea din 2021. Lucrările de construcţii inginereşti s-au dminuat cu 5,5% în primele 11 luni din 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020. Potrivit oficialilor societăţii, condiţiile sectorului de construcţii nu au permis transpunerea integrală în piaţă a creşterilor record a preţurilor materiilor prime. Presiunile de preţ pe energia electrică au fost, în schimb, gestionate cu succes de către Grup, prin contracte pe termen lung.

Disfuncţionalităţile în lanţurile de aprovizionare au produs întârzieri în livrarea şi punerea în funcţiune atât a fabricii de ambalaje biodegradabile, cât şi pentru unele dintre liniile de producţie pentru business-ul de instalaţii, subliniază TeraPlast, menţionând că întârzierile au generat costuri suplimentare cu salariaţii şi materialele de test care nu au mai putut fi recuperate până la finalul anului 2021. Din 2022, însă, aceste investiţii vor contribui mai vizibil la rezultate pozitive, conform grupului.

"Am avut un calendar ambiţios de investiţii în 2021, dus la îndeplinire chiar dacă, punctual, au apărut întârzieri de operaţionalizare", a declarat ieri, într-o conferinţă de presă online, Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast, adăugând: "Proiectele noi apărute ca urmare a investiţiilor implementate au contribuit cu 11% în total EBITDA şi au generat 6% din profitul net consolidat. Am crescut, deşi sectorul construcţiilor a înregistrat o contracţie şi ne-am atins obiectivul să câştigăm cotă de piaţă".

Linia de business Instalaţii şi Reciclare - segmentul cu cea mai mare contribuţie în rezultatul din 2021

Linia de business Instalaţii şi Reciclare (TeraPlast şi TeraPlast Recycling), cu o cifră de afaceri în creştere cu 40% faţă de 2020, a fost segmentul cu cea mai mare contribuţie în rezultatul consolidate din 2021: 66% din cifra de afaceri a întregului Grup. Pe acest segment, volumele vândute de societate s-au majorat cu 20%, iar EBITDA a depăşit 50 de milioane de lei, în creştere cu 18% faţă de anul anterior.

Linia de business Granule (TeraPlast şi TeraPlast Recycling) a avut cea mai mare creştere a cifrei de afaceri în 2021: cu 109%, şi a EBITDA, cu 150%, până la 26,8 milioane de lei.

Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie al TeraPlast: "Ne dezvoltăm semnificativ datorită business-ului de ambalaje"

"Ne dezvoltăm semnificativ şi în 2022 datorită business-ului de ambalaje, unde vom avea o triplare a cifrei de afaceri", a afirmat ieri Dorel Goia, preşedintele Consiliului de Administraţie al TeraPlast, adăugând: "De asemenea, creştem datorită extensiilor de capacitate realizate la instalaţii, granule şi reciclare. Asigurăm dezvoltările viitoare şi prin investiţia de 11 milioane de euro în producţia de folii stretch. Vom începe implementarea ei de îndată ce primim acordul de finanţare. În extinderea afacerilor noastre, contăm şi pe realizarea de proiecte de fuziuni şi achiziţii care ne vor conduce la o EBITDA de 130 de milioane de lei".

Dorel Goia: "Exporturile rămân o prioritate"

Valoarea exporturilor TeraPlast s-a dublat în 2021, faţă de anul anterior, ponderea acestora în total cifră de afaceri situându-se la 14,4%.

Dorel Goia spune: "Exporturile rămân o prioritate pentru noi. La acest capitol vizăm o creştere cu 40% în acest an. Este o evoluţie normală în viaţa unei firme ca după ce câştigă o cotă semnificativă pe piaţa internă, să vizeze extinderea afacerilor în afara graniţelor. O bază solidă în acest sens s-a creat anul trecut, iar în 2022 sperăm să capitalizăm pe această creştere. Totodată, vizăm extinderea portofoliului nostru cu produse noi, inovatoare, cu valoare adăugată mare, ca să ne completăm gama şi să oferim soluţii mai complete".

Pentru anul în curs, Grupul TeraPlast are ca obiectiv o cifră de afaceri de 789 de milioane de lei şi un profit net de 69,4 milioane de lei, ambele cu o creştere de 28%, respectiv 55%. Pentru aceeaşi perioadă, EBITDA bugetată este de 112 milioane de lei, cu 51% mai mult decât în 2021.

Compania pregăteşte fuziuni şi achiziţii

TeraPlast anticipează că va acorda o atenţie sporită anul acesta proiectelor de fuziuni şi achiziţii. Alexandru Stânean, directorul executiv al grupului, a declarat ieri: "Tot timpul avem discuţii legate de fuziuni şi achiziţii, unele mai avansate, unele mai puţin avansate. Suntem în discuţii atât cu companii din România, cât şi din afară, pentru acest gen de operaţiuni. Nu văd o circumstanţă care să ne împiedice să anunţăm anul acesta o operaţiune de fuziuni & achiziţii".

Grupul TeraPlast este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack şi Somplast. Începând cu 2 iulie 2008, TeraPlast SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti sub simbolul TRP. Acţiunile companiei sunt incluse în indicele de referinţă BET al Bursei de Valori Bucureşti şi în indicii Small Cap şi Global All Cap ai FTSE Russell.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb