PROGNOZĂ GOLDMAN SACHS PE 12 LUNI: Plasamentele în materii prime nu vor aduce câştiguri

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 24 iulie 2013

Plasamentele în materii prime nu vor aduce câştiguri

Banca americană de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. şi-a modificat în sens negativ, până aproape de zero, prognoza pe 12 luni privind câştigurile din plasamentele în materiile prime (per ansamblu), lansând o recomandare "neutră" pentru aceste mărfuri. Banca anticipează pierderi pentru investiţiile în aur, însă preconizează câştiguri pentru cele în metale de bază.

Indicele Standard & Poor GSCI Enhanced Commodity va genera un câştig de 0,1% în perioada mai sus menţionată, conform unui raport lansat săptămâna aceasta de banca americană. La data de 12 iunie, "Goldman Sachs" estima un câştig de 2,3% pentru acest indice, în 12 luni.

"Perspectiva noastră actuală pentru câştigurile din materii prime este < extrem de benignă >, randamentele fiind aşteptate să fie plate în următoarele 12 luni", notează autorii raportului "Goldman", adăugând că metalele preţioase şi mărfurile agricole ar putea să le aducă investitorilor câştiguri în scădere cu 8%, iar metalele de bază - în creştere cu 6%.

Jeffrey Currie, analist "Goldman Sachs", declară că aşa-numitul "caz strategic" pentru deţinerile în mărfuri rămâne puternic, în parte pentru că materiile prime sunt un refugiu împotriva riscurilor geopolitice. Acesta aminteşte că avansul de săptămâna trecută al preţului petrolului american (West Texas Intermediate) a dus la creşterea indicelui Standard & Poor GSCI până la cel mai ridicat nivel de după februarie.

În perioada 1 - 22 iulie, preţul petrolului a crescut cu 11% la New York, iar la data de 19 iulie atingea cel mai ridicat nivel din martie 2012 până la momentul respectiv: 108,05 dolari/baril.

Potrivit "Goldman", preţul aurului va scădea la 1.050 dolari uncia la finele lui 2014. În prezent, preţul metalului depăşeşte 1.330 de dolari uncia pe piaţa americană.

Banca americană mai estimează că preţul porumbului va scădea în semestrul al doilea din 2013, ca urmare a extinderii culturilor din domeniu. La 12 luni, această materie primă agricolă va avea un preţ de 4,75 dolari/buşel (un buşel de porumb = 25,4 kilograme), conform "Goldman". Ieri dimineaţă, buşelul de porumb avea o cotaţie futures de 4,84 dolari. De la începutul anului, preţul porumbului a pierdut 30% pe piaţa SUA.

Recomandarea "neutră" a specialiştilor de la "Goldman", pentru sectorul materiilor prime, este opusă poziţiei băncii elveţiene UBS AG, care acordă calificativul "underweight" (echivalent cu "vinde") plasamentelor în materie. Conform UBS, încetinirea creşterii economice a SUA va alimenta mai mult plasamentele în acţiuni decât pe cele în materii prime.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb