Profitul Vienna Insurance Group a crescut cu 46% în 2014, la 518,4 milioane de euro

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 14 aprilie 2015

VIG a revenit pe profit anul trecut în România, cu un câştig de 6 milioane de euro

Vienna Insurance Group şi-a majorat profitul (înainte de impozitare) cu 46% în 2014, la 518,4 milioane de euro, contribuţia regiunii Europa Centrală şi de Est (ECE) crescând la 64%, potrivit unui comunicat al companiei remis redacţiei.

"Vienna Insurance Group beneficiază de pe urma expansiunii în regiunea ECE. Companiile grupului din această regiune au generat aproape două treimi din rezultatul obţinut de grup în 2014", a declarat Peter Hagen, CEO al Vienna Insurance Group.

În România, VIG a înregistrat anul trecut un profit înainte de taxe de 6,1 milioane de euro în România, revenind astfel pe profit, după ce în 2013 grupul austriac a consemnat o pierdere de 98,7 milioane de euro.

"Procesul de restructurare aflat în derulare şi ameliorarea recentă a condiţiilor pieţei au determinat revenirea Vienna Insurance Group pe profit în România", se arată în raportul financiar pentru 2014 publicat marţi de companie.

Grupul austriac este liderul pieţei de asigurări din România, cu o cotă de 19,5%.

Primele brute subscrise în România de VIG au scăzut anul trecut cu 6,1%, de la 361,8 milioane de euro în 2013 la 339,7 milioane de euro. Declinul a fost, de altfel, anticipat de grupul austriac, pe fondul restructurării portofoliului deţinut în România.

Primele subscrise pe segmentul asigurărilor de viaţă au coborât cu 12,1%, de la 61,8 milioane de euro la 54,4 milioane de euro, în timp ce declinul înregistrat pe piaţa asigutărilor pentru daune şi accidente a fost de 4,9%, de la 300 milioane de euro la 285,3 milioane de euro.

Potrivit doicumentului transmis, grupul de pe piaţa asigurărilor din Austria şi în regiunea Europa Centrală şi de Est (ECE) a subscris prime de 9,1 miliarde euro, în contextul dificil al anului financiar 2014. Ajustat la efectele de curs valutar, avansul primelor s-a situat la 0,9% şi a fost înregistrat în pofida continuării reducerii portofoliului de poliţe pe termen scurt cu achitare la scadenţă în Polonia şi diminuării portofoliilor din Italia şi România pe fondul măsurilor de optimizare.

Această performanţă este subliniată de îmbunătăţirea semnificativă cu aproximativ 4 puncte procentuale a ratei nete combinate, care s-a redus la 96,7%. În regiunea ECE, rata netă combinată a scăzut chiar la 93,4%.

Rezultatul financiar de 1,1 miliarde euro obţinut de grup a fost diminuat de amortizarea obligaţiunilor Hypo Alpe Adria/Heta şi de efectele iniţiale ale mediului actual caracterizat de dobânzi reduse. Investiţiile Vienna Insurance Group (inclusiv numerarul şi echivalentele de numerar) au însumat 31,1 miliarde euro la finalul anului financiar 2014, în creştere cu 4,5%.

Profitul pe acţiune a înregistrat o creştere impresionantă, de 75,5%, la 2,75 euro. Majorarea s-a datorat parţial emisiunii suplimentare de obligaţiuni de la finalul anului 2013, realizată cu scopul de a optimiza structura capitalului grupului.

Ratingul A+, cu perspectivă stabilă, acordat VIG de către Standard & Poor's rămâne cel mai bun rating obţinut de una dintre companiile incluse în indicele ATX.

"Rezultatele excelente din 2014 plasează Vienna Insurance Group în top trei cele mai profitabile companii incluse în indicele principal al Bursei din Viena, ATX. Ne-am optimizat cu succes investiţiile în multe pieţe şi avem o bază de capital excelentă. De asemenea, majorarea propusă a dividendului cu 0,1 euro, la 1,4 euro per acţiune, va permite acţionarilor noştri să beneficieze de pe urma performanţei pozitive a grupului", a mai declarat Peter Hagen.

Companiile Vienna Insurance Group continuă să domine incontestabil piaţa asigurărilor din Austria, cu o cotă de piaţă de circa 24%.

Valoarea primelor subscrise în Austria se situează la 4,1 miliarde euro. După ajustarea la operaţiunile din Italia ale Donau Versicherung, segmentul daune/accidente a înregistrat o creştere de 3,6%.

Wiener Städtische a înregistrat un succes deosebit în ceea ce priveşte vânzările, raportând o creştere de 5,3% a primelor pe segmentul de asigurări de viaţă, precum şi o majorare de 3,8% pe segmentul daune/accidente.

s Versicherung continuă să fie liderul pieţei asigurărilor de viaţă din Austria.

Republica Cehă a obţinut cel mai mare profit (înainte de impozitare) dintre companiile grupului, de 178 milioane euro.

Polonia (+9,8%), Slovacia (+7,6%) şi regiunea Alte Pieţe (+5,4%) au înregistrat profituri record în 2014.

Primele au înregistrat de asemenea o tendinţă de creştere în regiunea ECE. Primele subscrise în Republica Cehă au crescut cu 1,3%, exprimat în moneda locală. Cu o contribuţie de 18,7% la primele subscrise de întreg grupul, Republica Cehă este cea mai mare piaţă din ECE pentru VIG.

Companiile grupului ocupă primul loc pe piaţa asigurărilor din Republica Cehă, cu o cotă de piaţă cumulată de 33,7%. Mai mult, rata netă combinată, care deja se situa la un nivel excelent, s-a redus şi mai mult, la un nivel minim istoric de 86,2%.

Companiile VIG din Slovacia au continuat să se concentreze pe profitabilitate în anul financiar 2014. Profitul (înainte de impozitare) a crescut semnificativ, cu 7,6%, iar rata netă combinată a scăzut la un nivel excelent de 91,3%. Cu o cotă de piaţă de 33,6%, Vienna Insurance Group continuă să fie de departe lider pe această piaţă de bază pentru grup.

Vienna Insurance Group a înregistrat o majorare de 7,9% pe piaţa din Polonia, după ajustarea la operaţiunile cu poliţe pe termen scurt cu achitare la scadenţă. Compania poloneză Compensa a înregistrat succes pe segmentul pentru IMM-uri. În condiţiile în care peste 25% dintre aceste companii au un grad de asigurare inadecvat în Polonia, Compensa a utilizat produse de asigurare inovatoare pentru a valorifica potenţialul oferit de această piaţă. Succesul campaniei intensive de vânzări este demonstrat de creşterea primelor cu aproximativ 35% pe segmentul IMM-urilor.

Procesul de restructurare aflat în derulare şi ameliorarea recentă a condiţiilor de piaţă au determinat revenirea Vienna Insurance Group pe profit în România. VIG a anticipat că restructurarea portofoliului orientată către sustenabilitate va determina reducerea primelor. Cu toate acestea, grupul rămâne liderul pieţei de asigurări din România, cu o cotă de piaţă de 19,5%. Cu toate că rata netă combinată s-a redus drastic, aceasta continuă să se situeze peste nivelul de referinţă de 100%.

Politica de subscriere prudent orientată spre profit a Vienna Insurance Group a determinat pe segmentul Alte Pieţe o creştere de două cifre a primelor, respectiv de 14,5% exprimată în moneda locală. Majorări excepţionale au fost înregistrate în Ţările Baltice (+22,8%), Ungaria (+15,6%) şi Albania (+40,4%). De asemenea, VIG a înregistrat în regiunea Alte Pieţe un profit record (înainte de impozitare) de 51,7 milioane euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb