Programul multianual "Împădurim România" va avea un buget de 650 milioane euro şi va urmări plantarea a 220 de puieţi în perioada 2021-2024, conform Programului de guvernare depus în această dimineaţa la Parlament de premierul desemnat, Florin Cîţu, informează Agerpres.
Astfel, se are în vedere plantarea de puieţi pe aproximativ 50.000 ha, dar nu mai puţin de 55 milioane puieţi/an. Accentul se va pune pe împăduriri în afara fondului forestier naţional şi pe extinderea acestuia, prin împădurirea terenurilor degradate şi înfiinţarea de perdele forestiere de protecţie.
Programul mai are în vedere combaterea tăierilor ilegale de pădure şi a altor practici nelegale din sistemul silvic, prin îmbunătăţirea continuă a sistemului de monitorizare SUMAL - sistemul informatic de urmărire a trasabilităţii materialului lemnos, utilizarea celor mai noi tehnologii pentru asigurarea integrităţii fondului forestier (imagini din satelit, utilizarea dronelor, a sistemelor de inteligenţă artificială, camere video de monitorizare, sisteme de măsurare digitală a volumului) şi întărirea continuă a capacităţii şi reforma structurală a gărzilor forestiere.
Totodată, printre obiectivele programului se mai numără: interzicerea exploatării pădurilor în parcurile naţionale (cu excepţia situaţiilor de forţă majoră, de exemplu calamităţi naturale); reforma Romsilva, inclusiv prin realizarea unui audit, şi adaptarea obiectivelor de administrare a pădurilor, integrând pe lângă rolul economic şi rolul de utilitate publică a pădurilor; programe de împădurire voluntară în masă pe terenuri agricole pentru a preveni eroziunea solului, în zone urbane şi suburbane unde emisiile poluante sunt mai mari, precum şi în grădini şi curţi particulare prin oferirea puieţilor; finalizarea evaluării şi punerea sub protecţie a pădurilor cu valoare ridicata (păduri virgine ş. a.); continuarea reformei modului de vânzare a materialului lemnos prin vânzarea lui măsurată şi nu estimată pentru creşterea treptată a masei lemnoase vândute pe metoda măsurării; asigurarea continuităţii IFN (Inventarul Forestier Naţional); program de susţinere a proprietarilor de terenuri forestiere care au suferit pagube în urma calamităţilor naţionale.
Alte obiective prevăzute în document sunt adoptarea unei noi strategii forestiere naţionale şi accesul public al cetăţenilor pietonal şi cu bicicleta în toate tipurile de păduri.
"Viitoarea strategie forestieră naţională va trebui să fie armonizată atât cu strategiile din domeniul forestier de la nivel european şi nivel internaţional, cât şi cu alte politici sectoriale/trans-sectoriale relevante şi să se axeze pe principiile rezultate din procesul de consultare demarat în iulie 2020 cu factorii interesaţi din domeniu", se menţionează în Programul de Guvernare, potrivit Agerpres.