PROGNOZE: Inflaţia îşi temperează creşterea

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 ianuarie 2008

Nivelul inflaţiei de 6,57% la finele lui 2007 este conform aşteptărilor pieţei. "Piaţa încorporase deja această informaţie şi nu cred că cifra de 6,57% va modifica în vreun fel deciziile jucătorilor", spune Rozalia Pal, economist şef al "UniCredit Ţiriac Bank". Rata inflaţiei la sfârşitul anului 2007 a fost cu mult peste ţinta de 3,8% a Băncii Naţionale a României, chiar prognoza de 5,7% stabilită în octombrie dovedindu-se optimistă.

Dragoş Cabat, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, consideră că nivelul actual al inflaţiei este mai bun faţă de cel din lunile anterioare.

Şi economistul şef al BCR, Lucian Anghel crede că inflaţia pentru anul 2007 a fost la limita inferioară a estimărilor. Ultimele cifre indică faptul că preţurile serviciilor de telefonie sunt sensibile la evoluţia cursului de schimb, spune Lucian Anghel.

Astfel, creşterea de 8,55% la tarifele pentru servicii de telefonie în anul 2007 a fost influenţată într-un mod destul de semnificativ de deprecierea moendei naţionale din ultima perioadă.

Preţurile mari ale produselor agroalimentare s-ar putea diminua în condiţiile unui an agricol bun, estimează Lucian Anghel. Este posibil ca, după culegerea recoltelor, în a doua parte a anului să avem reduceri de preţuri pentru produsele agroalimentare.

Primele date despre inflaţie din 2008 vor reflecta un nivel între 7,5% şi 8%, estimează analiştii. Ei cred că temperarea majorărilor de preţuri ale produselor agroalimentare poate face ca prognoza de inflaţie a băncii centrale pentru anul 2008 să poată fi realizabilă. "Atingerea ţintei de inflaţie în 2008 este un scenariu optimist, dar nu imposibil", crede Lucian Anghel.

Pericolul cel mai mare pentru privind creşterea inflaţiei este deprecierea monedei naţionale, a mai spus economistul şef al BCR. Domnia sa este de părere că Banca Naţională are resurse pentru a se lupta cu o eventuală depreciere accelerată şi anticipează o inflaţie de 4,6% pentru anul 2007.

Dragoş Cabat prevede o rată medie lunară a inflaţiei între 0,5% şi 1% în prima parte a anului, ceea ce ar determina un nivel anual maxim de 8% în luna martie.

De aceeaşi părere este şi Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank. Domnia sa consideră că în aceste condiţii prognoza BNR privind inflaţie pe 2008 nu are prea multe şanse de reuşită. Excesul de cerere agregată, în urma majorărilor salariale, şi creşterea preţurilor produselor administrate, vor fi principalii factorii inflaţionişti pentru acest an care vor diminua efectul temperării creşterii preţurilor produselor alimentare, este de părere Ionuţ Dumitru. Domnia sa anticipează o inflaţie între 5% şi 5,5% pentru finele acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb